marți, 8 octombrie 2013

Coming Soon: Comedy Cluj, editia V


Peste cateva zile incepe la Cluj cea de-a cincea editie a Festivalului International de Film ‘Comedy Cluj’, al doilea eveniment cinematografic de amploare al clujenilor, dupa TIFF, care, iata, capata din ce in ce mai multa tractiune tinzand sa devina un punct important pe agenda anuala a cinefililor. Anul trecut am avut ocazia sa iau pulsul festivalului si in cele cateva zile petrecute prin Cluj am reusit sa vad in premiera vreo 10 filme de comedie. Anul acesta, daca totul merge bine, s-ar putea sa ajung din nou inima Ardealului incercand sa-mi bat recordul de vizionare. Oferta organizatorilor e pe masura:

Peste 100 de filme din 35 de ţări, invitați din industria filmului românesc și străin, evenimente conexe (workshop-uri, expoziții, piese de teatru, întâlniri între public şi oameni din cinematografie) toate reunite la cea de-a 5-a ediție a Festivalului Internațional de Film „Comedy Cluj” ce se va desfașura în perioada 11-20 octombrie la Cluj-Napoca.

Voi incerca sa ignor inca o data sentimentele de timisorean frustrat pe care mi le provoaca vederea atator locuri de proiectie de care dispun clujenii (Cinema Florin Piersic, Cinema Victoria, Casa TIFF) transformandu-le in critica constructiva la adresa propriilor noastre oficialitati puse de RADEF in jenanta postura de a ceda fostele imobile dedicate filmului in favoarea camatarilor sau a … naturii (in interiorul cinema-ului din Dacia au crescut, chipurile, copaci).


Revenind insa la “comedia” din Cluj, competitia din acest an aduce la sectiunea lung-metraj 10 filme din 8 tari. Personal sper sa vad macar doua dintre ele: filmul din deschidere, Enough Said (r. Nicole Holofcener), pentru simplul fapt ca-l contine pe regretatul James Gandolfini in ultimul sau rol, si castigatorul Premiului pentru Regie la Cannes 2012, Reality (r. Matteo Garrone) pe care am refuzat sa-l vad pana acum din surse alternative. Celelalte filme care vor incerca sa impresioneze juriul sunt: Unfinished Song, o comedie-drama britanica cu Terence Stamp si Vanessa Redgrave, Quartet, debutul regizoral al lui Dustin Hoffman, Road North, un road-movie finlandez semnat de Mika, fratele celebrului Aki Kaurismaki, o productie nemteasca despre imigrantii evrei - Russendisko (r. Oliver Ziegenbalg)-, o tragicomedie olandeza a absurdului deja verificata prin alte festivaluri - Matterhorn (r. Diederik Ebbinge)-, un exotic debut indian, English Vinglish, si doua filme franceze: Paulette (r. Jérôme Enrico) cu regretata Bernadette Lafont in rolul unei vanzatoare de canabis si Populaire, o aventura cu Romain Duris semnata de un debutant, Régis Roinsard. La prima vedere, Reality nu pare a avea o concurenta reala dar cine stie. Interesant de vazut va fi insa si ce fel de cinema gusta publicul clujean, data fiind diversitatea de umor prezent in competitie.


Aruncand o privire prin programul proiectiilor am observat si cateva titluri a caror prezenta ma bucura, filme de comedie care in mod sigur au nascut aprecieri prin festivalurile in care s-au perindat deja: Safety Not Guaranteed, Sound of Noise, The Kings of Summer, Ruby Sparks sau Les Infideles si pe care in lipsa de altceva le-as revedea.

Atat deocamdata. Urmatoarele vesti sper sa le transmitem din Cluj in ipoteza ca si anul acesta Marele Ecran va avea corespondent pe-acolo.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.