duminică, 17 martie 2013

Un timişorean scandalizează Bucureştiul

Scuzaţi-mi titlul uşor tabloidizat, suferind de generalizare, dar Florin Iepan, timişoreanul cu pricina, a reuşit să-şi atragă mustrări din partea mai multor persoane care au participat marţi seară, la NCRR, la proiecţia versiunii rough cut a noului său documentar, Odessa

Unii istorici l-au acuzat de falsuri istorice, alte persoane - de egocentrism şi exagerări, printre care şi aceea că tragedia de la care porneşte în film - masacrarea a 25.000 22.500 de evrei civili, în majoritate ucraineni, de către trupele mareşalului Antonescu în octombrie 1941 la Odessa - ar fi cea mai nefericită pată din istoria României. Filmul de 55 de minute a fost prezentat, în premieră, în cadrul Festivalului One World Romania.

Au existat însă şi numeroase reacţii pozitive, dovadă aplauzele mai multor persoane la finalul proiecţiei şi câteva intervenţii de susţinere, nu lipsite de un patetism poate nejustificat.

Odessa, care va ajunge la televiziuni, dar, probabil, şi în cinematografe, nici nu avea cum să nu stârnească reacţii puternice. Şi o va face şi atunci când va fi lansat oficial. Pentru că Iepan nu alege calea unui documentar ilustrativ, presupus obiectiv, istoric, de tip Discovery, aşa cum şi-ar fi dorit unii. Împrumutând stilul controversatului Michael Moore, el se pune pe sine în faţa camerei şi porneşte într-un demers de a provoca reacţii din partea celor mai diverse figuri publice.


Intenţia declarată a lui Iepan nu a fost aceea de a se concentra strict pe respectivul eveniment tragic, ci de a vedea felul în care societatea românească a ultimilor ani (filmul a fost realizat pe parcursul a 4 ani) se raportează la masacru, eventual cu scopul de a obţine din partea autorităţilor o asumare oficială a crimelor.

Cu raportul Elie Wiesel în mână sau cu ultimul supravieţuitor al masacrului de la Odessa alături, Iepan ajunge să intervieveze personaje ca Emil Constantinescu, Corneliu Vadim Tudor, un reprezentat al Casei Regale (care îi refuză o întâlnire cu regele Mihai), Sergiu Nicolaescu, sau să stârnească reacţii publice din partea altor figuri, cum ar fi Elena Udrea sau Adrian Cioroianu. Cu fostul ministru de externe, actual decan al Facultăţii de Istorie a Universităţii Bucureşti, Iepan a realizat filmuleţul despre Ion Antonescu inclus în emisiunea care acum câţiva ani a stârnit o agitaţie naţională - Mari Români, despre care timişoreanul spune că l-a determinat să realizeze Odessa.

Iepan introduce de asemenea în noul său film imagini televizate "fierbinţi", cum ar fi fragmentul din celebra emisiune în care preşedintele Traian Băsescu îl bălăcăreşte (scuzaţi termenul) pe regele Mihai şi îşi exprimă o uşoară simpatie pentru mareşalul Antonescu, sau momentul, surprins de operatorul lui Iepan, în care televiziunea de ştiri Realitatea se scindează (regizorul trebuia să participe în acea seară la o emisiune, aducându-l cu el pe bătrânul supravieţuitor ucrainean al masacrului de la Odessa).

Demersul lui Iepan poate părea unul teribilist şi provocator, care depăşeşte graniţele cinemaului. Însă regizorul îşi asumă abordarea, spunând la un moment dat în film că este nevoie de o inţiativă neconvenţională pentru a stârni reacţii asupra unui moment pe care el îl consideră tabu pentru societatea românească sau insuficient discutat. Asta nu implică şi nu justifică însă autovictimizările exagerate pe care le întâlnim la Iepan, cum ar fi ideea care apare în film că TVR Cultural ar fi fost închisă imediat după ce a participat el la o emisiune a lui Horia Roman Patapievici sau că ar fi victima unui embargo mediatic. 

Ionuţ Mareş
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.