joi, 12 decembrie 2013

Crulic si pasivitatea




Duminica, 15 decembrie, asociatiile Film Sense, CitiZenit si Marele Ecran au un cadou pentru iubitorii de cinema.

Proiectia docu-animatiei Crulic. Drumul spre dincolo (2011) va avea loc de la ora 18.30 in subsolul librariei Cartea de Nisip (p-ta Libertatii colt cu splaiul Alba Iulia). Crulic relateaza destinul kafkian al unui om obisnuit care a mers pentru dreptatea lui pana-n panzele albe (adica pana in giulgiul mortii). Povestea lui Claudiu Crulic (care a murit prin greva foamei intr-o inchisoare poloneza) are empatie, mult umor (negru, ce-i drept) si are miza. 

Am vorbit la cald (dupa o proiectie la foarte rece) despre Crulic, fix acum doi ani cand vedeam filmul la cinema Timis. M-a lovit in plex atunci. E unul din putinele filme romanesti care vorbeste despre abuzul sistemului, despre singuratatea individului in fata "masinii" (fie ea sistem judiciar, penitenciar, administrativ etc). In esenta, in miezul lui profund, Crulic e un film politic, care invita la asocieri cu Reconstituirea (iarasi, unul din putinele exemple din cinematografia noastra care trateaza "rebelul").

Autoarea Anca Damian vorbeste (in cartea Documentar si adevar, de Lucian Ionica) despre “vina de a nu face ceva, de a nu actiona pentru salvarea cuiva, atunci cand stii ca este in nevoie”. Este o poveste pe cat de trista, pe atat de necesara. Ajuta publicul sa devina constient ca poate gresi prin pasivitate.

Nu se putea un film mai potrivit pentru momentul in care ne aflam cu campania noastra pentru o cinemateca la Timisoara (si a celorlate doua asociatii pentru o cinemateca in Arad). Moment in care constatam si noi (in general) o anumita pasivitate a publicului, in ciuda situatiilor care ar trebui sa ne revolte (exemple aici si aici).

Dupa proiectie, incercam sa construim un spatiu de discutie cinematografica. Si o comunitate in jurul cauzei noastre. Plecam de la intrebarea daca putem strange oamenii in jurul unui astfel de proiect si cum ar trebui sa o facem. Poate ca nu era comunitatea pasiva dar n-am stiut noi cum s-o mobilizam. 

Cadoul Crulic e posibil multumita regizoarei Anca Damian, Independenta Film si gazdelor, libraria Cartea de Nisip. Intrarea e libera. Locurile sunt limitate (max. 60 de spectatori). Puteti vedea cine mai vine pe pagina evenimentului.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.