luni, 16 februarie 2015

Doi ani și doi urși mai tîrziu


Onorat public, onorate instanțe și instituții, de la proba A (Ursul de Aur)

- filmul în care (de la minutul 5) producătoarea Ada Solomon zice:

"Politicienii din România ar trebui să acorde mult mai multă atenție cinemaului românesc, un adevărat  ambasador al țării noastre în lume. (...) Se vorbește foarte mult de cenzura politică, dar nu se prea vorbește de cenzura comercială a cinemaului de tip art-house"-


la proba B (Ursul de Argint) -în care Ada Solomon zice:

"Ce ne lipsește în momentul ăsta este sprijinul pentru distribuția filmelor și un sprijin pentru a putea vedea filmele in cinema-uri. Cele care există sunt inițiative private care au un scop primordial comercial, iar lăcașurile de cinema cu scop cultural practic nu prea mai există. În această idee, mă gândesc că ar fi poate momentul, după atâtea realizări ale filmului românesc, ca cinema-ul, arta filmului, să fie considerată de la egal la egal cu arta teatrală şi să se creeze o reţea naţională de cinematografe care să prezinte un anumit tip de filme, în special filme româneşti, filme europene, care sunt valori culturale mai mult decă valori comerciale” 

- nu s-a schimbat mai nimic (poate doar că acum Ada Solomon, s-a obișnuit să fie și cîștigătoare, "nu doar luptătoare", cum zicea în 2013).

Așadar doi ani și doi urși mai tîrziu, politicienii nu au prins mesajul, situația cinematografelor din România fiind în continuare dezastruoasă. Toată lumea știe ce e de făcut (așa cum a concluzionat Cristian Mungiu AICI ), dar cei care într-adevăr ar putea să facă și ar trebui să facă sunt prea ocupați să dea acatiste prin Parlament sau sa-și țină degetul la nas (deși probabil unii dintre ei au dat deja like știrii de la Berlin).

Cam cati Urși și cîte Palme mai trebuie să încaseze cineaștii români ca să se faca în țara asta ceva...normal?

Pînă una alta,  putem să luăm și noi o poziție - Poziția Spectatorului - cea mai bună poziție din care putem ajuta filmul românesc să continue să fie bun. Aferim!


                                                      Ada Solomon în iia bunicii și Radu Jude

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.