luni, 23 iunie 2014

Pariul Ceau, Cinema!

FESTIVAL DE BUZUNAR

"Tot timpul am avut impresia că americanii fac filme cu mai mult succes la public pentru că își iau munca foarte în serios, de la ideea filmului pînă la cele mai mici detalii. La noi,"la europeni”, lucrurile încep de la o idee generală, apoi se improvizează pe parcurs, pe principiul, poate iese, iese, trebuie să iasă ceva."
Așa vorbește bloggerul brașovean și umoristul "timesnewroman" Ovidiu Eftimie în Dilema Veche despre "un film spaniol care are avantajul de a nu fi plicticos și bubuitor de profund, cum se screm europenii să facă filme."
"Plicticos și bubuitor de profund"
Sunt mulți care cred la fel. Chiar deunăzi, cameramanul Rafa Vasilcin îmi spunea că s-a săturat de cinemaul românesc, "care face numai unul și același film". 
De acord. O grămadă de filme europene sunt plicticoase și improvizate. Multe filme românești sunt formulaice, altele de-a dreptul proaste. Valabil cu asupra de măsură și despre cinemaul american. 
Reciproca nu e atît de evidentă, din păcate. Noi suntem însă gata să prindem rămășag cu Eftimie și cu ceilalți detractori că filmele europene pot fi la fel de captivante, entertaining (da, distractive) și, în același timp, serios făcute, ca alea americane. Punem pariu?
Acest pariu se cheamă Ceau, Cinema! Un pariu la care Marele Ecran și Pelicula Culturală lucrează deja de 5 luni. 
Ceau, Cinema! Festival de buzunar
De buzunar pentru că e făcut cu bani de buzunar și de către voluntari, indie-style. Pentru că se întâmplă într-un spațiu restrîns, dar în multe spații la Casa Artelor: sala Studio, subsol și curtea cu Castan.  
Cum s-ar zice, facem curte filmului european. 
Pentru că spre deosebire de caravanele care aduc film european din an în Paște, de data asta aducem titluri noi-nouțe, din 2013 și 2014. Toate lungmetrajele vor fi prezentate în premieră la Timișoara, după ce au fost vizionate/premiate la festivaluri importante.
Timp de 4 zile vom proiecta thriller-uri (care au și morală), animații spectaculoase (care au și suflet), scurtmetraje care trec și prin perete, documentare provocatoare dar și filme lejere, de vară.
Vorbim de lungmetrajul lui Igor Cobileanski, La limita de jos a cerului (premiul Gopo în 2014 pentru cel mai bun debut), de aclamata animație franco-belgiană, Ernest și Celestine sau de succesul de box-office polonez, Traffic Department. În curând divulgăm programul complet.
În 20 iulie proiectăm A fost sau n-a fost (r. Corneliu Porumboiu, 2006) în comuna Gottlob, acolo unde se renovează primul cinema în mediul rural din România. Cum ar veni, batem șaua la Gottlob să priceapă iapa.
Ceau, Cinema! e un mini-fest manifest.
Vrem să reîmprietenim timișorenii cu filmul lor, filmul european, de care s-au îndepărtat în ultimii ani. Vrem să încurajăm creatorii locali. Vrem să promovăm cinemaul de autor pentru publicul larg. Și cinemaul popular, dar inteligent. Înainte de toate, reînviem plăcerea de a merge cu prietenii, cu copiii, la un film "la grădină".
Ceau, Cinema! este o ediție-pilot din ceea ce poate deveni un serial de succes. 
Dar pentru a câștiga acest pariu trebuie să intre în joc comunitatea. Personalități locale și naționale, instituții culturale și companii ne-au arătat deja sprijinul. Decisiv va fi însă răspunsul publicului. Nu știm dacă orașul are nevoie de Ceau, Cinema!, dar Ceau, Cinema! are nevoie de oraș. 
Ce știm sigur e că Ceau, Cinema! nu va fi bubuitor de profund sau plicticos.
*
Producător festival: Vitas România (Instituție Financiară Nebancară)

Co-producători: Stella Artois, [e-spres-oh], Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, 

                           Centrul Cultural German Timișoara, Consulatul Germaniei, Printtech

Parteneri culturali: Institutul Goethe, Ministerul Afacerilor Externe al Germaniei, Consulatul General al Serbiei în Timișoara, Institutul Francez din Timișoara, Filmboard Karslruhe, Atelier 1, Camera 4,  Asociația Culturală Macondo, Plai

Parteneri media: 24 FUN, KissFm





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.