marți, 12 martie 2013

Interviu de angajare. Il posto (1961)

Il posto (1961), ultimul mare film al neorealismului târziu, va fi proiectat astăzi, 12 martie, de la ora 18.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare Timişoara, în a treia săptămână din seria capodoperelor italiene. Filmul lui Ermanno Olmi, un regizor încă activ, este mai puţin cunoscut (comparativ cu numeroasele pelicule intrate în conştiinţa publică pe care cinemaul italian le-a oferit în istoria sa), dar întâlnirea cu  naraţiunea şi stilul din Il posto stârneşte în rândul publicului, chiar şi astăzi, o dragoste necondiţionată. 


Filmul urmăreşte maturizarea unui tânăr – exemplificată prin desprinderea de familie, călătoria în marele oraş pentru un interviu de angajare, întâlnirea cu o fată de care se îndrăgosteşte, prima zi de lucru într-un sistem birocratic kafkian şi o petrecere de iniţiere în societate. Toate aceste elemente aparent simple, dar oricând recognoscibile, fac ca universalitatea filmului să fie garantată. 

Situaţiile ne sunt relevate din perspectiva tânărului - el e cel urmărit aproape tot timpul de aparatul de filmat -, abordare care trimite spre inocenţă şi propune un umor subtil, dar sănătos. Adept al unui realism care oscilează între psihologie personală şi ancore sociale, Olmi evită orice tuşă groasă. 

El mizează pe cartea unui stil minimalist puternic sugestiv, pe o neobosită inventivitate în aşezarea camerei pentru a crea situaţii comice de mare efect şi pe o mizanscenă în care personajele şi spaţiul pe care acestea îl populează ţin mereu trează atenţia spectatorului (la care se adaugă numeroasele dialoguri şi replici spirituale).

Pe scurt, Il posto nu trebuie ratat, pentru că este o sursă garantată de bună dispoziţie şi un exemplu de cinema de mare clasă.


Ionuţ Mareş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.