marți, 19 martie 2013

Eliberarea Giuliettei

Giulietta şi spiritele, prima incursiune color a lui Fellini, este filmul unei eliberări prin forţa de rezistenţă a purităţii. Apărută în 1965, această capodoperă barocă are un efect hipnotizator prin amestecul inconfundabil de joc expresiv al culorilor, forţă a imaginaţiei vizuale şi apoteoză muzicală. 
  
Giulietta... este atât radiografia pictural-vivantă a unui asalt impregnat de sexualitate asupra corpului, minţii şi sufletului, cât şi plonjonul într-un subconştient alimentat cu cele mai stranii fantasme.

Întreaga lume din film - cu adulterinii, prostituatele, animalele, ciudaţii, costumaţiile şi spiritele ei - este proiecţia exterioară a unei interiorităţi (ultra)sensibile - cea a Giuliettei, personaj pentru care căsătoria, fidelitatea şi salvarea sufletului nu şi-au pierdut încă sensul, într-o societate a cărei promiscuitate pare a fi principala ţintă a satirei carnavaleşti şi feerice a lui Fellini.


Giulietta (interpretată de îndrăgita parteneră de viaţă a regizorului, Giulietta Masina, care reia, sub o altă formă, personajul candid şi optimist din La strada şi Nopţile Cabiriei) este un Charlot feminin, cu un chip expresiv ce nu pare a cunoaşte decât două trăsături fundamentale: o uşoară tristeţe, ştearsă însă rapid de un zâmbet aproape omniprezent, ca semn al blândeţii (chiar dacă a uneia pusă la încercare).

Camera de filmat a lui Fellini este într-o deplasare neîntreruptă, într-o mişcare ce determină un spaţiu fluid, suprarealist pe alocuri, dar plin de emoţie şi viaţă, punctat şi de semnale ale erosului-moarte. Fellini este magicianul a cărui baghetă fermecată - mijloacele cinematografice - invită la un demers transfigurator. O desfătare pentru ochi.

P.S. Filmul va putea fi văzut gratuit marţi, 19 martie, de la ora 18.00, în Aula BCUT. Giulietta şi spiritele este a patra oprire din seria de opt filme grupate sub titlul de 50 de ani de cinema italian în capodopere. Evenimentul este organizat de Biblioteca Centrală Universitară “Eugen Todoran” Timişoara, în parteneriat cu Consulatul General al Italiei la Timişoara. Aşa cum a promis, Marele Ecran este săptămânal alături de aceste filme, care sunt prezentate la faţa locului de cel care le-a selectat, Marian Rădulescu. 

Proiecţiile rămase:

26 martie, ora 18: Il Vangelo secondo Matteo/Evanghelia după Matei (1964), regia Pier Paolo Pasolini
2 aprilie, ora 18: Il deserto roso/Deşertul roşu (1964), regia Michelangelo Antonioni
9 aprilie, ora 18: Amarcord (1973), regia Federico Fellini
16 aprilie, ora 18: Il sole anche di notte/Soare până şi noaptea (1990), regia Paolo & Vittorio Taviani
          
Ionuţ Mareş
      

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.