miercuri, 27 martie 2013

Cześć. Filme poloneze vechi şi noi la Timişoara

Mi-ar fi greu să aleg un singur film din cele şase care vor fi proiectate în acest sfârşit de săptămână în cadrul Zilelor Filmului Polonez de la Timişoara şi să-l recomand ca vizionare obligatorie. Asta pentru că oferta este foarte bună.

Institutul Polonez, unul din cele mai active centre culturale străine din România, a ales pentru Zilele Filmului Polonez de la Timişoara (festival care a avut loc în toamnă şi la Bucureşti, dar cu mai multe producţii) o formulă inedită pe care a descris-o astfel: Trei dintre cele mai bune filme poloneze ale anului 2011 vor fi prezentate prin comparaţie tematică cu trei pelicule clasice reprezentative pentru cinematografia poloneză.


Totuşi, dintre cele trei pelicule clasice, un must este Canalul/Kanal (1956), al doilea lungmetraj al lui Andrzej Wajda. Am scris pe larg despre acest film în urmă cu câteva luni, aici, pe Marele Ecran. Mai spun doar că această radiografie deconstructivistă a eroismului pe care o realizează Wajda este un film esenţial al cinematografiei poloneze, care a deschis două direcţii tematice majore: preocuparea pentru trecutul recent (în special evenimentele legate de cel de-al Doilea Război Mondial) şi interesul pentru problemele morale. De neratat.

Tot de neocolit, dar dintre filmele din 2011, este excelentul Roza, de Wojciech Smarzowski, unul din regizorii importanţi ai cinematografiei poloneze a momentului. Filmul spune o poveste de dragoste pe un fundal istoric special. Impresionant este însă stilul în care Smarzowski alege să ambaleze un subiect uzat. El apelează la un montaj alert, cu tăieturi aparent neglijente dar extrem de inteligente, şi la o dedramatizare şi la un naturalism care încarcă puternic emoţional şi senzorial filmul.

Imagine din filmul Roza
Un film ambiţios, deşi uşor ilustrativ, este În beznă, de Agnieszka Holland, cea mai cunoscută regizoare poloneză, fostă scenaristă la filme semnate de Wajda. Nominalizarea la Oscarul pentru cel mai bun film străin pe care a prins-o În beznă în 2012 ar trebui să fie o garanţie suficientă pentru vizionarea sa.

Provocator este şi Copoii/Psy, un film din 1992 regizat de Władysław Pasikowski, despre securişti, dosare, colaborări compromiţătoare, transformări post-comuniste, dileme morale. Ştiu, sună cunoscut, dar filmul trebuie văzut tocmai pentru a simţi diferenţa de abordare şi raportare la trecutul comunist într-o ţară ca Polonia, comparativ cu România din filmele anilor '90 semnate de Pintilie, Daneliuc sau Piţa.

Filmele sunt proiectate la Biblioteca Centrală Universitară ”Eugen Todoran” din Timişoara. Informaţii suplimentare despre cele şase pelicule puteţi găsi aici.

Programul complet:

Seara 1: vineri, 29.03 
ora 17.00
CANALUL / Kanał
Polonia, 1956, 91 min.
Regia: Andrzej Wajda
Scenariul: Jerzy Stefan Stawiński
Distribuţia: Teresa Iżewska, Tadeusz Janczar, Wieńczysław Gliński, Tadeusz Gwiazdowski, Stanisław Mikulski

ora 19.00
ÎN BEZNĂ / W ciemności
Polonia, Canada, Germania, 2011, 145 min.
Regia: Agnieszka Holland
Scenariul: David F. Shamoon
Distribuţia: Robert Więckiewicz, Benno Fürmann, Agnieszka Grochowska, Maria Schrader, Herbert Knaup

Seara 2: sâmbătă, 30.03
ora 17.00
COPOII / Psy
Polonia, 1992, 105 min.
Regia şi scenariul: Władysław Pasikowski
Distribuţia: Bogusław Linda, Marek Kondrat, Cezary Pazura, Janusz Gajos, Agnieszka Jaskółka, Zbigniew Zapasiewicz

ora 19.00
CÂRTIŢA / Kret
Polonia, Franţa, 2010, 108 min.
Regia: Rafael Lewandowski
Scenariul: Iwo Kardel, Rafael Lewandowski
Distribuţia: Borys Szyc, Marian Dziędziel, Magdalena Czerwińska, Wojciech Pszoniak, Sławomir Orzechowski

Seara 3: duminică, 31.03
ora 17.00
LEGE ŞI PUMN / Prawo i pięść
Polonia, 1964, 93 min.
Regia: Jerzy Hoffman, Edward Skórzewski
Scenariul: Józef Hen
Distribuţia: Gustaw Holoubek, Zofia Mrozowska, Hanna Skarżanka, Wiesław Gołas, Zdzisław Maklakiewicz

ora 19.00
RÓŻA
Polonia, 2011, 94 min.
Regia: Wojciech Smarzowski
Scenariul: Michał Szczerbic
Distribuţia: Marcin Dorociński, Agata Kulesza, Kinga Preis, Jacek Braciak, Malwina Buss, Marian Dziędziel

Ionuţ Mareş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.