marți, 21 octombrie 2014

Gone Girl (partea a treia)

Cum am promis, voi continua cu personajul lui Nick Dunne (Ben Affleck). Din nou, va avertizez: NU cititi decat daca ati vazut filmul! (Cristian Plesh)



Personajul jucat de Affleck este criticat ca actiunile de la finalul filmului sunt lipsite de logica. Din punctul meu de vedere, ce face Nick Dunne este perfect si curat logic. Sa argumentez:

In primul rand, acest personaj, ca si majoritatea personajelor lui David Fincher, este anti-erou. "Omul" nu are nimic din trasaturile care identifica un erou pozitiv. Cred ca de aici i se trage problema. Desi personajul lui este un anti-erou, Amy este cu mult peste el. As putea spune ca este "the ultimate evil". Probabil o treapta mai joasa decat diavolul si pe aceeasi treapta cu personajul lui Javier Bardem in No Country For Old Men.

Din cauza asta lumea uita si la final se asteapta ca actiunile lui sa fie in conformitate cu cele ale unui erou. Anume sa o refuze pe Amy, sa o denunte si...happy end. Asta s-ar fi intamplat daca in film juca Bruce Willis...Dar personajul lui Affleck este o lipitoare si un las. Odata ce si-a pierdut slujba, a trait pe banii sotiei. Cu timpul, relatia lor s-a deteriorat si, in loc sa divorteze, el a decis sa ramana cu ea desi nu o mai suporta. Este neglijent cu banii pe care nu ii detine (cumpara consola de jocuri si un laptop nou-nout de care nu avea nevoie) si hotaraste sa se culce cu o studenta. Wait a minute! Asta e un "pacat capital". De ce? Ryan Gosling o spune cel mai bine in The Ides of March: "You can lie, you can cheat, you can start a war, you can bankrupt the country, but you can't fuck the interns".

Apoi, relatia cu studenta este dusa intr-o extrema asa de mare ca ajunge sa fie comica. Asta din pacate este un rau necesar din punctul de vedere al structurii filmului. Pentru a-si mentine ritmul si concentrarea asupra lui Nick and Amy, filmul nu poate petrece timp cu un al treilea personaj (sau al patrulea ca sora e destul de implicata). Drept urmare este necesar ca relatia cu studenta sa fie "comically bad" pentru a-l caracteriza pe Nick Dunne in cel mai scurt timp posibil.

Pe langa asta mai are si iesiri violente. Desi relatarea despre prima lui iesire este din punctul de vedere a lui Amy, sigur s-a intamplat. Nu a lovit-o, dar probabil a impins-o. Asta se poate deduce din dialogul pe care il are cu detectivul cand Nick se apara automat ca "I didn't hit her" si replica este ca "I didn't say hit, pushed" la care Nick nu zice nimic. Adaugati scena de la final cand o izbeste de perete. Consider aceste elemente suficiente pentru a stabili ca Nick Dunne nu este un personaj bun, eroul povestii, ci un anti-erou fata de care publicul ar trebui sa fie impotriva...doar ca are ca rival pe cineva si mai rau.

Si acum in sfarsit ajungem si la critica asupra faptului ca, in final, comportamentul lui nu are logica. Ba are. Mai sus am stabilit ca nu este un personaj pozitiv. Drept urmare el va face tot ce poate pentru a-i fi lui bine. In sprijinul acestei teorii, your honour, aduc doua argumente:


1. Dupa ce media tabloida l-a facut troaca de porci si criminal la nivel national, el mai ca a plans la televizor ca sotia sa ii fie adusa inapoi si a promis ca va fi un sot mai bun. Aproape de neimaginat reactia "TERIBILA" a opiniei publica si a mediei tabloide daca Nick Dunne ar divorta de sotia care a scapat ca o leoaica din captivitate - dupa ce a fost "violata"- si s-a intors acasa intr-o baie de sange. Un divort ar fi echivalentul cu suicid pe plan social. In america i se spune "character assassination" si presa este cunoscuta pentru a duce aceste campanii. Ca sa nu mai adaug revelatia ca Amy este gravida.

2. Tineti minte ca este un tip las si o lipitoare si pe deasupra mai e si scriitor esuat? Pai in U.S.A., logic vorbind, dupa asa o intamplare devii superstar. Media ar plati milioane pentru "the inside story", contracte pentru ecranizarea intamplarii si foarte probabil Hollywood-ul ar bate la usa. O tona de bani ar veni in directia lui si i-ar da o a doua sansa ca scriitor. Si toate astea din cauza ca el nu este un personaj pozitiv. Repet, daca era Bruce Willis...


Ah, dar cum poate sa traiasca cu Amy? Daca il omoara? Amy nu e proasta (asta ar trebui sa fie clar la finalul filmului). E foarte constienta de situatia in care se afla. Daca Nick "plays along" nu are nici un motiv sa-l omoare. Daca din senin Nick ar disparea, logica spune ca totusi cineva ar incepe sa puna intrebari. Mai ales cand detectivul si avocatul stiu povestea adevarata.

Dar peste 10 ani ce s-ar intampla? Cand lumea a uitat de toata treaba asta si Nick vrea sa divorteze si sa spuna totul? Pai Amy probabil il va omori. Dar, intre tine si mine, eu nu cred ca personajul Nick Dunne vede asa de departe. Plus ca... nu prea are alte optiuni. I rest my case... (Cristian Plesh, Los Angeles)


Un comentariu:

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.