duminică, 17 martie 2013

După Dealuri a ieşit pe DVD în ciuda "ajutorului" ICR


Vă rog să încetaţi a mai afirma că în ţara asta valorile sunt inversate şi bulversate. Iată, Institutul Cultural Român a făcut ordine, a osebit grîul de neghină şi acum toate sunt la locul lor...

În cadrul concursului de proiecte culturale pe anul 2013,  ICR  (pe rit nou) a acordat finanţare festivalului "Udatul Nevestelor" (simt că ar trebui să trimitem şi noi un corespondent acolo sau măcar o nevastă, ceva), Poveşti româneşti în Africa şi alte lucrări gen "efectul razelor de lună asupra gumarilor tradiţionali de pe Valea Trotuşului".

În schimb "nu au fost considerate eligibile" festivaluri cu tradiţie precum TIFF, Festivalul Anonimul, Festivalul Internaţional NexT, One World Romania sau producţia pe DVD a filmului După Dealuri (de Cristian Mungiu), distins la Cannes cu două premii importante (cînd spuneam că filmul arată o ţară care se zbate între anacronism şi modernitate, mă gîndeam şi la ICR)

Noi le considerăm mai mult decît eligibile şi promitem că le vom promova şi mai intens de cum am făcut-o pînă acum. Începem cu După Dealuri, care tocmai ce a ieşit pe DVD şi fără finanţarea ICR, prin strădania autorilor (obişnuiţi să îşi autofinanţeze proiectele sau să găsească sprijin în afara instituţiilor culturale autohtone). Filmul e lansat pe dvd împreună cu Voodoo Films, în condiţii foarte bune.




Dacă şi voi credeţi că este strîmbă judecata ICR-ului, puteţi face ceva palpabil, în afară de a vă indigna. Există un gest mult mai pozitiv. Mergeţi în librării şi luaţi dvd-ul (în Timişoara, de exemplu, e la Cărtureşti, Humanitas şi Cartea de Nisip). Dacă aţi văzut deja filmul, faceţi-l cadou cuiva! Demonstraţi-le "experţilor în cultură" de la ICR că au greşit (dacă sunteţi printre cei care cred că au dreptate, vă invităm la Udatul Nevestelor!).

În plus, cum va scrie şi pe ecranul televizorului vostru cînd veţi introduce discul: "realizarea de filme depinde de plata unei contribuţii pentru vizionare de către spectatori". Îmi place mai mult cum sună acelaşi mesaj în engleză: "The making of future films relies on your payment for watching the existing ones".  Cumpărînd DVD-ul, veţi avea un film românesc de colecţie şi simultan vă veţi număra printre "finanţatorii" următorului film de Cristian Mungiu.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.