sâmbătă, 2 martie 2013

When Pigs Have Wings (2011)

După supradoza de filme cu iz mai mult sau mai puțin propagandist care au invadat anul acesta lista câștigătorilor la Oscar, ce-ar fi să ne clătim puțin ochii cu o viziune din ”cealaltă parte” a lumii? Cea care nu apare glorificată în filme de la Hollywood, ci doar zugrăvită în culori gri. Lumea despre care aflăm la CNN doar din știri cu atentate și teroriști.

When Pigs Have Wings e o come-dramă plasată în Fâșia Gaza, într-un orășel umplut cu case de chirpici ce poartă urme de bombardamente, și populat cu familii de pescari săraci lipiți. Unul dintre ei, numit Jafaar, iese într-o zi cu barca la pescuit și descoperă un adevărat coșmar prins în năvod. Un porc! Copleșit de scârbă și convins că produce un păcat ireparabil în fața lui Allah, Jafaar încearcă să găsească cea mai bună soluție pentru a ”rezolva problema”. Nu îl poate ucide, fiindcă și-ar păta mâinile cu ”sânge murdar”. Nu îl poate vinde, fiindcă nu are cui. De fapt, dacă află cineva că are porcul, va fi anatemizat de toată comunitatea musulmană. Atunci ce să facă cu el?

Toate problemele pe care le creează apariția misterioasă a porcului în năvodul lui Jafaar sunt un pretext pentru a spune o savuroasă poveste comico-amară din Fâșia Gaza. Al cărei personaj principal, cu ghinionul lui perpetuu și cu alura prostănac-înspăimântată, are rolul unui clovn trist, ce încearcă să o ducă de pe o zi pe altă într-o țară colonizată. Pus la zid deopotrivă de forțele ocupante, și de armatele de gherilă palestiniene care vor să îl transforme în martir. La fel ca în ParadiseNow sau în The Lemon Tree, filmul When Pigs Have Wings vorbește despre absurdul vieții la graniță. Dar și despre cum, dincolo de conflictele impuse artificial între state, există doar oameni. Cu griji, dureri și dorințe universale, fie că sunt evrei sau musulmani.

Deși cu un scenariu nu neapărat lipsit de probleme, When Pigs Have Wings e bine filmat și are câteva faze la care râzi cu lacrimi (vezi cea în care Jafaar trebuie să fie protagonistul unui clip care revendică un atac terorist). În plus, din el afli mai multe despre viața în Fâșia Gaza decât din orice știre alarmistă difuzată pe CNN. 


  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.