joi, 23 octombrie 2014

Trois jours, deux nuits, Berenice...

LES FILMS DE CANNES A BUCAREST



Anul trecut am ajuns la festivalul acela de film unde se fură în fiecare an bijuterii de milioane, unde paparazzi stau pe niște scări ca de zugravi și trag la foc continuu cu tunurile lor nemiloase, unde ținuta starurilor e musai să se asorteze cu roșu, unde cultul pentru cinema rivalizează cu cultul pentru celebrități, unde muritorii de rînd sunt atît de aproape de divinitățile contemporane încît trăiesc cu iluzia că, măcar pentru o seară, gloria Lor e molipsitoare. E frumos la Cannes, dar e și mult can-can.

Poate că e mai bine dacă poți vedea titlurile din palmares, cîteva luni de zile mai tîrziu, într-o atmosferă în care te poți concentra pe filme și nu pe zgomotul colateral. Cristian Mungiu și echipa lui aduc din nou Cannes-ul la București. Anul acesta ajung și eu trei zile și două nopți. Nu e mult, dar mă voi declara mulțumit dacă, în afară de conferință, voi ajunge la:

Party Girl ( Marie Amachoukeli, Camera d'Or)




The Search (Michel Hazanavicius)





Les Combattants (Thomas Cailley, Quinzainne des Realisateurs & FIPRESCI)





Jauja (Lisandro Alonso)





Deux jours, une nuit (frații Dardenne)





...and the winner is Winter Sleep (Nuri Bilge Ceylan, Palme d'Or)



Pentru informații în timp real legat de experiența mea de festival, urmăriți conturile de twitter @MareleEcran și @ilMircu, pentru că nu cred că voi avea timp să public cronici pe blog, în goana dintre un cinematograf și altul. Programul complet și restul de atracții (în afară de întîlnirile cu Berenice și ceilalți invitați), aici. Plus un interviu pe larg cu Cristian Mungiu.

ps. Anul trecut la Cannes, amicul meu de la bagajerie, Nicolas, se lăuda că i-a deschis portiera lui Berenice Bejo, i-a ținut umbrela și a schimbat cîteva vorbe cu diva din The Artist. Acum -cine știe?- în București se anunță ploaie, umbrelă am, Berenice va fi și ea acolo...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.