marți, 24 aprilie 2012

Se apropie Timishort Film Festival 2012


Intr-o saptamana Timisoara va fi gradina de (prima)vara a cinefililor de pretutindeni odata ce Festivalul de Film Timishort isi va deschide portile si proiectoarele. Astfel, vreme de patru zile buricul scurt-metrajelor va fi pe Bega, caci se anunta o selectie excelenta de filme scurte gata sa fie devorate de cinefilii sau cineastii care il vor frecventa in perioada 3-6 mai 2012. Andrei Rus, selectionerul festivalului explica: "Timishort reuneste avangarda tinerilor regizori din intreaga lume”. Trebuie sa-l credem pe cuvant, a avut de ales intre 400 de filme inscrise pe cele mai reusite si demne de a intra in competitie. Aflat la cea de-a patra editie, festivalul organizat de Asociatia Romana a Filmului Independent (ARFI) se incapataneaza sa supravietuiasca conditiilor tot mai precare ale infrastructurii locale. Una dintre locatiile obisnuite in anii precedenti (Cinema Studio) a fost scoasa din circuit, lasand greul pe batranul cinema Timis, Aula BCUT de la Vest si mult versatilul Club Setup care va gazdui si petrecerile de socializare din fiecare seara dedicata festivalului.

Meniul pare ca e in proportie de 90% definitivat urmand, sper, a se publica in zilele urmatoare. Competitia internationala cuprinde 24 de filme din 18 tari intre care si doua scurt-metraje romanesti, E dreptul lui sa tipe de Vlad Petri, pe tema protestelor de la Bucuresti, si Gutuiul japonez, de Mara Trifu, caracterizat drept un "documentar-haiku".

Competitia nationala cuprinde 8 filme romanesti intre care si Chefu' de Adrian Sitaru iar sectiunea Videorama, dedicata filmelor mai experimentale, e cea mai ofertanta cu 30 de titluri inscrise. Ca o nota personala as adauga ca suntem deosebit de mandri sa avem jumatate din Marele Ecran in juriul acestor doua sectiuni: Lucian Mircu va fi unul din cei care vor decide cine va inhata trofeele respective.

Ar mai fi de precizat ca sectiunea Focus se va concentra in acest an pe regizorul Radu Jude asa incat vom avea ocazia sa revedem scurtele lui mult-premiate (Lampa cu caciula, Alexandra si Dimineata) iar in deschiderea festivalului premiera celui mai recent lung-metraj al dansului, Toata lumea din familia noastra.


Cam atat pentru moment. Revenim cu detalii cand le avem. Pana atunci stati cu ochii si pe pagina lor de facebook.

Un comentariu:

  1. de abia astept.Am fost si anul trecut si mi-a placut mult.

    sper sa ajung si la filmul din deschidere

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.