joi, 16 iulie 2015
Ceau, Cinema! Andreea Vasile: Publicul are puterea de a face ca un festival să devină mare
Despre personajul ei din "De ce eu?" (r. Tudor Giurgiu), film care va fi proiectat de asemenea în cadrul Ceau, Cinema!, spune că e un personaj "care iubeşte şi pentru că nu ştie să-şi ajusteze iubirea la nevoile celuilalt, face greşeală după greşeală. E un melanj între dragoste, neputinţa de a ajuta şi durerea de a fi martor la degradarea celuilalt".
Andreea Vasile a studiat actoria la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (master, promoția 2010). În 2014 a fost selectată în Talent Campus-ul Festivalului de la Sarajevo, iar în 2014 în programul Berlinale Talent Campus din cadrul Festivalului de la Berlin.
A debutat pe micul ecran în serialul "La urgenţă" (2006), jucând în paralel în teatru, la Nottara, Metropolis sau Godot. Anul acesta a putut fi văzută în serialul "Umbre", produs de HBO România, și în lungmetrajul "De ce eu?", al lui Tudor Giurgiu.
Care crezi că va fi cea mai mare provocare în a face parte din juriul Ceau, Cinema?
Andreea Vasile: Probabil asta în care brusc sunt eu cea care judecă. În meseria mea, actorul e cel care e tot timpul pus sub lupă şi nu prea eşti obişnuit să fii tu în postura de a judeca poveştile altora.
Ce te convinge, la o vizionare, că ai de-a face cu un film bun?
Ştiu că am vazut un film bun atunci când plec din sala de cinema cu povestea pe care tocmai am vazut-o bine întipărită în minte şi în suflet - şi pe retină :) Ştiu că am văzut un film bun când mă pune faţă în faţă cu propriile-mi limite şi când îmi împachetează într-un fel diferit o poveste pe care cu siguranţă am mai auzit-o undeva. Ştiu că am văzut un film bun când de-abia aştept să le spun tuturor prietenilor ca e musai să îl vadă.
Nu o să te rog să te antepronunţi asupra competiţiei, dar te întreb totuşi ce aşteptări ai de la întregul festival.
Mi-aş dori să vină cât mai mulţi oameni să vadă filmele din competiţie. Nu plec niciodată cu aşteptări, dar cred că e important ca filmele să ajungă la cât mai mulţi oameni, să existe discuţii despre care au fost filmele preferate...
Ce crezi că-i trebuie unui festival ca Ceau, Cinema!, aflat la început de drum, să apropie, aşa cum îşi propune, publicul de filmul european de calitate, absent din multiplexuri şi din majoritatea covârşitoare a marilor şi micilor oraşe ale României?
În primul şi în primul rând are nevoie de săli de cinema care să permită publicului să vadă filmele la nişte parametri tehnici decenţi. Şi publicul e cel care are puterea de a face ca un festival să devină mare :)
Despre rolul din „De ce eu?”: "Când ai de-a face cu o poveste reală, încărcătura emoţională e mai mare"
Care a fost abordarea pe care ţi-a cerut-o Tudor Giurgiu în construcţia personajului Dora, iubita protagonistului? Care au fost principalele lui indicaţii?
Tudor e un regizor care ştie exact ce vrea şi îşi construieşte povestea alături de actori. Nu prea-mi place cum sună indicaţii, pentru că transformă actorul într-un simplu executant, iar Tudor are această calitate de a lucra şi de a descoperi cot la cot cu actorul. Iar încrederea pe care ţi-o acordă te responsabilizează foarte tare.
Lucrează cu extrem de mult calm, extrem de atent la detalii şi cu mult entuziasm şi o prospeţime care devin molipsitoare. Mie îmi place tare comparaţia asta, pentru că uitându-te la el ai senzaţia că e un pictor care, oricât de atent ar fi la detalii, nu scapă nicio clipă din vedere ansamblul.
Dora (Andreea Vasile), alături de procurorul Cristian Panduru (Emilian Oprea) |
Ce a fost cel mai greu la rol?
Evident că atunci când ai de-a face cu o poveste reală, încărcătura emoţională e mai mare. Pentru că marele pariu e ca totul să fie firesc şi autentic. Pentru că porţi pe umeri responsabilitatea unor oameni vii, le duci mai departe povestea, le duci mai departe neîmplinirile, durerile, visele sfărâmate, suferinţele, le transformi povestea de viaţă într-o poveste care va intra în conştiinţa celorlalţi. Cu speranţa că povestea înca mai dispune de această forţă extraordinară de a transforma, de a schimba destine, de a-i pune pe oameni faţă în faţă cu propriile limite şi de a-i face să înveţe din greşeli pentru care au plătit alţii.
Şi e important să fii sută la sută acolo, în povestea aia pe care unii au trăit-o şi pe care au plătit-o cu propriile destine şi pe care tu o trăieşti timp de o lună punând toată energia ta, toate gândurile, toată dragostea, dar cu plasa de siguranţă care nu te lasă să-ţi spulberi visele.
Cum ţi-ai descrie personajul?
Mi-ar plăcea ca cei care au văzut filmul să n-aibă nevoie de o descriere în cuvinte, ci să fi intuit din ce au văzut cum era personajul ăsta. Mi-ar plăcea să fi văzut un personaj care iubeşte şi pentru că nu ştie să-şi ajusteze iubirea la nevoile celuilalt, face greşeală după greşeală. E un melanj între dragoste, neputinţa de a ajuta şi durerea de a fi martor la degradarea celuilalt.
Andreea Vasile va participa la o întâlnire cu publicul sâmbătă (25 iulie), ora 11, la AMBASADA (Timişoara) şi va răspunde întrebărilor după proiecţia filmului "De ce eu?", care va avea loc tot sâmbătă (25 iulie), ora 14, la Cinematograful din Gottlob.
Sinopsis "De ce eu?"
Cristian (Emilian Oprea) este un tanăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupție în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. El investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals, sustragere de documente. Ancheta are însă implicaţii la nivel extrem de înalt și îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiţie. Încercînd să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă și se expune unor revelații dureroase și neașteptate.
Categorii:
CeauCinema,
Film Romanesc,
Inter/view
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.