joi, 3 septembrie 2009
Cinematograful: o afacere imobiliară
Maria şi Mafia
Ca să concureze cu "noul cinematograf" din multiplexuri, Bikfalvi ştie că trebuie să lupte cu arme moderne: "Ar trebui să facem publicitate agresivă. Dar acum nici n-avem la ce. Suntem săraci. Avem conturile blocate. Plătim salariile doar cu chiriile din spaţii". Ştie şi că personalul RADEF e destul de îmbătrînit şi că mulţi ar trebui "trecuţi în spate".
Zilele trecute, cineva întreba: "Mai există Studio?" Bună întrebare. Poate aţi observat că cinematografele astea...nu se mai observă. Mor încet, ca nişte bătrîni abandonaţi la azil. Multă vreme am crezut că lumea chiar nu mai merge la cinema. Să fi fost televizorul de vină? Netul? Dar uite că a apărut Cinema City şi brusc aflăm că lumea mai merge la film. Atunci am realizat că poate e altceva la mijloc. Ceva ce ne stătea multora pe limbă: cineva nu vrea să venim la cinematografele "de stat". Acum avem confirmarea. Aveţi puţintică răbdare şi urmăriţi această mini-investigaţie în care dezvăluim, dacă mai era nevoie, ce au ajuns cinematografele româneşti: o afacere imobiliară.
Fără exagerare, cinema-ul e viaţa Mariei Bikfalvi. Mama ei lucra în cinematograf, aşa că Maria a copilărit şi a trăit în "uzina de vise". Timp de 35 de ani. Se înţelege aşadar pasiunea ei pentru cinematograful de tip clasic. Şi durerea cînd asistă, aproape neputincioasă, la eutanasierea lui. Maria Bikfalvi (44 de ani) este administratoarea cinematografului Corso din Bucureşti. Şi preşedintele Sindicatului Liber România Film (RADEF).
Paranteză explicativă 1: Pentru cine nu ştie, RADEF nu furnizează apă caldă. Dacă cumperi un bilet la cinematograful Studio sau Timiş (cele două încă funcţionale, din 13 cîte au fost în Timişoara), vei vedea ce înseamnă abrevierea: Regia Autonomă a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor. Radef RomâniaFilm este reţeaua de săli şi grădini de cinema, aflată sub autoritatea Ministerului Culturii.
La Maria Bikfalvi am ajuns după ultima vizionare de la Studio. Eram revoltat că cinematograful primise de la "centru" un singur afiş pentru Poliţist, Adjectiv. Cum de s-a ajuns la situaţia asta jalnică, am întrebat oamenii de la Studio. "Vorbiţi cu d-na Bikfalvi! E liderul nostru de sindicat. Cînd vrem să ştim ceva, noi pe ea o întrebăm".
Am întrebat. Cum s-a ajuns ca un cinematograf cu tradiţie să se închidă joia? Să nu poţi sta iarna pe scaun din cauza frigului? Cum de ajung filmele cu un an întîrziere după mall? Cum de nu mai trimiteţi nici măcar afişe? Doamna Bikfalvi era şi mai exasperată decît mine de situaţie. "RADEF e bogată. Bogată în clădiri, vînate de tot felul de afacerişti şi politicieni. Clădiri plus terenuri. Toată lumea le vrea. Zeci de mii de hectare de spaţii aflate în zone centrale."
Paranteză explicativă 2: Din 416 săli de cinema cîte au fost la nivelul întregii ţări, au mai rămas 31 funcţionale. Multe au fost înstrăinate. Din acelea, una sau două dacă şi-au păstrat funcţia de cinematograf, cum prevedea contractul. Restul sunt discoteci, pub-uri, exchange-uri, bijuterii, casinouri, cluburi de noapte etc.
"Se doreşte distrugerea cinematografelor de undeva de sus. Clientela politică face presiuni. Ce să mai... e mafie pe faţă." Maria Bikfalvi afirmă că s-a dictat politic execuţia lentă şi sigură a reţelei de cinematografe (pînă la urmă, ale noastre, ale tuturor). "Totul este blocat din cauza politicului. Totul se năruie. Fiecare partid care a fost pe la guvernare a rupt din patrimoniul nostru. De patru ani, numai într-un interimat o ţinem. Directorii interimari care s-au perindat au distrus tot. Nimeni nu e interesat."
Dezinteres total? Sau interese mari? În mod bizar, amîndouă sunt valabile. În spatele dezinteresului se ascund afaceri imobiliare cu multe zerouri în coadă. Interimatele au început odată cu suspendarea directorului general Mihai Ţintea, urmărit penal de DNA pentru gestiune frauduloasă şi abuz în serviciu şi pentru producerea unui prejudiciu de 2,5 milioane de euro. Una din tacticile distructive ale directorilor era foarte transparentă: acumularea de datorii uriaşe la companiile distribuitoare de film. "Au lăsat datorii de 100 de miliarde de lei la marii distribuitori şi au plecat bine-mersi."
Intercom, RoImage şi Prooptiki nu mai dau filme regiei rău-platnice. Ba mai mult, au dat RADEF în judecată. "N-ai film, n-ai oxigen" explică Bikfalvi. Cum să investeşti ceva în cinematografe, cînd tu nu faci destui bani să plăteşti salariile? Aşa s-a ajuns ca unele săli, din cele funcţionale, să fie închise. Actualmente, RADEF mai lucrează cu cîţiva distribuitori obscuri care îi vînd "filme la kilogram".
Ca să concureze cu "noul cinematograf" din multiplexuri, Bikfalvi ştie că trebuie să lupte cu arme moderne: "Ar trebui să facem publicitate agresivă. Dar acum nici n-avem la ce. Suntem săraci. Avem conturile blocate. Plătim salariile doar cu chiriile din spaţii". Ştie şi că personalul RADEF e destul de îmbătrînit şi că mulţi ar trebui "trecuţi în spate".
Liderul sindical afirmă că foştii directori RADEF ar fi acţionat nu doar distructiv, ci şi constructiv. Pentru conturile lor. De exemplu, o afacere cu cinematograful din Baia-Mare, pe care interimarul Maxim Meca o făcea în nume personal. "Nimeni nu a fost tras la răspundere. Nu i-a interesat decît să-şi facă afacerile lor. Au şapte-opt rînduri de case." [mai multe detalii despre afacerile RADEF]
În ianuarie 2009, Maria Bikfalvi nu a mai suportat situaţia jalnică şi a făcut greva foamei. Atunci ziarele au vorbit de situaţia din RADEF iar activitatea lui Meca a fost supusă unei verificări. Credeţi că furtul cinematografelor s-a oprit aici? Da de unde. "Le-au luat mai cu încetinitorul. E foarte trist: vindem fiecare centimetru pătrat."
Pe Maria Bikfalvi o mai întristează ceva. Cinematograful, crede ea, e pentru omul de rînd. Pentru cel care n-are şase sute de mii de dat pe distracţia de la multiplex. Dar acum, omul acesta n-are la ce să se uite. O altă consecinţă tragică a extincţiei cinematografului românesc amintită de Maria Bikfalvi: o mulţime de adolescenţi n-au fost în viaţa lor într-o sală de cinema.
La Râmnicu-Vâlcea, RADEF avea o "grădina de spectacole superbă". Conform unei ordonanţe (vezi paranteza 3) care a modificat Legea Cinematografiei, primarul din Râmnicu-Vâlcea a preluat spaţiul şi în cîteva luni, în locul spaţiului de cinema, a apărut o superbă vilă. La Olăneşti, Maria Bikfalvi aminteşte de sala Dacia care ar putea fi frumos valorificată: "Sunt mii de turişti acolo care n-au ce face seara". Dar cinematograful e închis. Semn că cineva i-a pus un gînd.
Paranteză explicativă 3: Potrivit unui proiect de Lege votat în Parlament, sălile şi grădinile cinematografice, împreună cu terenurile aferente acestora şi care se află în proprietatea privată a statului şi în administrarea RADEF, trec în proprietatea publică a autorităţilor administrativ teritoriale locale şi în administrarea respectivelor Consilii locale. Acum se incearca modificarea acestor Ordonante, pentru ca Legea nr.303/2008 "nu intentioneaza reorganizarea RADEF RomaniaFilm ci de fapt si de drept desfiintarea acestei regii autonome de interes national." (vezi mai jos expunerea de motive din proiectul de modificare a Ordonantei privind cinematografia romaneasca).
De două luni, la RADEF e un nou director (cum altfel) interimar cu "o viziune nouă". Adică luptă să modifice proiectul de lege, astfel ca RADEF să păstreze în administrare măcar sălile funcţionale. A mai promis că va plăti datoriile la distribuitori şi va redresa reţeaua. Maria Bikfalvi îi acordă o perioadă de graţie, dar îl va ataca şi pe el dacă nu se ţine de treabă. Pentru opoziţia ei, în ianuarie 2009 a fost dată afară abuziv de Meca (apoi reangajată în urma unui proces). A primit ameninţări de la "investitori" deranjaţi în "interese". Maria e decisă să lupte în continuare cu Mafia din RADEF în numele acelei fetiţe care acum 35 de ani se îndrăgostise iremediabil de cinema. Şi nu vrea să-l părăsească.
Să închidem parantezele. Nu ştiu dacă se va schimba ceva la această regie aflată de mult în penumbră. Aceeaşi penumbră în care de 20 de ani politicul se tot amestecă cu business-ul de tip dîmboviţean. Doamna Bikfalvi conchidea că în România "toţi sunt puşi pe furat şi numai o revoluţie ar schimba ceva". Nu ştiu dacă regia asta merită să regizeze în continuare destinul sălilor de cinema. Dar vă întreb: cum vi s-ar părea ca în loc de Studio şi Timiş să avem în mijlocul oraşului încă un sucursală de bancă sau o sală de jocuri de noroc?
later edit: iata propunerea legislativa pentru modificarea Ordonantei privind cinematografia, in care vedem cum dispare reteaua nationala de cinematografe. Fara Abracadabra sau alte trucuri la intuneric, ci ziua in amiaza mare, in virtutea unor legi.
Categorii:
Cinestiri,
Inter/view
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Vrei să ştii cum mi s-ar părea? Nu pot pentru ca să zic că aici nu înjur. Daaar: ca un fund!
RăspundețiȘtergereNu pot da soluţii că nu-s acolo sus la putere să dispun eu şi, din păcate, nici nu am puterea financiară necesară. Stau şi eu ca şi tine şi ca şi alţii şi-mi pare rău, într-o stare de neputinţă totală.
Măcar dacă în cinematogafele desfiinţate se făceau centre de recreere pentru copii sau bătrâni...
Ce aiurea, si previzibil, in acelasi timp. Singurul lucru pe care-l putem face e sa fim vigilenti, sa punem mereu lanterna pe chestiile astea, si in final sa iesim in strada, ca altfel n-o sa reusim nimic.
RăspundețiȘtergereCartitoiu si Radu: In primul rand, va multumesc ca ati citit, stiu ca e lung :) In al doilea, oscilez si eu ca si voi intre resemnare si revolta. Poate ne vine inspiratia la un moment dat...
RăspundețiȘtergereIdei despre cum ar putea fi scoase din rahat ar fi. Chiar ziceam cu ceva vreme în urmă că ar fi tare mişto ca să existe şi pe la noi seri cu filme horror de demult. Asta e una, poate nu cea mai bună, dar e.
RăspundețiȘtergerePosibilităţi de făcut publicitate cât mai gratuită iară sunt: că ba prin revistele de genul 24fun, Zile şi nopţi etc., ba mai scrieţi voi, ba mai scrie câte un alt blogger, ba mai pot scrie la ziar - eu sau altu' (reclamă pe care cred că oricine ar face-o gratis şi cu plăcere).
Din proverbiala budă pot fi scoase şi cinema-urile astea vechi. Am o prietenă care stă în Udine (Italia). Un prieten de-al ei lucrează la un astfel de cinema. OK. Acolo sunt şi promovate, dar au şi tot felul de activităţi: de la festivaluri de film (e unul de film asiatic, la care mi-ar place să ajung într-un an)(ştiu că şi la noi sunt şi probabil că aia e cea mai prolifică perioadă pentru ele), la proiecţii pentru elevi.
În cazul Studio-ului ştiu că se faceau şi la noi, că am fost şi eu prin liceu, cu sală arhiplină. Dar probabil ar trebui nu numai proiecţii de filme româneşti ca să nu mai citească elevu' nimic, că la ei la Udine se proiectează tot felul de filme cu scop educativ pe final.
Chiar cred că s-ar putea face ceva şi pentru ele...numai că trebe să se vrea şi trebuie să fie lăsate.
Cartitoiu: Da, clar ca lucruri se pot face. Cinemateci, festivaluri, seri tematice cum zici. Ei au un avantaj esential: ca mall-ul nu da film de arta, film european sau romanesc. Si se pot pozitiona frumos ca locul cinema-ului de calitate. Plus ca le poti promova toate astea in randul studentilor, sa faci un programj special pentru ei: reduceri, o seara de cinemateca pentru studenti, cicluri de autor etc. Dar daca nema vointa...
RăspundețiȘtergereC'mon really, cineva isi mai pune speranta in clasicele cinematografe? Sincer, eu as vinde tot patrimoniul RADEF iar toate salile de cinema ale regiei le-as face cazinouri, cofetarii, bowling areas, pur si simplu pentru ca si-au pierdut utilitatea si farmecul.
RăspundețiȘtergereDecat sa pompeze bugetul si asa furat bani aiurea intr-o regie din care se fura ca in codru, mai bine cu interimarii care o duc la faliment. Exista alternative, din ce in ce mai multe!
Studio? Timis? te-ai gandit Richie ce investitie ar trebui sa fie facuta doar pentru a-l aduce la un nivel similar cu conditiile din mall? Pe langa care mai pui si investitia in publicitate, in cumpararea de filme, in instruirea personalului si asa imbatranit samd, toate pentru o investitie care nu va putea fi probabil recuperata vreodata.
Goodbye RADEF, welcome CinemaCity or whatever.
Da Petre cineva inca isi pune speranta in ele. De aia inca nu au fost vandute pana acum. tu crezi ca o vanzare dinaia s-ar face pe bune? S-au facut smecherii la inchirierea salilor sau renovarea cladirilor ce mai spui de o vanzare a unor terenuri si imobile in zona 0. Nu cred ca Regia trebuie exterminata ci doar restructurata. Corect, vindem niste sali irecuperabile la licitatie supervizata si cu banii respectivi pastram alea in stare decenta si investim in ele. E vorba de prioritati. Vrei inca un cazinou in centrul orasului, e dreptul tau. Dar sa stii ca la ora asta sunt mai multe cazinouri decat cinematografe in oras.
RăspundețiȘtergereNu cred ca e asa mare problema cu gasirea de oameni care sa se ocupe de cinema-uri. nu e interes acolo sus unde se iau deciziile. Sunt tinute in coma intentionat. tu crezi ca daca le-ar da filmul in saptamana urmatoare dupa premiera mall-ului nu s-ar duce lumea la juma de pret?
Bottom line, sunt doar doua cinema-uri ramase intregi. Cu investitii in incalzire si scaune, plus doua aparate mai noi de proiectie s-ar rezolva mai mult de jumatate din problemele lor. Si sa nu crezi ca nu sunt bani. Eu ma indoiesc ca Regia e saraca. Altfel n-ar suge atatia de la ea.
Petre: Noi nu tinem partea RADEF-ului in chestiunea asta. Si eu cred ca institutia e invechita. Totusi mai cred ca exista public care vrea sa vada film european si film romanesc, ceea ce nu pupam la "Cinema City sau whatever". Vino numai la Timishort sau la Festivalul Filmului Francez si vezi cat de neincapatoare devin Studio si Timis, asa rablagite si ponosite cum sunt.
RăspundețiȘtergerePe de alta parte, noi am vrut sa aratam, pe baza informatiilor din "interior", cum e sapata aceasta institutie din ordin politic si prin fraude de proportii, ca sa se instraineze incet-incet toata zestrea asta de cladiri din buricele targurilor.
Macar, daca tot se lichideaza Regia, sa se intample ceva pentru comunitate in aceste spatii (nu pentru o comunitate mica de interese). Sunt atat de multe de zis...Dar cum spunea doamna Bikfalvi "toata cultura e la pamant". Ce ne mai ramane? Sa ne punem de acord cu tine, sa le lasam in plata Domnului si sa le facem parastasu...
Aici au vrut sa ajungem toti care au regizat operatiunea asta. Sa cerem noi, publicul, disparitia vechilor cinematografe. Se pare ca operatiunea Kino a reusit.
Richie:
RăspundețiȘtergereMai exista un casino in TM: Valoro, la continental, restul sunt sali de jocuri, erau 3 dar intre timp 2 si-au tras obloanele - Senator si Bastion. Referitor la RADEF, cu tot ce au patrimoniu samd, nu cred ca ar reusi sa faca ceva pentru a atrage publicul in sali; eventual o regandire si o repozitionare, dar pentru asta iti trebuie oameni care pot sa priveasca inainte.
RADEF a fost gandit si creat pentru a aduce lumea in cinema: sa mearga tot taranu si orasanu, in masa. Dar intre timp, situatia s-a schimbat si in Romania nu cred ca mai exista piata pentru o sala de cateva sute de spectatori cum e Timis sau Studio, sau cum era Capitol. Nu poti sa umpli in fiecare weekend sa spunem, cu public de cinema, salile respective indiferent ca sunt ultramoderne, cu 3D samd. Iar daca faci investitie, subventionezi bilete samd, se presupune ca ai de unde sa recuperezi, ceea ce e fals in cazul RADEF. Cinematografele gen Timis si Capitol/Studio sunt o notiune perimata si o abstractie in ziua de astazi, precum si o gaura neagra pentru bugetul oricarui administrator.
Si iata si motivele:
1. Sali prea mari pentru un public prea mic; ca sa-ti fie rentabila o sala de cinema, trebuie sa o tii ocupata in proportie de 40%, cel putin - crezi tu ca ai putea sa ai de ex, de vineri pana duminica ultimele 3-4 reprezentatii sold-out, pentru ca luni-joi sunt zile moarte, chiar si la cinema city sunt cateva persoane seara la film in zilele saptamanii
2. Spatiu zona 0 nefolosit corespunzator - rentabilitatea afacerii tinde spre minus. Inchiriind sau facand un cazino, o cofetarie, o sala de jocuri sau chiar si o firma de pompe funebre este de zeci de ori mai rentabil decat sa scoti 2-3 ron / spectator / bilet.
3. Conditii de 1980, fata de concurenta care iti ofera sali de cinema la nivel de 2003-2005 (CinemaCity,Hmultiplex) (in 2009, chiar si in ungaria salile de cinema arata mult peste ceea ce ofera de ex, cinemacity in tm sau hmultiplex in bucuresti - cinemapro e undeva aproape de 2007-2008). In plus, nu te duci la cinema ca sa vezi aburi iarna in fata ochilor atunci cand respiri.
4. Personal invechit, lipsa tehnologiei - nu tu holograme, nu ecrane cu plasma care sa ruleze reclame, trailere, sa afiseze gradul de ocupare al salii sau programul filmelor. Femei la 40-60 de ani, carora le lipseste zambetul de welcome, may i serve you please?!
5. Nu exista nici cel mai de baza nivel de marketare a filmelor sau cinematografelor. Nu web, nu newsletter, nu program filme in ziare, nu afise, postere, flyere.
Hai sa te intreb altceva Richie: ai face tu munca voluntara, sau ai munci pe 800 ron / luna doar din dragoste de filme ? Ai da 10-12 ron pe bilet la studio sa vezi un Lord of the Rings acolo la sunetul ala mono sau 15 ron la CinemaCity, unde cand trece dragonu ala din stanga in dreapta si se pune in spatele lu' Mosu in Alb, iti vibreaza timpanele de la zgomotul aripilor ? Sau, pentru ca o mare parte a filmelor in Romania apare cam cu lansarea DVD-ului, nu te-ai duce tu la un centru de inchiriere sa-l iei si sa te uiti la televizor cu 5.1 ?
Lucian:
RăspundețiȘtergereNu e vorba ca tii sau nu partea RADEF, dar trebuie sa tii cont de urmatoarele:
1. Timishort, Devoratori de publicitate ,Festiv. Francez, Englez, sunt evenimente care sunt odata pe an, si numarul lor e poate sub numarul degetelor de la o mana. E normal, din 500.000 de oameni sa aduca ~7-800 de oameni la cinema. Dar asta nu justifica celelalte 340 de zile in care cinematograful respectiv merge in pierdere - platind curent, salarii la angajati si alte servicii. Festivalul Filmului Francez s-ar putea face si la CinemaCity la mall, si sunt sigur ca organizatorii ar gasi parteneri si intelegere acolo. In plus, ar avea deschidere de ex, un festival al filmului francez cu o expozitie de literatura franceza la Diverta, pe acelasi etaj, si alte chestii - ar putea deveni mall francez pentru un week-end pe an, si poate si Starbuck ar servi gem cu croissant in zilele respective la cafea. Solutii sunt, nu trebuie sa fie legate de un anumit loc/spatiu/firma.
2. Sincer, esti constient ca fie daca sa fura pe fata spatiile respective, fie daca se vand oficial - banii tot in buzunarele acelorasi persoane vor ajunge. Platesti anual taxa de autostrada, rovigneta samd - dar numarul de gropi nu a scazut, si nici numarul de kilometri de autostrada romaneasca nu a crescut in ultimii 20 de ani. ungurii fac cate 70-100km de autostrada anual, iar norvegienii au dat in folosinta prima autostrada ecologica - pompe de hidrogen la fiecare 20km. Serbia, Ungaria si Bulgaria o strabati in lat pe autostrada. Daca exista interes pentru cultura, pentru filmele culturale, pentru cinematograful indian sau african, sunt sigur ca se va gasi un investitor sa exploateze dorinta oamenilor de a vedea aceste filme. La fel ca si la manele, e si la cultura - exista interes, se mai deschide un bar gen Lepa Brena sau CCCP, in care urla o cantareata "milion cu milion fac mai multe milioane".
3. Cred ca daca investeau in infrastructura - mobilier, audio, video, etc - tot aici ajungeam. Nu mai poti sa aduci intr-o sala de cinema, la un singur film, cateva sute de oameni, solutia e cea oferita de CC, sali mai mici si oferta diversificata - intr-un spatiu mai mic decat cel ocupat de studio sau capitol sunt acum 5 filme diferite de la aceeasi ora. Si sunt sigur de asta, un numar mai mare de spectatori.
4. Ca tot vorbim de RADEF, de curios ai intrebat-o pe doamna cu interviul cine e Kira Knightley? Sau Katherine Heigl? Sau vre-un director al RADEF stie oare cine sunt cele 2 tipe, si eventual 3-4 filme in care au jucat ? Parerea mea e ca 80% din directorii regiei nu stiu.
Concluzia mea e ca RADEF cu tot cu patrimoniu poate sa se duca! Si sa nu se mai intoarca!
Nu vad ce nevoie avem de RADEF, si de ce trebuie sa fie neaparat al statului? Exista initiative particulare, mult mai bune si mai profitabile, si cine stie, poate una din cladirile de zona 0 va fi cumparata de o astfel de firma, care va pune pe picioare un business similar, dar fara pierderi asa mari si cu oameni mai competenti.
petre: de acord cu multe din observatiile tale. Am zis si eu si o recunosc si ei ca personalul e invechit. Discutia e alta:
RăspundețiȘtergere1. asa cum zici, dintr-un oras cu juma de milion de locuitori si atatia studenti io cred ca s-ar strange de un 40% audienta cat sa fie rentabile (Republica din Cluj are 1000 de locuri SI strange 25% din veniturile din bilete ale RADEF, deci se poate). Pana acum s-a dorit moartea lor, dar imagineaza-ti un manager care vrea sa faca treaba si sa fie lasat. Un Obama al Radef-ului daca vrei :)
Si asa ajungem la punctul 2
2. Tu zici ca CC are oferta diversificata. Corect, are. Pe partea de Holywood iti da tot: horror, animatie, 3d, blockbuster etc. Dar cate filme de arta vezi la mall, filme europene, filme romanesti (de cand s-a deschis au rulat doua)? Sau crezi ca nu ar mai trebui sa vedem asa ceva? Pentru ca aici e adevarata problema.
Odata cu cinematografele astea dispare si oferta de "altceva". Ori eu nu vreau sa-mi cresc copilul doar cu Harry Potter si Ice Age la mall. Zici ca si CC poate organiza Festival. Da, a facut-o, lamentabil. N-a fost mai nimeni la Festivalul Filmului European. Nu vorbim de traditie sau alte bla-bla-uri ca nu sunt batut in cap, dar oamenii care merg la CC merg in general pentru Holywood. Iar ceilalti ar veni poate la film european la mall dar nu au sa dea juma de milion pentru o seara cu prietena.
Cu studentii, cu liceenii care vor altceva decat oferta CC ce facem? S-ar putea sa sune reactionar ce zic, dar oare cinematograful nu are si un rol educativ? Eu am crescut la Timis si Studio si Capitol. Ce as fi invatat la mall cu 90 % din cinema-ul actual?
Am convingerea ca daca s-ar "repozitiona" asa cum zici chiar tu, pe film european, filme vechi (stii ca RADEFUL are o arhiva si la Timisoara?) si daca ar promova treaba asta in randul studentilor (am mai spus-o pe larg in alt comentariu) ar merita sa traiasca.
Stiu cel putin doi oameni care ar putea sa puna cinematografele astea pe picioare. Nu vreau sa fiu visator, imi dau seama de piedicile care inca se pun intr-o asemenea Regie veche,dar trebuie sa punem in balanta ce pierdem cu ce castigam.
3. Nimeni nu zice sa nu le ia altcineva in custodie salile astea, dar sa faca treaba cu ele. Din sutele care au fost instrainate pana acum, doar 1 (unu) a ramas cinema, restul incalcand prevederile contractuale. Da, e mai greu sa conduci un cinema decat un birt.
Poate ca suntem un popor caruia nu-i plac filmele. Sau poate ne e mai bine cu Protv si torrentz. Iar nostalgicilor care vor filme de arta, le zicem sa stea naibii acasa si sa le astepte la Cultural peste 10 ani, dupa 12 noaptea! Niste dinozauri...
Scriu de cel putin 3 ani despre conditiile teribile din aceste cinematografe. Am fost revoltat, apoi indiferent. As fi primul care le-as desfinta, daca as sti ca vine ceva in loc. Ancheta noastra nu era o pledoarie in favoarea RADEF (aratam doar motivele pentru care s-a ajuns aici). Pana la urma nu suntem Catavencu si nu ne pricepem la investigatii despre fraude si abuzuri.
Dar pledez din toata inima pentru existenta unui spatiu unde sa vedem si "altceva". Oriunde ar fi el. Dar sa fie cinema, pe MARELE ECRAN.
filme de arta zici? pai cu filmele de arta s-au dus de rapa multe cinematografe. lucrez de 8 ani ca operator la cinema si pot sa-ti dau cifre reale. tot ce era film de arta (haotica ana, proasta crestere, inimi, capcana s.a.m.d.) nu depasea 10-15 spectatori pe saptamana. am avut luni cand totalul de spectatori era de 60 de insi. cum sa platesti in conditiile astea personalul (cel care se plange de personal invechit este intr-o mare eroare) si utilitatile? singurul film care a mers a fost "politist adjectiv" si culmea, nu era trecut la filme de arta. "a mers" insemnand 100 de spectatori pe saptamana. la un calcul simplu...100 spectatori X 6,5 lei biletul = 650 de lei. adica exact salariul unui angajat. dar asta a fost un exemplu norocos..100 de spectatori. in medie pe luna se strang 150 spectatori. faceti voi calculul. numai eu stiu cum am supravietuit de 3 ani incoace.
RăspundețiȘtergerepicassony: Bun, si atunci spui ca filmele altele-decat-blockbustere, ca la astea fac referire (nu doar film de arta) ar trebui sa nu mai fie vazute la cinematograf?
RăspundețiȘtergereProbabil ca in calitatea ta de lucrator la cinema stii exact de ce nu vine lumea aici (lipsa conditiilor, lipsa promovarii, lipsa unei minime strategii, aparatura veche, intarzierea filmelor etc) si de ce alege mall-ul.
E mult mai simplu sa zicem ca Romania e o tara de cocalari si de inculti. Asa o fi...
Dar insist sa arat ca la Festivale (Francez, Britanic, European), atunci cand exista promovare si oferta buna de film, cinematografele se umplu de lume care apreciaza
si filmul de arta. Poate ca ai prins si tu o asemenea seara.
Daca nu, spune-mi atunci cum vezi tu destinul vechilor cinematografe? Le facem parastasu?
pai sa le iau pe rand.
RăspundețiȘtergerelipsa conditiilor se resimtea iarna prin frigul din sala. dar in restul timpului erau conditii decente.
lipsa promovarii. se facea reclama doar in ziarul local si revistele pentru petrecerea timpului liber. la majoritatea filmelor europene si americane lipsea afisul filmului.
strategia nu lipsea cu desavarsire dar nu ni se trimiteau filmele pe care le ceream. uite, de exemplu, au mers foarte bine "gommorah" , "klopka" , "labirintul lui pan" , "orfelinatul" adica exact filmele europene de care vorbeai. alesesem sa difuzam pe luna doua filme europene si doua filme americane. din pacate si filmele europene si filmele americane ,cu exceptia catorva filme ca cele de mai sus, erau de nivel slab sau mai bine zis nu erau pe gustul spectatorilor. imi amintesc ca la "inland empire" din 50 de spectatori nu a vazut nici unul filmul pana la sfarsit, ba chiar ne-au reprosat noua calitatea filmului. si am multe exemple de genul asta. cred ca am fi supravietuit cu strategia asta 2 europene-2 americane cu conditia sa fi fost...filme pe intelesul tutror.
aparatura era in regula. se putea si mai bine dar incet incet se puneau lucrurile in miscare.
intarzierea filmelor este cu siguranta o problema. la noi apareau cam la 5-6 luni dupa ce rulau la mall sau dupa ce erau trase de pe internet.
picassony: ok, problemele le cam stim; nu strica si o vedere a lor din interior.
RăspundețiȘtergereDar -tot asa din interior- m-ar interesa sa vad cam ce solutii vezi. Daca vezi vreo solutie...
Lucian:
RăspundețiȘtergereStiu, e in calea girocului pe stanga, chiar inainte de unde intoarce firu'. Ceva strada cu B, acolo se faceau previzionarile la filme intr-o sala micuta, cocheta si rosie; si mai era la cinema capitol sus o sala de proiecte, cu maxim 50 de locuri, din cate imi aduc aminte.
Te-ai gandit ca romanul POATE NU VREA sa vada filme de arta la fel cum POATE II PLACE sa asculte manele. Romanii, ca si natie, nu au cultura, nu au un background solid pentru masele de oameni, au cateva exceptii, care in ultimul secol probabil au fugit din Romania pentru ca tara lor nu le oferea nimic: brancusi, cioran, eliade si lista continua cu orice domeniu, nu doar cultura. Ne mandrim cu Tesla, cu Coanda, cu Eliade, dar ei au fost produsul altor popoare - au devenit personalitati mondiale si abia apoi au redevenit si romani (sau, ma rog, sarbo-croati cu parinti de la Sibiu).
Exact asta iti si spuneam anterior daca exista interes, va renaste cinema-ul cultural. studentii vor cere la mall filmele care aduc cativa spectatori pe saptamana la studio. Copii tai ii vei creste cu Harry Potter si Spiderman, ii vei lasa sa se joace World of Warcraft si vor asculta Tokyo Hotel or whatever. Si daca le va place va vedea si un "Cat on a hot thin roof" sau va asculta un Sinatra, Queen sau Elvis, pentru ca parteneri pentru "tari/orase", "tzaca", "sotron" samd sigur nu vor gasi.
Studentii, liceenii si ce mai vrei cred ca sunt interesati azi mai mult de a i-o pune profei de X sau colegei, de a face un smen sau de a merge la "Lepa Brena", "Fratelli" sau "Eros" (in functie de porfofelul parintilor) decat sa mearga la film. Si cei 0.1% care ar fi interesati de filmul cultural, il vor gasi pe torenti, pe DVD sau pe unul din posturile tv existente. Vor citi, asculta, vedea si intelege.
Parerea mea ramane - decat sa mance RADEF banii intr-o veselie, mai bine da faliment, inchide portile si pleaca toata lumea fericita. Costul de investitie ar fi prea mare fata de profitul care ar putea veni peste 10 ani, cand ar trebui sa faca iar o investitie in retehnologizare - nu ca acum a fi pline cinematografele de proiectii HD si sunete HiFi.
PS: sfatul meu ar fi sa-ti iei copii, familia si sa pleci din Romania, pentru ca aici se pare ca avem de cateva secole tot generatii de sacrificiu.
PPS: richie mi-a spus ca educatia publicului ar fi scopul vostru. educatia cui? sau cui vei putea sa-i faci educatie, pentru ca atunci cand ceva este in cadere - asa cum se intampla cu Romania - nu are timp sa stea sa asculte. pentru ca, nu-i asa, educatia nu poti sa o faci pe stomacul gol!?
"Educatie" poate in sensul de a informa cinefilii despre una alta intrucat nu ne pretindem mai destepti decat nimeni ci doar un pic mai bine informati, consecinta faptului ca mancam filme pe paine, bune si rele. M-ai intrebat daca as munci pe 800 pe luna? Probabil ca nu. Dar daca as fi somer cred ca m-as gandi o clipa. Mai ales ca as face ceea ce mi-ar place. Si oricum asta e in afara subiectului, salarii din invatamant sau medicina sunt tot pe-acolo. Munca patriotica as face in limita timpului disponibil daca ar presupune promovare de evenimente in scop cinefil.
RăspundețiȘtergereAcum da-mi voie sa-ti atrag atentia asupra unei chestii. Tu esti destul de cinic legat de situatia noastra ca tara, dar cred ca urmaresti prea multa televiziune :). O profesoara de sex sau un elev porno nu inseamna o generatie. Probabil conteaza mediul inconjurator in stabilirea perceptiei noastre despre lume. Cand tu vezi manelisti si inculti, eu gasesc in jurul meu destul de multi mai culti ca mine, oameni cu pasiuni asemanatoare, deschisi. Cu ei ma intretin, in mijlocul lor ma simt bine. Pentru ei vorbim. Nu avem de gand sa salvam pe nimeni de el insusi, ce naiba, nu suntem popi. Doar pentru ca "manelistii" sunt mai galagiosi nu inseamna ca sunt si mai multi.
Cred ca se poate gasi o varianta pentru supravietuirea a doua cinema-uri amarate cu conditia de a li se da si armele pentru a lupta de la egal la egal: filmele.
Petre: simt ca trebuie sa spun inca o data negru pe alb, pentru ca aparent nu s-a inteles demersul nostru.
RăspundețiȘtergereNu suntem partizanii RADEF. Dimpotriva, ii acuz ca le refuza cinefililor (cati au ramas) accesul la filme. S-au auto-anihilat prin managementul dezastruos (si mai ales intentionat) asa cum am aratat in articole.
Asa cum zici tu, RADEF ar merita foarte bine sa fie inchis, lichidat. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa dispara de tot cinematograful clasic (sa le preia altcineva, dar cineva serios). Nu crezi ca ar trebui sa vedem si altceva decat filmele care ruleaza la mall? Asta e intrebarea.
Am tot zis ca audienta masiva de la festivaluri arata ca mai exista public. Marea provocare, recunosc, e sa scoti din casa acest public. Daca n-as fi optimist in aceasta privinta, as pleca de aici, asa cum sugerezi. Dar pana si faptul ca purtam aceasta discutie (nu doar noi doi) arata ca nu e pierdut totul.
Inchei aici cu speranta ca nu sunt ULTIMUL CARE STINGE LUMINA...IN SALA DE CINEMA.
richie:
RăspundețiȘtergerenu ma uit la televizor decat la meciurile lui poli din deplasare. si la alea din ce in ce mai rar.
manelistii sunt in numar mai mare. garantat.
lucian:
de acord, dar azi totul e un business. nu scoti profit, pentru ca e targetul mic, la nivel de supravietuire doar. sunt pesimist, si sincer, poate atunci cand o sa fie tara o ruina o sa incepem sa ne trezim si sa reconstruim, dar atata timp cat mai se poate fura si mai poate fi furat .....