duminică, 1 martie 2015

Putin și Pussy Riot joacă în House of Cards





În urmă cu o săptămână, în așteptarea noului sezon House of Cards, scriam pe twitter: "Sunt curios dacă președintele Frank Underwood va trimite arme în Ucraina".

N-am nimerit-o cu Ucraina, însă am nimerit-o cu Rusia. Președintele Petrov/ Putin este noul nemesis pe frontul extern al lui Underwood (Kevin Spacey).

De ce zic Putin: pentru că și personajul din film e fost agent KGB, actorul îi seamănă fizic, face surf   (pentru "a da bine la tineri") și e la fel de rece și calculat. Restul e ficțiune.

Putin-ul din film e un personaj histrionic, care dă cu paharele de votcă de pământ, cîntă pe la sindrofii și sărută cu forța soții de președinte. Deci un fel de combinație între ce știm noi despre Putin și Elțîn. Sau clișeul ăla cu rusul, așa cum e văzut de americani.

Putin din realitate nu ar fi acceptat niciodată să participe la un dineu la Casa Albă la aceeași masă cu celebrele opozante (deja iconuri pop) punk din Pussy Riot.



Și atunci vine întrebarea firească: de ce au ales creatorii serialului un personaj care nu e Putin dar totuși seamănă atît de bine cu el?

Varianta A: din oportunism tematic; pentru o ancorare a spectatorului în real, ținînd cont de răcirea dramatică a relațiilor ruso-americane

Varianta B: propagandă și patriotism; știm că filmul a fost dintotdeauna la americani parte a "războiului psihologic", iar acum S.U.A. se pare că reintră într-un Război Rece cu Rusia. Mai ales că lui Obama îi place serialul. Deci e și un fel de răcorire...

Varianta C: din considerente narative; machiavelic pînă aproape de caricatură, Frank își găsește în sfîrșit un adversar la fel de lipsit de scrupule. Poate chiar mai...

"L-aș împinge pe scări și i-aș aprinde trupul zdrobit doar ca să-l văd cum arde, dacă asta n-ar porni un război mondial."

Oricum, interesant de văzut cum se va dezvolta conflictul din film, indiferent dacă la scrierea scenariului au fost consultați și specialiști de la Pentagon sau nu.

Să remarcăm totuși că în decizia de a plonja într-un conflict neanunțat și imprevizibil, contează feedback-ul lui Claire, "pimp-uită" din nou de soțul ei așa cum Petrov/ Putin miroase imediat.

"E deștept, dar rămâne un bandit, Frank. Nu ceda în fața lui"

Acum noi știm că Ponta se uită la House of Cards. Întrebarea e dacă ar trebui să se uite și Putin.



PS. Utilă poate ca PR, distribuirea Nadejdei Tolokonikva și a Mariei Alyokhina în serial mi se pare una din cele mai discutabile și nereușite momente ale sezonului 3.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.