vineri, 7 septembrie 2012

Ne gasiti in Casa Filmelor. La Plai.


Cu emotie si bucurie va anuntam ca in acest an Marele Ecran va indeplini formalitatile de gazda buna in Casa Filmelor de la Festivalul Plai. Unii probabil stiti deja acest lucru intrucat echipa Plai a avut grija sa va informeze prompt in privinta programului din cadrul festivalului. Noi am fost mai rezervati pentru ca task-ul asumat era destul de ambitios si, ca sa fim sinceri, un pic intimidant. Practic vrem sa adunam in Casa Filmelor  cateva din activitatile pe care noi sau partenerii nostri le-am desfasurat separat in diferite locuri si formule in ultimii doi ani. Asa ca am dorit sa fim mai intai siguri ca toti cei pe care-i vrem alaturi de noi sunt disponibili. Iar vestea buna e ca sunt.

Prin urmare, cred ca va intrebati cu ce o sa va intampinam la Plai?

Cei care au ratat proiectia inedita de la final de ZFANG pot sta linistiti. O repetam. Cu sprijinul Institutului Cultural German, Institului Goethe si a sponsorului Linde Gaz, cel mai vechi film de animatie pastrat pana azi, Aventurile Printului Ahmed de Lotte Reiniger, va fi urmarit cu aceeasi coloana sonora moderna compusa special de duetul de vrajitori electronici Makunouchi Bento (Felix Petrescu si Valentin Toma). Asta insemna o ora de DJ Set & visuals de exceptie.

Pentru cei care apreciaza filmul romanesc avem un maraton Dan Pita. Arhiva Nationala de Filme ne-a pus la dispozitie doua filme renumite - Nunta de piatra si Duhul aurului (realizate in tandem cu regretatul Mircea Veroiu) - la care se adauga un documentar din 1970, Apa ca un bivol negru, debutul colectiv al unor nume mari ale cinematografiei romanesti ca Dan Pita, Mircea Veroiu, Iosif Demian, Dinu Tanase si altii.. Iar daca astrele tin cu noi, poate stam de vorba si cu dl Pita, cine stie...

Zona scurt-metrajelor va fi acoperita de calupurile oferite de organizatorii Festivalului Timishort, cu ajutorul carora revedem astfel selectia nationala din primavara, si de organizatorii Noptii Albe a Filmului Romanesc (adica TIFF) care vor sa ne deschida apetitul inainte de a purcede spre Cinema Timis.

Si cum film fara actorie nu se prea face am invitat alaturi de noi si Atelier 1 astfel incat duminica veti putea sa-l descoaseti pe Boris Gaza in legatura cu munca actorului cu sine insusi si, poate, sa participati la atelierul sau. Va fi o experienta inedita, va asigur.

Program la Festivalul PLAI 2012

Vineri 14.09
17:00 – 18:00 Retrospectiva Timishort: Selectia Nationala
18:00 – 19:00 Film documentar: Apa ca un bivol negru (1979, regia Dan Pita, Mircea Veriou, Iosif Demian, Dinu Tanase, Stere Gulea)
pauza de concerte
00:00 – 02:00 Selectie scurt-metraje TIFF in cadrul Noptii Albe a Filmului Romanesc


Sambata 15.09
15:00 – 16:30 Film: Duhul Aurului (1974, regia Dan Pita si Mircea Veroiu)
16:30 – 17:30 Sesiune de discutii
17:30 – 19:00 Film: Nunta de Piatra (1973, regia Dan Pita si Mircea Veroiu)
pauza de concerte
00:00 – 01:00 Aventurile Prinţului Ahmed (Regia Lotte Reiniger, 1926), coloana sonoră (dj set + live show): Makonouchi Bento – cu sprijinul Goethe-Institut


Duminica 16.09
15:00 – 16:30 Atelier de introducere in mestesugul actoricesc (cu Boris Gaza, Atelier 1)
16:30 – 17:00 Scurt metraje: The Crossing (r. Cristian Plesh) & Comfort Zone
17:00 – 18:00 Discutii pe tema Arta Actorului (cu Boris Gaza, Atelier 1)
18:10 – 19:00 Atelier de introducere in mestesugul actoricesc II (cu Boris Gaza, Atelier 1)


Programul integral al Plai il gasisti pe site-ul lor. Noi ne-am orientat sa acoperim timpul din afara concertelor pentru ca sa va puteti bucura de Patrice, Fatoumata Diawara (Mali), Aziza Mustafa Zadeh (Printesa Jazzului din Baku), Oquestrada (Portugalia), Blue Nipple Boy (Romania) si Subcarpati (Romania) in mod relaxat. Ca si noi dealtfel.


Casa Filmelor e o initiativa Plai & Marele Ecran pusa pe picioare din dorinta de a asigura in spatiul multicultural cunoscut sub numele de Muzeul Satului Banatean, pe durata festivalului, si componenta numita cinema.

Pentru ducerea ei la bun sfarsit multumim celor de la Plai pentru deschidere si partenerilor Consulatul Germaniei la Timisoara, Linde Gaz,  Institutul Cultural German, Goethe Institut, Timishort, Tiff, Atelier 1FDZ Studio Design si DC Print pentru sprijinul acordat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.