marți, 10 februarie 2015

SOLD OUT

În cinemanifestul nostru scris acum cîțiva ani, spuneam că, pe lîngă alți cineaști legendari, "credem în Ceylan". La vremea respectivă mai credeam și că orașul nostru va avea un spațiu de cinema cumsecade. Iată-ne astăzi în situația de a vedea că regizorul turc primește la Timișoara atenția pe care o merită. Cinematograful mai are de așteptat.

Winter Sleep va fi proiectat mîine, la sala 2 a Teatrului Național, cu casa închisă, cele 190 de bilete puse în vînzare fiind epuizate deja de cîteva zile. Nu mai facem deci reclamă filmului, dar observăm și noi cu tristețe, la unison cu ce declară colegele de la Pelicula Culturală (organizatoarele evenimentului), rîsu-plînsu situației.

“Faptul că un film european este vizionat cu casele închise la Timișoara ne dă două sentimente: unul plăcut, confirmându-ne încă o dată faptul că în orașul nostru există public cinefil de calitate, dar și un sentiment de tristețe, pentru că un asemenea film nu poate fi vizionat într-un cinematograf cu mai multe locuri, mai multe zile la rând, pentru a răspunde intereselor tuturor celor interesați."


În același timp, într-o notă mai optimistă, trebuie salutat sprijinul Teatrului Național Timișoara care, prin persoana directorului Ion Rizea, și-a arătat deschiderea pentru astfel de evenimente și a pus la dispoziție sala 2.





Nicoleta și Betty au mai pus la copt o idee interesantă: un atelier de făcut filme. Mai jos, cîteva detalii (restul, aici):


Pelicula Culturală organizează în ultimele două weekenduri din luna aprilie un Atelier de film, care își propune să facă o introducere generală în arta filmării.

Atelierul vine în întâmpinarea pasionaților de filmare, celor care au un DSLR acasă dar nu știu cum să-l folosească, celor care lucrează în ONGuri sau au mici afaceri (hand-made artists, graficieni, desenatori, muzicieni, creatori de modă, psiho-terapeuţi, etc.) și vor să-și promoveze activitatea altfel decât prin fotografie, precum și tuturor minților creative dornice să cunoască un nou domeniu interesant, dar inaccesibil, până acum în Timișoara.

“Am inițiat acest proiect îndrăzneț cu mai multă încredere atunci când în echipa noastră s-au alăturat trei oameni cu o experiență remarcabilă în domeniu, poate cea mai tare echipa pe care o are Timișoara în acest moment: regizorul şi producătorul Florin Iepan, profesorul universitar Gheorghe Șfaițer și directorul de imagine Cristian Ilea.”

Atelierul se dorește o combinație de teorie şi practică, cu exemplificări concrete și muncă în echipă. Sesiunile vor fi modelate pe așteptările și interesele celor prezenți.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.