vineri, 17 iulie 2015

Ceau, Cinema! „Cădere liberă”. Simţ enorm şi văz monstruos

Un stil extravagant - încadrabil zicalei „simţ enorm şi văz monstruos” şi care îşi propune să atace fără scrupule confortul spectatorului - adoptă György Pálfi şi în nou său film, „Cădere liberă” („Free Fall”/„ Szabadesés”).


Textul continuă seria cronicilor la cele șase filme pe care vi le propunem în Competiția Ceau, Cinema! Timişoara 2015 și ale căror titluri și prezentări le găsiți aici.

György Pálfi este probabil tânărul regizor maghiar cu cea mai mare atenţie la convenţiile pe care le oferă arta cinematografică, iar asta se vede cu atât mai pregnant în „Cădere liberă”.

Câştigător a trei premii la Karlovy Vary în 2014, filmul este o colecţie de poveşti scurte,
stranii, care se
György Pálfi
petrec în apartamentele de pe o singură scară de bloc.

Fiecare dintre ele este spusă într-un stil cinematografic diferit (de la naturalism la SF şi de la sitcom la fantasy), toate având ca fir narativ unificator tentativele nereuşite ale unei bătrâne de a se sinucide aruncându-se de pe clădire.

O premisă din registrul absurdului, bineînţeles, la fel ca toate celelalte întâmplări din bloc, dar de când este fantazarea un păcat în arta filmului?


Este un joc de-a convenţiile, pe care cineastul maghiar îl exersează cu dexteritate şi inteligenţă. Un film care te poate lua prin surprindere, dar asta face parte din meniul lui Pálfi, creatorul unor lumi ciudate, cu personaje şi întâmplări groteşti, expresii extreme ale umanităţii.

„Pentru mine, există atât de mult grotesc și în viața reală. Eu doar îl exagerez”, spune regizorul. După vizionarea acestui film, s-ar putea să vă gândiţi altfel la zgomotele ciudate pe care le auziţi din apartamentele vecinilor.





Proiecţii:
Miercuri, 22 iulie, ora 20, Casa Artelor - Sala Studio
Joi, 23 iulie, ora 14, Casa Artelor - Sala Studio

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.