miercuri, 12 noiembrie 2014

Manevra "Underwood"


Reiau ce am zis aseară pe facebook și twitter:

Marele Ecran nu e blog de politica, dar nici Ponta n-ar trebui să fure din filme.

House of Cards, sezonul 1, episodul 6: 

În timpul unei confruntări televizate, Frank Underwood (Kevin Spacey) îi solicită adversarului (lider sindical în Educație), să-și ceară scuze de la soția sa (Robin Wright), prezentă în platoul tv, în spatele camerelor.

România, turul 2 al alegerilor prezidențiale:

Victor Ponta îi solicită adversarului său să isi ceară scuze de la soția sa (Daciana), prezenta și ea în platou.

Doar că în serial, adversarul lui Underwood îl acuză pe politician că și-a folosit soția ca proptea în dezbatere. Iohannis nu a punctat însă la fel. Deci la Ponta a funcționat "manevra Underwood".

Ponta (sau staff-ul lui) se inspiră dintr-un serial tv și...de la cine? De la un personaj machiavelic, care e în stare să ucidă ca să ajungă președinte. Mai rămâne să vedem dacă folosește și manevra "ciocnitului în birou", ca în finalul înfricoșător al sezonului 2.

Dar să nu ne aprindem. Sunt doar niște jocuri de cărți. Aseară am văzut că viața nu bate filmul. Îl copiază.


Mai jos, dovada:

Ponta Debate Trick from Lucian Mircu on Vimeo.


Precizare: această platformă este dedicată cinemaului și artelor vizuale. Veți găsi politică aici doar când face subiectul unui film pe care îl analizăm. De aceea, intervenția de azi ar trebui să fie singulară în istoria blogului (iată, pe 6 noiembrie am împlinit 6 ani). Am considerat că e necesară, în condițiile în care subiectul are legătură cu lumea filmului și corespunde unor principii jurnalistice: e de actualitate și de interes public. Această postare nu îi angajează  pe ceilalți autori ai blogului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.