miercuri, 28 noiembrie 2012

Arhivele lui Tarkovski vor reveni în Rusia

Pentru că săptămâna viitoare au loc la Bucureşti Zilele Tarkovski (despre care puteţi citi aici şi asupra cărora va reveni şi Marele Ecran), vă oferim o ştire proaspătă, abia scoasă din cuptorul agenţiilor de presă, dar de mare interes (scuzaţi limbajul jurnalistic de mai jos):


Arhivele regizorului Andrei Tarkovski au fost vândute miercuri la o licitaţie la Londra pentru suma de 1,6 milioane de euro. Cumpărătorul a fost un reprezentant al autorităţilor din regiunea Ivanovo, în apropiere de Moscova. Documentele vor intra în posesia muzeului Tarkovski din oraşul Iureveţ.

Arhivele conţin scrisori, manuscrise, fotografii personale, înregistrări video şi documente private din perioada 1967-1986. Preţul de 1,6 milioane de euro la care au fost achiziţionate este considerat de experţi extrem de ridicat, potrivit agenţiei ruse Interfax, preluată de France Presse.



Ministrul rus al culturii, Vladimir Medinski, îşi exprimase marţi dorinţa ca această 'colecţie unică de documente de o valoare enormă' să revină în Rusia. "Din acest motiv, am avut întâlniri cu câţiva investitori privaţi care şi-ar fi putut permite o astfel de achiziţie", a adăugat el.

Reprezentanţii regiunii Ivanovo au lansat un apel pentru donaţii în vederea achiziţionării acestor arhive cedate de o prietenă şi coautoare a lui Tarkovski, Olga Surkova, care locuieşte în Olanda.

Printre documentele vândute se numără carnetele de regizor ale lui Tarkovski pentru filmele 'Solaris', 'Oglinda' şi 'Călăuza', 32 de casete audio şi 13 minidiscuri de interviuri cu cineastul, din care majoritatea nu au fost difuzate niciodată.

Născut la 4 aprilie 1932 şi emigrat în Italia în 1982, Andrei Tarkovski a murit la 29 decembrie 1986 la vârsta de 54 de ani, la Neuilly-sur-Seine, la periferia Parisului, din cauza unui cancer la plămâni. El a realizat şapte filme în circa 25 de ani, toate considerate capodopere.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.