duminică, 13 octombrie 2013

Comedy Cluj: Quartet (2013)

'Every diva deserves an encore'


Pentru cei care-au vazut The Best Exotic Marigold Hotel de acum doi ani, debutul regizoral al lui Dustin Hoffman, Quartet, devine un companion agreabil pentru continuarea unei calatorii in lumea pensionarilor excentrici. Amplasat intr-o resedinta luxoasa din apropierea Londrei (in Buckinghamshire) careia i-am putea zice foarte usor palat fiind inconjurata de o o gradina intinsa pe cateva hectare, Quartet ecranizeaza o piesa de teatru scrisa de Ronald Harwood despre fostele glorii ale scenei de Opera si viata lor de dupa ultima cortina. In centrul acestei povesti se gaseste un cvartet de actori britanici extraordinari: Maggie Smith, Tom Courtenay, Pauline Collins si Billy Connolly, dirijati catre o ultima reprezentatie de Michael Gambon.



Beecham House, locul actiunii din Quartet, e un “camin” pentru fosti muzicieni - in principal, solisti si instrumentisti din cadrul Operei Britanice si a Orchestrei Simfonice a BBC - un loc in care cei care si-au dedicat o viata intreaga scenei si s-au trezit dintr-o data singuri si batrani sa-si poata trai cu demnitate senilitatea. Conflictul central se sprijina pe Reggie (Tom Courtenay), un tenor retras care se bucura de o batranete confortabila tinand uneori cursuri de istoria Operei cu tineri studenti. Unul din aceste cursuri implica chiar o dezbatere interesanta despre asemanarile dintre Opera si muzica rap. Linistea lui Reggie e insa tulburata de sosirea la Beecham House a unui rezident nou, Jean Horton (M. Smith), o fosta mare soprana care-i franse inima in tinerete si a carei prezenta face dintr-o data casa pensionarilor prea mica.



Drama e compactata de un al doilea conflict care priveste insasi existenta adapostului. Beecham House e in pericol sa se inchida iar solutia gasita de Cedric (Michael Gambon) e organizarea unei gale de binefacere cu ocazia aniversarii lui Verdi in care fostele glorii sa puna in scena un act din Rigoletto. Pentru asta insa Reggie si Jean trebuie sa clarifice disensiunile dintre ei (ranchiuna si auto-compatimire) si sa gaseasca forta de a repeta impreuna, lucru care-i va implica si pe doi dintre prietenii lor comuni: non-conformistul fustangiu si difuzor fermecator de profanitati Wilf (B. Connolly) si lunatica plina de candoare Cissy (P. Collins).


Cu acest film sentimental si nostalgic, plin de umor si usor neverosimil, Dustin Hoffman face la 75 de ani o categorica declaratie de dragoste pentru lumea scenei, pentru showbiz si pentru gloriile trecute, a caror cadere in uitare n-o poate impiedica dar, dat fiind efortul sau, o poate macar incetini. Quartet e o piesa muzicala incantatoare, cu o distributie impresionanta care cuprinde alaturi de manunchiul de actori britanici de inalta clasa, o serie de voci si instrumentisti remarcabili din istoria recenta a Operei englezesti.
Trailer

* film vazut in cadrul competitiei la Festivalul International de Film Comedy Cluj

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.