miercuri, 13 martie 2013

Neobisnuitele aparitii ale lui Ziggy Stardust

Ziggy Stardust e alter-ego-ul pe care artistul mai bine cunoscut cu numele de David Bowie l-a introdus publicului in 1972, odata cu lansarea albumului The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars. Era un album conceptual in care Bowie relata povestea unui extraterestru venit pe Pamant cu 5 ani inainte de apocalipsa si care alege rock and roll-ul pentru a-si comunica mesajul de pace si iubire. Albumul a avut destul de mult succes dar dincolo de asta a dezvaluit forta creativa a autorului si capacitatea de a “juca” roluri. Personajul Ziggy Stardust a devenit sinonim cu Bowie fiind doar unul din primele invelisuri in care artistul s-a imbracat de-a lungul carierei de actor, o cariera pe care ma indoiesc ca o cunoaste prea multa lume din doua motive: cariera muzicala o eclipseaza in mod vizibil pe cea actoriceasca si apoi, Bowie n-a atins statutul de stea de cinema si nici n-a avut prea multe roluri. Insa in cele pe care le-a interpretat a dovedit tot atat de mult talent ca si pe scena rock. Mai jos sunt cateva din ele:

The Man Who Fell To Earth
In 1976 Bowie aparea din nou in postura de extraterestru venit pe Pamant sa recolteze apa pentru familia sa, aflata pe o planeta lovita de seceta. Rolul de Thomas Jerome Newton din The Man Who Fell To Earth era primul sau rol important iar Bowie lipsit de experienta s-a lasat purtat de instinct conturand un personaj ciudat si perfect alienat de tot ce-l inconjoara. Bineinteles, imageria suprarealista a lui Nicolas Roeg a contat la fel de mult in crearea acelei atmosfere bizare.

The Hunger
In 1983 il gasim pe Bowie in debutul regizoral al lui Tony Scott, The Hunger, un thriller horror cu stil in care artistul il joaca pe vampirul Jack si formeaza impreuna cu Catherine Deneuve si Susan Sarandon un triunghi amoros.

Labyrinth
In 1986 Bowie il reinvie pe Ziggy Stardust in pielea glamorosului Rege al Goblinilor, Jareth, villain-ul pop-rock din fantezia papusarului Jim Henson, Labyrinth. Desi un film realmente pentru copii, cu personaje  muppets si momente muzicale absurde, fantasticul Labirint a adunat in timp o hoarda de fani iar rolul lui David e memorabil: un rege singur si trist, intr-un univers imaginar, care-l rapeste pe fratiorul lui Jennifer Connelly pentru a-l face goblin.

The Last Temptation of Christ
In 1988 David B. are o aparitie pasagera pe care nici c-am sesizat-o la vremea ei in controversatul The Last Temptation of Christ. Artistul imbraca aici toga si manierele romanului Pontius Pilat, condamnandu-l fara tragere de inima pe Iisus la crucificare.

Basquiat
In 1996 o alta incarnare stranie a lui Bowie aminteste de Ziggy: cea din Basquiat, in care artistul da viata altei figuri excentrice a culturii pop, Andy Wharhol. Filmul regizat de Julian Schnabel (Scafandrul si fluturele) e centrat insa pe viata unui graffer ajuns faimos si care moare la 27 de ani de supradoza. Bowie se alatura aici unei distributii cel putin interesante: Gary Oldman, Willem Dafoe, Christopher Walken, Benicio del Toro, Dennis Hopper, Claire Forlani etc.

The Prestige
Zece ani mai tarziu, in 2006, il gasim pe David Bowie intr-un film de Christopher Nolan, The Prestige. In disputa dintre cei doi iluzionisti rivali jucati de Christian Bale si Hugh Jackman, Bowie apare in persoana lui Nicola Tesla, savantul si inventatorul care-i da unuia din magicieni secretul trucului perfect.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.