vineri, 29 martie 2013

Ceylan the great and powerful


Am văzut ieri noul Oz (the Great and Powerful, de Sam Reimi). Imagini frumoase, hipercolorate, hiperlucrate, dar nu reuşesc să treacă dincolo de imageria de bîlci care "păcăleşte" copiii, pentru că ei "vor să creadă" şi să fie păcăliţi. În spatele cortinei simţi că e un iluzionist, un truc (nu foarte ieftin, 215 milioane $). Interesant e că "Vrăjitorul" (James Franco) face "cel mai grandios număr al său de magie" folosindu-se tocmai de un "proiector" de cinema. Doar că îi lipseşte magia. Eu aş da oricînd tărîmul Oz pe Anatolia lui Nuri Bilge Ceylan.

Turcul face magie fără să fie nimic supranatural.

Face magie din dansul frunzelor în vînt, călătoria unui măr desprins din copac pînă în pîrîul din apropiere, adierea rufelor întinse la uscat şi plutirea diafană a şalvarilor unei fetişcane care farmecă numai prin simpla ei apariţie şi felul în care serveşte oaspeţilor o băutură. Dacă e să folosim cuvîntul "taină" legat de cinema, aici suntem îndreptăţiţi să o facem. Şi ca să facem o legătură cu tărîmurile noastre, Once Upon a Time in Anatolia (2011) e printre cele mai frumoase filme în care apar maşini Dacia. Poţi face legături şi cu Cristi Puiu: dialoguri autentice, scene lungi cu camera nemişcată şi mult umor negru. Dar Ceylan este Puiu plus poezie şi mister. Plus imaginea fascinantă a lui Gohkan Tiryaki, cu care a lucrat şi la Trei Maimuţe (Uc Maymun, 2008) şi Climates (2006).

Ceylan este unul dintre puţinii magicieni care mai operează la ora asta prin intermediul unui proiector de cinema.







 



7 comentarii:


  1. Ca "poveasta", filmul cu "maimutele" a fost mai "bine legat". Ca imagine, cel cu "a fost odata...". Pentru amandoua, in egal de Magica masura, "merg" la "Dipticul"(pana in 2014) lui Roy Andersson. Care "va scoate porumbelul din joben" in 2014. Ta! Da!

    RăspundețiȘtergere
  2. @anonim

    de acord cu "maimutele"

    doar ca "a fost odata" nu e despre "poveasta", e despre stari, atmosfera, emotii, tot peisajul asta interior, tainic, atat de bine explorat si revelat

    asteptam si noi Dipticul




    RăspundețiȘtergere
  3. "Problema" este (strict) a receptorului, cu siguranta, care incerca sa ilustreze ideea ca prefera "modus operandi"-ul Magului din Suedia cand vine vorba de Taina ("stari, atmosfera, emotii, peisajul interior explorat si relevat"). O data la sapte ani, incepand cu anul 2000.

    RăspundețiȘtergere
  4. @anonim 2

    nu am inteles partea cu "o data la 7 ani"

    RăspundețiȘtergere
  5. 2000 - "Sånger från andra våningen"
    2007 - "Du levande"
    2014 - "En duva satt på en gren och funderade på tillvaron"
    Diptic, de la anu' Triptic
    Dixit!

    RăspundețiȘtergere
  6. am vazut "cantecele de la etajul doi"

    o sa vad si You, the living

    ca tot vorbim despre Roy A., alaltaieri a facut 70 de ani

    RăspundețiȘtergere

  7. Sa ne bucuram cu totii acusi de "Porumbel" si sa speram ca mai are Mojo pentru cel putin inca un film.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.