marți, 22 septembrie 2009
Trade (2007)
Unora nu le plac filmele care te implica emotional, cele care abordeaza subiecte delicate sau neplacute si le trateaza la rece fara infrumusetari. Mie unul imi plac astfel de filme, imi place sa fiu "prins", conectat sau chiar manipulat de un regizor destept care a stiut sa-mi aduca la cunostinta un lucru banuit sau notoriu si sa-mi starneasca o reactie, chiar si una de moment, ca un sentiment de furie, frustrare sau tristete. Este cazul lui Marco Kreizpaintner, un alt regizor german tanar si promitator, care trateaza in coproductia germano-americana - Trade - o problema spinoasa cum e traficul de carne vie. Potrivit statisticilor CIA intre 50 si 100 de mii de copii si femei sunt trecuti anual in mod ilegal si fortat granita in State pentru a intra in industria sexului sau in bratele proxenetilor si pedofililor. La nivel international numarul e de 10 ori mai mare.
In Trade situatia e simplificata pana la un nivel personal, necesar pentru a pune o fata victimelor, si concentrata pe o singura zona, granita Mexicului cu US. Regizorul alege din miile de cazuri triste, doua chipuri: Veronica, o tanara din Polonia venita prin "agentie" in Mexico City si data pe mana mafiei ruse si Adriana, o fetita de 13 ani, localnica rapita de pe strada. Traficantii de sex sunt bine organizati, au retele, clienti, interneti si pile la granita. Victimele sunt tinute in camere incuiate, umilite si batute, drogate, convinse ca nu mai au scapare apoi transportate pana la frontiera unde la adapostul noptii sunt trecute in Statele Unite. Intre timp pozele lor aduna clienti pe situri de profil in asteptarea zilei de licitatie cand oameni cu bani suficienti isi pot cumpara online un baietel tailandez sau o fetita latina. In vreme ce Veronica nu are pe nimeni care sa-i simta lipsa, Adriana isi pune sperantele in fratele ei mai mare, tanarul Jorge, care cunoscand mahalaua mexicana ia urma "carausilor". Dar el nu e un erou neinfricat, are doar 17 ani si tot ce face e sa-i urmareasca. Gaseste insa sprijin in persoana unui politist american marunt(Kevin Kline), in masina caruia se ascunde penrtu a trece frontiera. Aici scenariul incepe un pic sa schioapate, intrucat politistul are si el o fiica disparuta si astfel uniti in aceeasi suferinta cei doi pornesc pe urmele traficantilor de carne vie.
Nici n-o sa vorbesc de faptul ca e scris de Jose Rivera (scenaristul lui Diarios de Motocicletas) dupa un articol din NY Time Magazine sau ca e produs de Roland Emerich in mare parte din banii de buzunar. Astea sunt trivia. Ceea ce conteaza in filmul asta sunt relatiile ce se stabilesc intre personaje. Avem cei doi frati, actori copii debutanti care joaca senzational, Jorge si Adriana reprezentand figurile centrale ale acestei drame despre exploatare umana. Amandoi dau dovada de o maturizare fortata in calvarul prin care trec, in cazul Adrianei fiind de fapt o pierdere a inocentei, fetita din ea devenind femeie in cel mai crud mod cu putinta. Intr-un bordel ad-hoc amenajat pe acel "drum al plangerii" de curieri e predata spre "testare" cu mentiunea "Ai grija ca trebuie sa ramana virgina"! Trist dar din pacate foarte adevarat.
Aceeasi importanta o vad in relatia dintre fata poloneza si micuta de 13 ani. Veronica dezvolta un instinct de ocrotire materna si incearca s-o protejeze de cateva ori. A treia legatura se formeaza intre Jorge si politistul Ray, tanarul, odata domolindu-si furia fata de semnul autoritatii , manifesta un respect aproape ca de la fiu la tata, probabil explicabil prin faptul ca provenea dintr-o familie saraca cu un sigur parinte. Acestea sunt lucruri care reusesc intr-o masura sa atenueze duritatea subiectului abordat. Expunerea ororilor cauzate de exploatarea sexuala a minorilor nu se face insa fara a te expune la randul tau acuzelor de exploatare a unei situatii triste pentru nevoia de senzational dar, cred ca Marco Kreizpaintner s-a detasat de aceasta banuiala pastrand o doza de decenta si necazand in tentatia explicitului care ar fi atras atentie si controversa. A oferit astfel un film foarte bun despre un subiect foarte neplacut dar destinat unui public larg mizand pe cresterea gradului de constientizare.
Trailer
Categorii:
Film European,
Filme de (re) vazut,
Indie
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
N-am vazut filmul, dar din cate povestesti tu, mi se pare ca seamana enorm de mult cu Human Trafficking. http://www.imdb.com/title/tt0461872/
RăspundețiȘtergereSeamana, ai dreptate, dar pe ala nu l-am vazut. Si mai este si Sex Traffic a lui David Yates cu acelasi subiect: http://www.imdb.com/title/tt0419365/
RăspundețiȘtergereAm vazut mai demult filmul si m-a cutremurat. Ma gandeam sa scriu despre el pe blog, dar nu mi-am gasit cuvintele...
RăspundețiȘtergereExact pe aceeasi tema e si Bordertown cu Jennifer Lopez si Antonio Banderas.
Mi-au placut amandoua, desi realitatea e ingrozitoare.
l-am vazut acum cativa ani si m-a socat,a fost difuzat pe tvr 1 si am dat din plictiseala peste el,butonand
RăspundețiȘtergeremi-a ramas in creier si ma bazaie in subconstient de atata vreme,voiam sa-l revad detasata si rece de data asta,pt ca prima data m-a traumatizat si am plans 2 ore.
nu stiam cum se numeste,am tot cautat pe google pana l-am gasit.
multumesc.