miercuri, 5 septembrie 2012

The Best Exotic Marigold Hotel (2011)


Rating: Colectabil

Trebuia să fie luni seara în Piața Unirii, printre filmele din Caravana TIFF. Dar n-a mai fost. Așa că am hotărât să mă uit de una singură la The Best Exotic Marigold Hotel și să vă spun cum e. Nu numai pentru că regizorul John Madden are două buline roșii în catastiful meu – una pentru Shakespeare in love și alta pentru The Debt. Ci și pentru că distribuția adună câțiva actori britanici excelenți, cu vârste venerabile (gen Judi Dench, Tom Wilkinson s.a.). Plus pe Dev Patel, care văd că are agenda foarte încărcată după Slumdog Millionaire. Ah, și pentru că pur și simplu aveam chef de o comedie, de ceva light, dar nu atât de light încât să îmi trimită creierul în sleepmode. Și exact asta am descoperit.

The Best Exotic Marigold Hotel face o fotografie mare, vie și colorată a unei felii de India, prin ochii unor turiști britanici aflați la pensie. De fapt turiști nu e cuvântul potrivit, pentru că ei își iau doar bilet de dus spre Jaipur. Ce caută acolo? O vacanță fără sfârșit, ieftină, în condiții ”de lux”, o escapadă de la rutina gri a vieții de pensionar, sau pur și simplu descoperirea unei lumi noi și diferite. Ce găsesc? Un hotel în paragină, care și-a trăit traiul undeva prin perioada colonială. Iar acum e condus de un manager extrem de entuziast, dar profund incompetent (Dev Patel). Care flutură simpatic o deviză tipică pentru India: ”Everything will be all right in the end. And if it’s not all right yet, then, trust me, it’s not the end”. Sună ca o filosofie bună, nu? Poate, dar nu și când ești după vreo două zile de călătorie din celălalt capăt al lumii și descoperi că hotelul prezentat cu superlative în pliantul turistic nu e chiar ”the best exotic”. Că ai primit o cameră fără ușă și că ”rezidenții” dinaintea ta au fost niște păsări, intrate prin ferestrele fără geam.

După momentele inițiale de buimăceală și șoc cultural, personajele din film sunt cucerite, încet-încet, de șarmul Indiei. Care e în mod natural exotică și vibrează de energie și de viață. Filmul e plin de dialoguri istețe, haioase, și de mostre de umor britanic, chestie care compensează foarte bine faptul că scenariul e cam puțin verosimil. Una peste alta, The Best Exotic Marigold Hotel e o comedie cu efect de feel-good, numai bună de tratat zilele cu surplus de mohoreală :). 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.