luni, 10 septembrie 2012

Sambata avem o Nunta...


...dar sper ca voi sa n-aveti aranjata vreuna si sa puteti veni la Nunta de Piatra.

Nici nu puteam gandi vreun loc mai potrivit pentru a vedea dipticul semnat de Dan Pita si Mircea Veroiu (al doilea e plecat din pacate pe alte plaiuri). Il vom proiecta intr-o sura dintr-o casa de tara care va deveni, timp de 3 zile, Casa Filmului de la Plai. Nunta de piatra e una din acele rare pelicule care surprind sufletul romanesc autentic, in profunzimea lui (e de ajuns sa asculti muzica lui Dorin Liviu Zaharia sau sa vezi decorurile lui Helmuth Sturmer). Acesta este primul lungmetraj de fictiune (de fapt, doua mediumetraje) la care au lucrat cei doi autori.

Am vrut neaparat sa vad si documentarele la care au mai lucrat impreuna. Duhul Aurului (1974) e filmat tot la Rosia Montana si trebuie, dupa cum imi spunea chiar regizorul, vazut in tandem si neaparat inainte de Nunta de Piatra. Ceea ce se va si intampla, gratie regizorului Dan Pita care si-a dat acordul, ba mai mult a si vorbit la Arhiva Nationala de Film, sa le primim. Regizorul era cat pe-aci sa ne bucure cu prezenta, daca n-ar fi tintuit pe platoul de filmare la Chira Chiralina.

Intr-un an asa de secetos e binevenit un film ca Apa ca un bivol negru - documentar "de actualitate" despre inundatiile din 1970 semnat de mai multi tineri regizori care intre timp au devenit "mari". Despre toate acestea vom putea vorbi sambata, in pauza dintre Duhul Aurului si Nunta de Piatra, cu Marian Radulescu (mult mai priceputul meu prieten intr-ale cinemaului romanesc) care cu aceasta ocazie isi va prezenta si cartea, aburinda, proaspat scoasa din cuptorul editurii Theosis (Pseudokinematikos 2. Bucuriile Filmului).

Multumita lui Marian am pus mana pe cateva instantanee de la filmari. Le prezint aici doar cat sa va aprind curiozitatea (revenim cu detalii).















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.