joi, 13 noiembrie 2014

Timisoara: Open Documentary Session 2014


Aflam si noi in ceasul al 12-lea despre un eveniment timisorean care abia a inceput, o sesiune de workshop-uri si proiectii documentare programata in acest sfarsit de saptamana (13-15.11). Organizat de Asociatia DOCUMENTOR cu sprijinul One World Romania si sustinut de Centrul National al Cinematografiei, Primaria si Consiliul Local Timisoara, Consiliul Judetean Timis evenimentul Open Documentary Session are drept punct principal de atractie proiectia documentarului lui Razvan Georgescu, "Pasaport de Germania", povestea vanzarii de catre regimul lui Ceausescu a aproximativ 250.000 de cetateni romani de origine germana Republicii Federale Germane.

Programul insa cuprinde 6 filme documentare care vor fi proiectate in urmatoarele zile in Aula Magna a Universitatii de Vest:

Joi, 13.11.2014
ora 18:00, Aula Magna UVT
PUTIN’S GAMES
Israel/Germania/Austria, 2013, 90' Alexander Gentelev

Cu saptamani bune inainte de deschidere, Olimpiada de iarna de la Soci era deja faimoasa ca proiect favorit – si colosal - al presedintelui Putin. In Jocurile lui Putin, israelianul de origine rusa Alexander Gentelev (Criminali respectabili, OWR 2011) investigheaza contextul Soci ca pe un microcosm al Rusiei contemporane, dezvaluind mita, coruptia, degradarea mediului si violarea drepturilor omului din spatele Olimpiadei.

ora 20:00, Aula Magna UVT
THE 727 DAYS WITHOUT KARAMO
Austria, 2013, 80' Anja Salomonowitz

Subiectii regizoarei Anja Salomonowitz sunt atinsi biografic de legile complicate ale emigrarii care afecteaza cuplurile ‚inter-culturale’ din Austria. Pe masura ce statul austriac reuseste sa-si impuna regulile asupra realitatilor lor private, cuplurile - fortate fie sa ramana despartite fie sa isi traiasca vietile intre camere de asteptare si cursuri de limba – ori se prabusesc, ori incerca sa-si toarne intrega energie in incercarea de a-si pastra relatiile. 727 de zile fara Karamo e un film despre durere si absenta care reuseste sa fie incantator, romantic, extrem de original si profund politic.

Vineri, 14.11.2014
10:00 – 14:00, Sala C, City Business Centre
WORKSHOP: REGIONAL EXPRESS
Initiativa infiintarii unui fond local, regional, interregional de sustinere a filmului documentar, new media, alternativ, experimental. Care sunt posibilitatile de finantare, cum se face si cu cine. 

ora 19:00, Aula Magna UVT
PASAPORT DE GERMANIA
(TRADING GERMANS)
Germania, Romania 2014, 90’ Razvan Georgescu.

In Romania traiau după cel de-al doilea razboi mondial aproximativ 350 de mii de membri ai minorității vorbitoare de limbă germană, ai căror strămoși s-au stabilit acolo în urmă cu peste 800 de ani. Dar în timpul Războiului Rece, cele mai multe dintre aceste persoane au trebuit să plece din țară. 250 de mii de români de origine germană au fost vanduti în Germania. Un acord secret inter-guvernamental german- român, a făcut acest lucru posibil.„Trading Germans” dezvaluie pentru prima oara cel mai mare trafic de ființe umane din istoria Europei.

Sambata, 15.11.2014
ora 17:00, Aula Magna UVT
FREE SMETANA
Republica Ceha, 2012, 53', Vit Klusak, Filip Remunda

Roman Smetana, sofer de autobuz in Olomouc, protesteaza cu markerul impotriva coruptiei si nedreptatii ce definesc clasa politica ceha. Cand incepe sa adauge antene de extraterestri portretelor de politicieni care populeaza panourile orasului, un coleg de serviciu il toarna superiorilor. Vit Klusak si Filip Remunda, cele doua nume din spatele amarei doc-comedii Czech Dream (2004), urmaresc scandalul public declansat de soferul care decide, intr-o buna zi, ca ii e imposibil sa ramana indiferent in fata situatiei deplorabile a politicii autohtone.

ora 18:00, Aula Magna UVT
THE UNKNOWN KNOWN
SUA, 2013, 90', Errol Morris

„Exista cunoscutul cunoscut - lucrurile pe care stim ca le stim. Exista necunoscutul cunoscut - lucrurile pe care stim ca nu le stim. Dar exista si necunoscutul necunoscut: acele lucruri pe care nu stim ca nu le stim.”
Titlul filmului este inspirat de controversata afirmatie a lui Donald Rumsfeld, din februarie 2002, despre absenta dovezilor cu privire la presupusa existenta, in Irak, a unor arme de distrugere in masa. Criticat initial ca un abuz lingvistic, citatul a fost ulterior descris ca fiind „impecabil” atat semantic, cat si retoric. Titlul lui Morris se refera la o a patra categorie, posibil imprumutata de la filosoful Slavoj Zizek, care a adaugat citatului original „cunoscutul necunoscut” – in viziunea lui „ceea ce nu stim ca stim” (pulsiunile inconstientului care ne determina comportamentul), dar si, posibil, „ceea ce refuzam intentionat sa recunoastem ca stim”. 

ora 20:00, Aula Magna UVT
WATCHERS OF THE SKY
SUA, 2013, 112', Edet Belzberg

Filmul lui Edet Belzberg este structurat in jurul avocatului devenit activist pentru drepturile omului Raphael Lemkin, un evreu nascut in 1900 in din Polonia, care a creat termenul de «genocid» - un instrument esential in mobilizarea legilor internationale pentru pedepsirea unor astfel de crime, punand bazele proceselor de la Nuremberg si de la Curtea Penala Internationala. Filmul urmareste cinci contexte de genocid in spatiul international: Armenia, Kosovo, Rwanda, Sudan si Germania nazista.

INTRAREA LIBERA



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.