marți, 12 martie 2013

E-o lume minunată în care vei găsi...

One World Romania a început luni seară, la Cinema Patria din Bucureşti, cu probabil cel mai potrivit film pentru o gală de deschidere a unui festival de documentare dedicat drepturilor omului.

Món petit (Little World/Ce mică e lumea) este un minunant documentar spaniol din 2012 realizat de Marcel Barrena. Ce face ca acest film să fie special - dovadă încântarea cu care publicul a râs şi a aplaudat la final - este personajul central, pe care e foarte greu să nu-l îndrăgeşti. Albert este un tânăr de 20 de ani din Barcelona, care, în urma unei boli grave din copilărie, ajunge în scaun cu rotile. Însă asta nu îl împiedică să îşi pună mereu în aplicare unul din marile vise: acela de a călători în întreaga lume, pornind cu doar câteva lucruri într-un rucsac agăţat de cărucior şi cu 20 de euro în buzunar.

Pare greu de crezut, dar odată ce ajungi să-l cunoşti pe Albert - băiatul aparent firav, dar extrem de puternic, cu părul vopsit albastru şi cu zâmbetul mereu pe buze - îţi dai seama că o asemenea încercare e o banalitate. El nu cerşeşte milă sau ajutor, ci ne face pe fiecare din noi să ne simţim inferiori în micul nostru confort de rutină.

Filmul este centrat pe o astfel de călătorie de opt luni a lui Albert şi a iubitei sale, din Barcelona până în Noua Zeelandă. Realizatorii intercalează imagini filmate de cei doi tineri în timpul voiajului prin zeci de ţări, interviuri cu Albert şi cu familia sa, fragmente din filmuleţe de când era copil sau din timpul luptei cu boala.

Dinamic, spectaculos vizual (avem chiar şi grafică animată), perfect realizat, cu un dramatism bine dozat şi eliberat publicului la momentele oportune (nu aflăm decât spre jumătatea filmului motivul pentru care Albert este în scaun cu rotile), Món petit oferă deopotrivă povestea unui tânăr special, cuceritor, şi o adevărată filosofie de viaţă.

Dacă nu v-aţi numărat printre spectatorii din sala cinematografului Patria, mai aveţi o şansă să vedeţi filmul, sâmbătă, 16 martie, de la ora 22.00, la cinema Union.


Punctul de interes de marţi, în a doua zi de festival, este prezentarea în premieră filmului Odessa, noul documentar al timişoreanului Florin Iepan. Proiecţa începe la ora 20.30 la NCRR, iar discuţiile de după vor fi cu siguranţă extrem de vii, dat fiind subiectul sensibil: raportara societăţii româneşti de astăzi la un subiect istoric precum execuţia în masă de la Odessa din octombrie 1941.

Filme tari din a doua zi se anunţă americanul Girl Model, despre adolescentele care vor să devină fotomodele, sud-coreeanul Planet of Snail, despre iubirea dintre două persoane cu diverse dizabilităţi, rusescul Winter, Go Away!, un film al unor studenţi despre diverse proteste împotriva lui Putin, sau mexicanul The Mayor, despre un primar care face ordine într-un oraş din Mexic asaltat de cartelurile drogurilor. Toate informaţiile despre filme şi programul complet sunt disponibile aici.

Ionuţ Mareş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.