vineri, 11 iulie 2014

Cinefăcătorii



"Totuși pentru cine faceți toată treaba asta?"

O întrebare pe care am auzit-o de cîteva ori în ultima vreme.

Din afară, probabil nu se vede cantitatea de muncă depusă. De 5 luni de zile, 5 oameni au avut un fel de serviciu part-time, uneori chiar full-time pentru pariul Ceau, Cinema! (oamenii care au pus umărul au fost mult mai numeroși, îi vom nominaliza zilele următoare). Nu vrem să ne ridicăm statui de martiri pe altarul cinemaului  - a fost alegerea noastră.

Întrebarea însă e îndreptățită. În condițiile în care Timișoara pare că a devenit gazda unui festival al festivalurilor. În condițiile în care, la fantasticul concert Manu Chao, s-a umplut doar jumătate din numărul de locuri. În condițiile în care, la proba video cu public, au venit puțin peste 20 de oameni (e drept că în zi ploioasă și cu semifinale de Campionat Mondial).

Mă întreb și eu de ce și pentru cine facem Ceau, Cinema!.

Ca să îmi răspund ar trebui să mă întorc la momentul 0 cînd, după tatonări cu diverse instituții, am hotărît să-l facem independent. Chiar dacă strîngem bani doar pentru filme, chiar dacă dăm din buzunarul nostru.

Atunci a apărut primul nostru susținător. Un tînăr interesat de cinema, căruia îi place ce facem dar nu are timp să se implice, așa că ne-a făcut o donație. O sumă suficientă cît să plătim drepturile pentru unul din filmele-vedetă ale festului. Nu e un om bogat (în cont), are un job normal în IT, adică plătit ceva peste medie.

Pe mine m-a dat gata gestul lui de încredere. Nu vrea să-i apară numele niciunde, deși se compară ca susținere cu unii sponsori de pe afiș. Nu vrea nici măcar abonament la festival (a zis că vrea să și-l cumpere singur). I-am promis că vom folosi banii de la el cu aceeași bună-credință cu care ni i-a oferit. Pentru el facem Ceau, Cinema!.

Facem Ceau, Cinema! și pentru voluntarul nostru, Ciprian, pasionatul de film care ne întreabă mereu cu ce poate să ajute, nu ce îi iese lui din asta (și pentru toți voluntarii care au sărit în ajutorul nostru).

Pentru monteur-ul care a editat mai mult pro-bono teaser-ele și clipul, și care și el vrea să rămână anonim.

Pentru antreprenorii și directorii de companie (precum Cristian Jurma sau Ștefan Szakal) care finanțează cu drag inițiativele locale ce fac pentru toți o comunitate mai plăcut de trăit în ea.

Pentru producătorii, distribuitorii și regizorii români care ne-au oferit filmele lor, și care au înțeles să susțină această încercare.

Pentru inimoșii din instituții culturale, care chiar fac cultură.

Pentru actorul care nu a întrebat dacă avem cu ce să-l plătim pentru că va prezenta festivalul, a întrebat dacă nu poate să contribuie și el la strîngerea bugetului necesar.

Pentru toți spectatorii noștri care au venit de-a lungul timpului la proiecții și pe ploaie sau ninsoare.

Pentru cea care scrie comunicatele noastre de presă, uneori cu băiețelul ei de 1 an pe genunchi.

Pentru artistul care a lucrat la 'jde variante de logo și afiș

Pentru graficianul care ne-a desenat lubenița-program și a făcut cu răbdare zeci de modificări la afiș

Pentru omul care ne-a ajutat din plin cu site-ul și care nici măcar nu e așa cinefil.

Pentru Anca, și toți membrii invizibili Marele Ecran, fără de care toate astea nu s-ar putea face. 

Ei sunt, de fapt, făcătorii Ceau, Cinema!. Când lucrezi pentru un asemenea proiect și cu așa oameni alături, nu mai știu dacă se poate numi muncă.

De ce să nu recunoaștem, facem Ceau, Cinema! și pentru plăcerea noastră de a vedea filmele pe care le iubim, pe un Mare Ecran.

text pentru toți cinefăcătorii anonimi



 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.