sâmbătă, 7 aprilie 2012

Makunouchi Bento

"PODUL CARE ÎNCEPE ACOLO UNDE SE TERMINĂ CUVINTELE"


Îi admir pe Makunouchi Bento de la primele ediţii TmBase. Muzica duo-ului electronic timişorean s-a lipit de mine ca “marca de scrisoare”. Nu te gîdilă doar audio, cît vizual. Makunouchi Bento fac filme din sunete. E ca şi cum urechile ascultatorului ar căpăta ochi. Cînd începe muzica, undeva în creierul meu porneşte un proiector care rulează imagini, locuri, poveşti şi, da, filme.

Nu e o întîmplare că noul EP al grupului, Rinbo, a fost compus în jurul a 4 personaje din folclorul/bestiarul japonez, aşa cum a făcut şi Masaki Kobayashi în filmul Kwaidan (1964). Dacă Rinbo ar fi o peliculă, ar fi greu de clasificat (la fel ca muzica Makunouchi...). În capul meu, Rinbo arată ca un sf-noir-postapocaliptic-horror. Blade Runner meets Dark Water meets Metropolis. Acorduri solemne, tenebroase, se împletesc cu tînguirea sirenelor şi a clopoţeilor de vînt. Aproape că vezi cum se apropie de tine o creatură a nopţii.


V-aţi prins, Makunouchi Bento compun o muzica pur cinematică. Dar compun si muzică de film. La TIFF 2008 au refăcut live (în stilul lor) coloana sonoră a filmului The Phantom Carriage (1921). Nu a fost singura lor "re-scoruire" (cum zic ei), dar cea de la Cluj s-a bucurat de un public numeros, calduros si avizat, isi aminteste Felix Petrescu (aka Waka X aka jumătate din duet). Apropo, el ne-a ajutat să găsim coloana sonoră potrivită pentru al nostru "The Artist".

Cînd am vorbit prima dată cu Felix (acum vreo 3 săptămîni) i-am mărturisit că deseori am vrut să îi abordez în festivaluri, să le strîng mîna şi să le spun că îmi place ce fac, dar n-am îndrăznit. Păcat, mi-a zis Felix, ar fi trebuit să vii la noi. Felix Petrescu împreuna cu Valentin Toma sunt genul acela rar de artişti care nu fac muzică pentru bani ori pentru glorie. Dar se bucură dacă sunetele pe care le transmit hrănesc şi alte urechi. Se bucură dacă oamenii reacţionează la muzica lor (unul din motivele pentru care o împart gratuit).

Interviul acordat pe larg revistei electronice Music is good e una din puţinele ocazii cînd poţi să afli ce este de fapt Makunouchi Bento:

Este paşaportul nostru spre damnaţie eternă. Valva noastră de eliberare a vaporilor toxici. Sau ca să fiu (măcar odată) serios – e ancora noastră în anormalitatea sunetului şi felul nostru de a înapoia sunetele locuitorilor planetei. Şi aş putea continua pînă îmi epuizez vocabularul. De fapt, asta e Makunouchi Bento: podul care începe acolo unde se termină cuvintele”. (Felix)

Ultimul pod construit de MB este Rinbo (un fel de follow-up la Swime). Se poate descărca gratuit AICI. Are deja 5 remixuri care îl însoţesc. Coperta albumului e facută (din nou) de ilustratoarea Sorina "Vazelina" Vasilescu, ale cărei desene se pare ca sunt similare cu sound-designul trupei. A desenat live la ultimul show Makunouchi în Bucureşti.


Cei doi muzicieni nu sunt genul care caută luminile rampei. Evită să se împartă în direcţii paralele, în drumuri cu "dead end" sau zeci de "proiecţele". Nu le place să vorbească discuţii. "Stick to the plan" e motto-ul lui Felix. Iar "planul" e să facă muzică. Ăsta e motivul pentru care, în loc sa vorbească despre el, Felix Petrescu (un cinefil avid) a preferat să-mi trimită lista cu filmele sale esenţiale, de suflet, care l-au inspirat/marcat/influenţat.

Dacă stau bine să mă gîndesc, am descoperit astfel mult mai multe lucruri despre lumea lui Felix decît dacă ieşeam împreună la o bere. Spune-mi ce vezi, ca sa-ti spun cine esti! Încă n-am aflat de ce sunt atît de atraşi de arhipelagul nipon (de unde vine şi numele). Dar am aflat că mai am de vazut nişte filme. Mu-Sai.

Felix's Kill List:

Husbands
Cha no aji
Takeshis'
Frygtelig lykkelig
The Adventures Of Picasso
Vratne lahve
Strings
O Lucky Man!
Go
Catch 22
Ga, Ga - Chwala bohaterom
Wojna swiatow - nastepne stulecie ( The War of the World: Next Century )
The Goddess of 1967
Opening Night
Suna no onna
Toto che visse due volte
Du levande ( You, the Living )
Kantoku Banzai ! (Glory to the Filmmaker!)
Harold and Maude
Ex Drummer
A Comedia de Deus
Unagi ( The Eel )
Il deserto rosso
The Hunger
Singapore Sling
Clean, Shaven
Sedmikrasky
Otesanek
Temporada de patos
Withnail & I
Sileni ( Lunacy ) 2005
Pikunikku ( Picnic )
The American Astronaut
Kaidan
Werckmeister harmoniak
The Magic Christian
Naked ( by Mike Leigh )
Kitchen Stories ( Salmer fra kjøkkenet ) or Psalms from the Kitchen
In the Mouth of Madness
Le Mari de la coiffeuse
Tuvalu
Dellamorte Dellamore
Jigoku no banken: akai megane ( The Red Spectacles )
Le Locataire
Svidd neger
Bad Boy Bubby
Eureka - by Shinji Aoyama
Gozu
Videodrome
Kill List

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.