miercuri, 5 septembrie 2012

Noaptea Alba a Filmului Romanesc 2012


Cea de-a treia editie a Noptii Albe a Filmului Românesc va avea loc pe data de 14 septembrie 2012, în Bucuresti dar pentru al doilea an consecutiv, Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara vor fi si ele, alături de capitală, gazdele celei mai lungi nopti dedicate productiilor autohtone.

Ca timisorean, ma bucura ca in felul asta filmele romanesti de data recenta sunt promovate ceva mai energic. E nevoie ca publicul sa afle de ele ca sa mearga la cinema si la productiile autohtone, in special cand acestea sunt sensibil mai reusite decat multe din filmele pe care le consumam saptamanal la mall.

În Bucureşti, Noaptea Albă va fi organizată atât în locatii deja cunoscute publicului din editiile precedente, precum Cinema Studio, Cinema Patria, Noul Cinematograf al Regizorului Român, Centrul Vechi sau Club Fabrica, la care se adauga Cinema Pro, Cinema Elvira Popescu, Club Control, Gradin Verona sau Godot Cafe.
În Cluj-Napoca, cinefilii sunt aşteptaţi la Cinema Victoria, precum si la Casa TIFF, cel mai nou si mai activ spatiu cultural din Cluj, inaugurat în cadrul celei de-a 11-a editii a Festivalului International de Film Transilvania.
Spectatorii din Timişoara se pot bucura de proiecţii la Cinema Timis iar la Iaşi, proiectiile vor avea loc la Cinema Victoria.

In cadrul noptii a fost inclusa si premiera ultimului film al lui Tudor Giurgiu, Despre oameni si melci, cu Andi Vasluianu si Monica Barladeanu, dar e foarte probabil ca el sa fie vizionabil doar in Bucuresti. Ramane de vazut. In schimb organizatorii anunta un maraton de filme incepand cu Toată lumea din familia noastră, în regia lui Radu Jude, distins cu Inima oraşului Sarajevo, marele premiu al Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo, Undeva la Palilula, debutul regizoral al apreciatului regizor de teatru Silviu Purcărete, Crulic, drumul spre dincolo, prima animatie autohtonă din ultimii 20 de ani, a cărei regie este semnată de Anca Damian, Visul lui Adalbert, o comedie neagră regizată de Gabriel Achim sau Din dragoste, cu cele mai bune intentii. 

Personal, m-as bucura daca in programul timisorean ar fi incluse macar Crulic si Undeva la Palilula pentru ca au rulat foarte putin in urbea noastra... Visul lui Adalbert ar merita si el sa fie inclus pentru ca proiectia lui a fost aproape ignorata local din cauza unei promovari slabe.

Alte noutati in programul destul de amplu si divers al Noptii Albe pot fi consultate aici.

Ca o ultima remarca, anul acesta suntem si noi intr-un parteneriat cu organizatorii Noptii Albe a Filmului Romanesc astfel ca un calup sanatos de scurt-metraje romanesti vor putea fi urmarite si de timisorenii care vor alege Festivalul Plai in seara de 14 septembrie. In Casa Filmelor pe care o amenjam chiar in aceste zile. Detalii in curand.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.