miercuri, 6 martie 2013

One World Romania: 5 documentare fierbinţi - gratis şi online

Festivalul de film documentar dedicat drepturilor omului One World Romania începe luni, la Bucureşti, fiind precedat, sâmbătă şi duminică, de proiecţia maraton gratuită a filmului Shoah (1985), în regia lui Claude Lanzmann, despre care Marele Ecran a scris pe larg aici.

Între timp, organizatorii ne oferă un aperitiv - şansa de a vedea gratuit 5 filme din selecţia 2013 a festivalului, exclusiv în mediul online. Atenţie, documentarele pot fi vizionate până vineri, 8 martie (inclusiv)!.


Mai jos am păstrat comunicatul în care sunt prezentate cele 5 filme. La sfârşitul fiecărui paragraf există câte un link spre site-ul unde pot fi accesate documentarele.

How to Invent Reality este unul dintre documentarele prezentate anul acesta în cadrul retrospectivei dedicate documentaristului danez Jon Bang Carlsen. Carlsen este un cineast cu o abordare unică. El consideră că fiecare dintre noi trebuie să reinventeze lumea pentru a o putea înţelege. Acest film este un eseu cinematografic despre stilul său documentar şi se bazează pe filmările de la mult-premiatul documentar irlandez It's Now or Never. Puteţi vedea filmul aici

The Reluctant Revolutionary, filmul lui Sean McCallister, va fi prezentat în festival în secţiunea Revoluţie zi de zi. Protagonistul  documentarului este Kais, ghid turistic în Sana’a, capitala Yemenului, prins în lupta cotidiană de a-şi întreţine familia, în timp ce revoluţia yemenită e pe cale să înceapă. Când Kais, susţinător al preşedintelui Saleh, primeşte vestea că, din cauza protestelor, trebuie să îşi scoată cât mai rapid grupul de turişti din ţară, se trezeşte cu un singur client, McAllister. Din acel moment, pentru aproape un an, Kais va fi principala sursă de informaţii a regizorului în ceea ce priveşte modul în care e trăită revoluţia la firul ierbii. Puteţi vedea filmul aici.

The Mayor este unul dintre filmele prezentate în secţiunea Dreptul şi strâmbul. Acţiunea documentarului se desfăşoară în nordul Mexicului, unde asasinarea primarilor municipali este o practică obişnuită în lupta cartelurilor de droguri pentru controlul teritoriilor. The Mayor ne prezintă unul dintre cele mai memorabile personaje ale programului din acest an: Mauricio Fernández Garza, primarul oraşului San Pedro Garza Garcia, cel mai bogat şi – datorită lui – cel mai sigur municipiu din America Latină. Puteţi vedea filmul aici.

Forced Confessions, documentarul realizat de Maziar Bahari, face parte din secţiunea Cine pe cine manipulează?!. În Iran, disidenţii sunt actorii unor procese-spectacol televizate. Acestea sunt menite să îi ”demaşte” pe intelectualii iranieni bănuiţi de acte subversive. Fiind deţinut de autorităţile iraniene în 2009, regizorul Maziar Bahari a fost forţat să declare public că a colaborat cu guverne străine până când a fost eliberat ca urmare a unor puternice proteste internaţionale. Puteţi vedea filmul aici.

Fortress – un alt film din secţiunea Revoluţie zi de zi, realizat de Klára Tasovská şi Lukáš Kokeš - prezintă viaţa cotidiană în Transnistria. Transnistria are un preşedinte ales prin vot, un sistem juridic şi paşaport propriu – cel din urmă este în mare parte inutil în ceea ce priveşte perspectivele unei călătorii în străinătate, dat fiind că republica nu este recunoscută de nici un alt stat. Viaţa în Transnistria e dificilă, însă preşedintele Igor Smirnov insistă că, de fapt, e Raiul pe pământ – şi, cu o orchestrare atentă a mesajelor media, plus câteva clipuri electorale excentrice, o parte dintre cetăţenii ţării par să se lase convinşi. Puteţi vedea filmul aici.

Pentru programul complet al festivalului One World Romania şi informaţii despre zecile de filme care vor fi proiectate puteţi merge aici. Marele Ecran va oferi relatări calde de la festival.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.