miercuri, 11 februarie 2015

Igor Cobileanschi: "Am povestit UMBRE așa cum aș fi făcut-o la un film"


Și-a făcut un nume cu scurtmetrajele care abundă de umor moldovenesc inconfundabil (Cînd se stinge lumina, Sașa, Grișa și Ion ș.a.). A luat premiul Gopo pentru debut cu primul său lungmetraj: La limita de jos a cerului (filmul cu care am lansat și noi, oficial, festivalul Ceau, Cinema! în 2014). Iar anul ăsta, cunoaște succesul și în televiziune cu cel mai ambițios serial românesc al momentului. Am scris deja raportul mea despre UMBRE, am consemnat și depoziția lui Sergiu Costache. Era timpul să depună mărturie și Căpitanul de pe platou, Igor Cobileanschi:





Marele Ecran: Anul trecut in vara, cand doream sa te chemam la Ceau, Cinema!, festivalul de buzunar pe care il facem la Timisoara, erai prins cu filmari. Acum stiu la ce lucrai :) Mi-a placut cum arata UMBRE vizual, atmosfera, personajele, dar ma leg si eu de scenariu. Stiu ca multi au zis ca "oamenii nu vorbesc asa". Ba da, oamenii vorbesc asa, dar nu cu replici din astea una dupa alta. E un pic artificial. In primele 2-3 episoade cred ca e o problema de dozaj. Apoi, se mai tempereaza lucrurile. Tie cum ti s-a parut treaba cu limbajul? Si cum a functionat colaborarea ta cu Bogdan Mirica?

Igor Cobileanschi: Nu stiu ce sa zic vizavi de limbaj... Per total, nu mi se pare ca am exagerat. Am ascultat de mai multe ori discutii "intre baieti" si cred ca suntem mici copii comparativ cu ei. Dar, cine stie? Spectatorul are intotdeauna dreptate!!! :) Colaborarea cu Bogdan a fost una deosebita. Evident, fiecare dintre noi vedea unele lucruri in felul sau si tocmai acest lucru ne facea sa fim mai atenti cu materialul si cu felul de a povesti.

M.E. Am auzit pentru prima oara de "casting pentru regizori". Nu vreau sa ma bag ca supozitorul -ca sa vorbesc ca in film-  dar producatorii HBO nu vroiau un regizor figurant, nu? Cata libertate creativa ai avut?

I.C. "Casting de regizori" :) A fost ceva de acest gen. De fapt, au fost mai degraba discutii cu mai multi regizori pentru a gasi pe cineva care gandeste la fel ca producatorul si vede la fel ca scenaristul! Mie nu mi se pare gresita intentia.


Împreună cu scenaristul Bogdan Mirică, pe platou


M.E. Am inteles ca nu te prea uiti la seriale, dar ai facut ceva cercetare pentru UMBRE? Sau n-a fost cazul, timpul...

I.C. Intr-adevar, nu sunt un mare consumator de seriale. Am povestit UMBRE asa cum as fi facut-o la un film. Evident, a trebuit sa rascolesc prin amintirile mele comportamente ale interlopilor si sa actualizez specificul lor de a fi. 

M.E. Cum a fost lucrul la serial și care e episodul tau favorit?

I.C. A fost o munca grea si istovitoare pe alocuri! Desteptarea la 5 dimineata, concentrare permanenta, raspundere, etc. In sensul asta e mai simplu cand lucrezi dupa scenariul tau - cunosti mai bine detaliile si nu-ti scapa asa usor...Episoadele favorite? Tinand cont ca am filmat doar 6 din 8 - episoadele 5 si 6! :)

M.E. Dar munca cu actorii? De Serban Pavlu, Doru Ana stiam ce le poate pielea. Sergiu Costache e ca pestele in apa in roluri din astea. Mi-au placut si actorii tineri. Dar pentru mine, personajul-revelatie a fost nea Puiu/ Stefan Velniciuc. Tu ai vreun personaj favorit?

I.C. Eu nu fac deosebiri mari intre actori, indiferent de notorietate sau experienta. Daca am acceptat sa lucrez cu EL sau EA - e bun! Si nu cred ca e corect sa facem diferente intre ei sau rabaturi - ca vezi Doamne, Hurduc e mai mic si nu are atata experienta ca Pavlu! Gresit! Toti sunt intr-o linie dreapta de aparare si atac! Toti la fel de buni, la fel de talentati!




M.E. A contribuit in vreun fel la UMBRE experienta ta anterioara cu La limita de jos a cerului (si acolo sunt niste interlopi)?

I.C. Sunt lucrari diferite! Poate doar experienta la nivel de practica, de munca propriu zisa. Altfel - sunt lumi diferite.

M.E. Apropo, sunt diferente mari intre gangsterii de Dambovita si rachetii din Moldova?

I.C. Sunt! Rachetii nu prea se tem de politie, probabil si pentru faptul ca unii dintre ei sunt politisti :)

M.E. Inchei cu o intrebare din serial: ai ceva pe teava? :)

I.C. Pe teava? Am! Sa asteptam putin, pana se-aprinde praful de pusca! :)



Pentru a intra complet în atmosfera serialului, dati play la piesa cu care se încheie primul sezon: ORAȘUL UMBRE

Un comentariu:

  1. As dori sa imi spuneti cat ar costa un banner in partea dreapta a siteului dumneavoastra. Doresc sa fiu contactat pe email la marin.florin.moisescu@gmail.com (www.vuum.ro)

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.