sâmbătă, 12 octombrie 2013

Comedy Cluj: Enough Said (2013)

De ieri Marele Ecran e la Cluj. Dupa un drum de 7 ore in care am luat fara voie parte la “comedia umana” traita probabil zilnic de pasagerii firmelor de transport interjudetean (tura asta o femeie mergea la o inmormantare in Bistrita si a tinut sa informeze pe toata lumea de asta, cu maximum de detalii morbide) aseara am descalecat in inima Ardealului, la receptia hotelului City Plaza, kilometrul zero pentru musafirii Festivalului International de Film Comedy Cluj.


Festivalul a inceput anul acesta cu un aperitiv multumitor de public, inspirat ales, comedia romantica Enough Said a scenaristei-regizoare Nicole Holofcener in care James Gandolfini si Julia Louis-Dreyfus se joaca mai mult sau mai putin pe ei insisi. Gandolfini e un tata divortat, pe cale sa-si trimita fiica la colegiu, ia Julia e o Elaine la vreo 50 de ani cu un simt al umorului, uneori, obositor. Personajele lor, Albert si Eva, sunt imposibil de separat de figurile absolut dominante ale actorilor de pe ecran cu atat mai mult cu cat una din ele aminteste constant ca purtatorul ei fizic nu mai e intre noi.

A fost cam bizar sa-l vad pe Gandolfini la atat de putin timp de la decesul sau (in urma unui infarct) intr-un film care-i expunea problemele de greutate cu o aura tragi-comica. Usor macabru, filmul nu-si asuma insa alte riscuri si nici nu improvizeaza dincolo de reteta clasica. Intr-un scenariu tipic genului, doi oameni divortati capata o a doua sansa la fericire dar bagajul pe care-l cara in urma lor le otraveste din nou bucuria, frangandu-le inima. Gustul amar e diluat insa de hazul contagios al servelor lansate de o Julia peste care anii au lasat riduri dar care si-a pastrat prospetimea in replici. Desi fac un cuplu ciudat, cei doi colaboreaza bine impreuna si gesturile lor, timiditatea si stanjeneala care inconjoara un cuplu de varsta a doua nevoit sa se comporte ca-n adolescenta, par destul de autentice.

Dincolo de glumele punctate de un scenariu care parodiaza viata amoroasa la 50 de ani, ceea ce face experienta vizionarii intr-adevar placuta e chipul bland al lui Gandolfini, ochii sai calzi, statura sa demna de urs imbatranit si felul sincer de a se prezenta in fata camerei. Sa-l privesti cum incearca sa n-o striveasca pe marunta Julia, o stea pe nedrept trecuta care orbiteaza acest munte de om cu o impresionanta forta de atractie -pe sticla sau in viata reala-, starneste usor zambete nostalgice. Probabil intr-o zi, la fel ca-n film, oamenii vor vizita arhive din istoria televiziunii, cautand episoadele lor preferate din seriale ca Seinfeld si Sopranos. Stati putin... deja o fac...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.