joi, 30 octombrie 2014

TEMPS D'IMAGES

CE NE HRĂNEȘTE?

Luiza Alecsandru (voluntară, activistă și regizoare invitată la Ceau, Cinema! :) se îngrijește de secțiunea de film documentar din cadrul festivalului TEMPS D'IMAGES (inițiat internațional de canalul ARTE iar la Cluj de Asociația COLECTIV A). Luiza ne-a trimis o viziune inedită în trei imagini asupra festivalului și a mâinii sale drepte (ajunse recent în ghips), precum și o descriere/reclamă (scrisă cînd avea toate degetele funcționale). 






Anul trecut am vorbit despre solidaritate, acum doi ani am încercat să ne imaginăm viitorul. Festivalul TEMPS D’IMAGES aduce pe masă o întrebare care ne frământă și care devine tot mai stringentă azi: Ce ne hrănește?
 
Ajunși la cea de-a 7-a ediție (6 -16 noiembrie),  continuăm demersul de a prezenta interacțiunea dintre dans, teatru și video pe scena contemporană de artele spectacolului. TEMPS D’IMAGES e locul unde e imaginea timpului nostru este subiect de reflecție ghidată pe marginea unor subiecte pe care le considerăm relevante și pe care le recunoaștem constant în jurul nostru. 

Tema festivalului în 2014 – Ce ne hrănește?
 
În 2014 vorbim despre diferite motivații care ne fac să mergem mai departe, dându-ne impulsul de a găsi soluții creative la probleme (g)locale. Lansăm artiștilor și publicului festivalului întrebări diverse - Ce ne hrănește fizic și ce ne hrănește spiritual, cine sunt cei care produc hrana noastră și care sunt problemele pe care le putem formula în jurul acestei teme? Credem că pentru subiecte atât de complexe nu există răspunsuri unice și invităm publicul să le formulăm împreună.


Secțiunea de filme a festivalului a luat amploare în acest an, prezentând pe lângă selecția obișnuită de filme de dans via ARTE și o selecție de filme documentare reunite sub tematica hranei, desfășurate în locații inedite, de pildă în piețele agro-alimentare. Filme pe Piață propune crearea unor obiceiuri alimentare și de consum sănătoase pentru producători şi consumatori deopotrivă, acolo unde mergem zilnic pentru a ne procura hrana, respectiv, în pieţele agro-alimentare clujene. 2 din piețele clujene (Piața Flora și Piața Hermes) vor deveni temporar săli de cinema.

Echange Paysans/Schimburi Țărănești, Franța, 2007, regie: Caroline Le Crouhennec

Filmul urmăreşte aventura întâlnirii între mici țărani români și francezi care călătoresc în ţările celorlalţi pentru a face schimburi. Schimburile sunt despre meseriile și activitățile lor: mulsul laptelui, fabricarea brânzei, fânul, recoltele şi procesarea lor, grija pentru oi. Ei descoperă sau recunosc gesturi familiare sau diferite referitor la viaţă şi modul cum lucrează.  Din piață, ne mutăm în școli, unde vom proiecta animații pe tema hranei și a provenienței ei, o porție de educație alimentară pentru elevi.




Filme in Casa Tranzit (fostă sinagogă)

Growing Cities, 2014, USA, regie Dan Susman


Într-un moment în care atât de multă atenție negativă e îndreptată asupra sistemului alimentar, de la vaci nebune la fermele-fabrici, acest film spune povestea inspirațională a locuitorilor de la orașe care transformă un lot vacant din comunitățile lor, stupul din curte și ferma de pe acoperiș. Pe parcurs acești cultivatori arată că mișcarea de agricultură urbană este mult mai mult decât hrană și că toată lumea poate lua parte la crearea unui sistem alimentar sănătos, just și sustenabil.

Le Semeur/ Semănătorul, Canada, 2013, regie Julie Perron, 
Cu Patrice Fortier, Rollande Labrie, Laurianne Morissette, Olivier Légaré.

Filmul reprezintă un portret al artistului și producătorului de semințe Patrice Fortier care conservă și propagă semințe rare și uitate, în scopul de a restabili vitalitatea și varietatea patrimoniului nostru agricol. Poate părea nebun, dar este doar foarte pasionat de munca lui. Elegant regizat, Le Semeur ne dă un gust fascinant al zilelor intens trăite de Fortier.


Taxi pour deux/ Taxi pentru doi, 2012, Canada, regie Dan Popa

Taxi pentru doi explorează poetic universul a doi excentrici șoferi de taxi din Montreal. Filmul pune spectatorul pe bancheta din spate a taxiului în timp ce Louis și Jamel ne duc la o plimbare în taxiul lor de la Port-au-Prince la Alger şi de peste ocean ajung la insula Montreal, unde protagoniștii discută cu pasiune de viață, dragoste și moarte. Estetic, filmul folosește multiplicări panoramice de imagini pentru a completa realismul magic găsit în narațiune.

Les moissons du future/ Recoltele viitorului, Franța, 2012, regie Marie- Monique Robin

Cum să hrăneşti cei 9 miliarde de oameni anunțaţi pentru 2050? O televiziune a convins-o pe Marie-Monique Robin să-și continue investigațiile privind urgența de a produce hrană în alt mod. Se investighează metodele de agro-ecologie în diferite părți ale lumii. Un film plin de speranță privind posibilele soluții la criza alimentară şi care propune în schimb suveranitatea alimentară.
 
Aducând în discuție și felul în care trecutul ne hrănește, festivalul găzduiește o proiecție specială, în premieră în Cluj, la Cinema Victoria: Pașaport de Germania (Răzvan Georgescu, 2014).

246.000 de germani de pe teritoriul României au fost vânduți/cumpărați conform unei înțelegeri neoficiale și secrete între România și Republica Federală Germană în perioada 1968-1989. Contravaloarea lor: între 1,5 si 3 miliarde de mărci. După o prezență continuă de peste 850 de ani, germanii au dispărut practic peste noapte din România. Un act umanitar ? Un negoț reprobabil?  Pașaport de Germania, un film despre obârșii, curaj, lăcomie și regrete. (guest-post: Luiza Alecsandru, Cluj)

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.