luni, 13 iulie 2015

Ceau, Cinema! "Casa Blanca". Mama şi fiul


Filmat în Cuba și având în centru o relație specială dintre o mamă în vârstă, tot mai bolnavă, și fiul ei matur, atins de Sindromul Down, emoționantul – dar discretul – documentar „Casa Blanca” (2015) este debutul proaspăt al tinerei cineaste poloneze Aleksandra Maciuszek. 


Textul continuă seria cronicilor la cele șase filme pe care vi le propunem în Competiția Ceau, Cinema! 2015 și ale căror titluri și prezentări le găsiți aici.
 

„Casa Blanca” a fost prezentat în primăvara acestui an în competiția internațională a Festivalului Visions du Reel din Elveția şi a câştigat recent trofeul pentru cel mai bun documentar de mediumetraj (filmul are fix 60 de minute) la Festivalul de la Cracovia.

Regizoarea poloneză, una din cele două cineaste din competiţia Ceau, Cinema!, 
adoptă un stil observaţional şi păstrează, 
fără excepţie, focus-ul
Aleksandra Maciuszek
pe cei doi protagonişti, arătaţi împreună sau separat şi urmăriţi de-a lungul câtorva anotimpuri. O perioadă în care trecerea timpului pune la încercare relaţia strânsă dintre cei doi.

Este o relaţie de iubire, de afecţiune, de dependenţă reciprocă (cu scurte reflexe de independenţă din partea fiului). Aleksandra Maciuszek nu cere milă sau compasiune pentru personaje, ci vrea ca acestea să fie privite ca oricare altele. Şi de ce-ar fi altfel, când Vladimir şi mama sa se descurcă pe cont propriu?

Ceea ce contează este umanitatea redusă la esenţă. De altfel, „povestea” este atemporală, arhetipală chiar, fiind extrasă oricărui context geografic, social sau politic, deşi viaţa oamenilor din restrânsa comunitate este vizibil una sărăcăcioasă.


Un documentar fără brizbrizuri stilistice inutile, dar cu o privire regizorală tandră şi înţelegătoare asupra unor momente intime - atent alese - ale vieţii de zi cu zi, care, cu ajutorul camerei de filmat ce le scoate de contingent, capătă o dimensiune superioară – de tablou al bucuriei de a trăi împreună.   

Proiecţii:
Vineri, 24 iulie, ora 20, Casa Artelor – Sala Studio
Sîmbătă, 25 iulie, ora 16, AMBASADA

Sursă foto Aleksandra Maciuszek: polishdocs.pl.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.