luni, 14 iulie 2014

Noaptea Trailerelor la Ceau Cinema!


Povestea e in felul urmator: in urma cu niste ani, discutand cu cativa amici la fel de cinefili despre ultimele trailere lansate, am avut revelatia faptului ca de multe ori la cinema, cele 10 minute de trailere sunt mai interesante decat cele 100+ minute ale filmului pentru care efectiv am platit bilet. Un alt fapt constatat era acela ca adeseori filmul nu se ridica la nivelul promisiunii facute de trailerul care te-a convins sa-ti iei bilet. N-a fost decat un pas pana la constientizarea realitatii ca daca cineva ar organiza o proiectie numai cu trailere de film as sta fara probleme cateva ore ca sa le vizionez.

E de notorietate faptul ca se organizeaza deja de multi ani o noapte a devoratorilor de reclame publicitare. La fel de notoriu e si faptul ca trailerul nu e altceva decat o alta reclama publicitara. O capsula de divertisment video care contine promisiunea unei experiente unice odata ce ai platit produsul artistic final astfel promovat. Daca oamenii pot urmari reclame la detergenti, bere, masini, haine, tampoane sau margarina, de ce n-ar urmari si reclame la… filme. Doar e vorba de acelasi lucru, in esenta, si anume de o poveste. In cazul trailerului, una abia schitata si cu momentele cheie plus deznodamantul tinute ascuns.

Ei bine, intrucat n-a organizat nimeni o astfel de seara, am zis s-o facem noi. Astfel ca, in cadrul festivalului care sta sa inceapa peste cateva zile, Ceau Cinema - festival de buzunar, am inclus si o Noapte a Trailerelor sustinuta de Stella Artois (Joi, 17 iulie, ora 23:30 - Curtea cu Castan/Sala Studio). In ea am selectat cateva din cele mai interesante, eficiente, spectaculoase sau intrigante trailere pe care le-am vazut pana acum. Bineinteles, este o selectie foarte subiectiva, bazata pe preferintele subsemnatului in materie de filme, pe cunostintele sale (inca modeste) despre cinema si pe resorturile emotionale cu care l-a inzestrat natura.

Va vine sa credeti sau nu, de la primul patron de cinema care s-a gandit sa bage intre proiectii niste scene filmate la repetitiile unui musical de pe Broadway si pana in zilele noastre in care trailerul joaca un rolul major in campania de promovare a filmului generand o industrie alternativa foarte banoasa, au trecut exact 101 ani. Motiv pentru care o sectiune a “Noptii” va consta intr-o retrospectiva a catorva din trailarele cu care s-au anuntat o serie de filme extrem de populare, datand din perioada cand trailerul incepea sa se afirme nu doar ca un instrument publicitar foarte ingenios dar si ca o forma de arta in sinea ei. Abia apoi ne vom apuca la propriu de devorat cateva trailere pe genuri si tipologii.

O ultima precizare, criteriile care au stat la baza selectiei au fost mai putin calitatea artistica a filmului, importanta sau popularitatea lui, ci inovatia si maiestria cu care a fost realizat acel trailer si eficienta lui in a indruma spectatorul catre cel mai apropiat cinematograf. Pe scurt: factorul uman surprins intr-o reactie viscerala de genul “E musai sa vad acest film! Acum!!”.


Un comentariu:

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.