vineri, 6 decembrie 2013

Cinema Studio. In sfarsit, cateva explicatii




-Alo! Buna ziua! Am inteles ca aveti un imobil de vanzare, fostul cinematograf Studio.
-Da! Ce anume va intereseaza?
-Cat costa?
-2 milioane de euro.

Asa a inceput convorbirea telefonica pe care am purtat-o cu actualul proprietar al cinematografului Studio (sunasem la numarul tiparit pe bannerul montat deasupra intrarii). Este jurist de meserie, a candidat anul trecut la functia de Primar al Timisoarei si il cheama Claudiu Butuza. S-a prins repede ca nu sunt un "investitor", dar totusi a acceptat sa imi dea lamuriri. I-am spus ca din informatiile aparute in presa rezulta ca instrainarea cinematografului s-a facut in mod dubios si neclar.

"Ce ati vazut in presa sunt povesti. De fapt se afla in eroare. Cinematograful are o situatie foarte clara. Sunt jurist. Daca nu era clara, nu ma bagam". Inainte sa cumpere, a umblat vreo 5 saptamani pe la Cartea Funciara. Studio era pe acelasi CF impreuna cu alte 5 cinematografe si vrand-nevrand a aflat istoricul tuturor. A facut un fel de ancheta pe cont propriu, sa stie ce cumpara. Dintre toate acele cladiri, Studio ar avea cel mai curat istoric din 1953 si pana azi. "Studio e singurul care s-a transferat legal", afirma domnul Butuza.

Poate asa s-ar explica de ce, dupa ce a aparut scandalul in presa, subiectul a disparut la fel de repede. "Pentru ca i-am indrumat pe toti curiosii sa mearga sa vada extrasul CF si acolo totul e clar". Domnul Butuza mai sugereaza un motiv pentru tacerea presei locale. Exista interese si presiuni mari din partea "sacallilor" imobiliari care controleaza centrul Timisoarei. Acestia ar fi vrut sa ia Studio pe gratis, asa cum s-au dat o gramada de intreprinderi din oras.

Revin la povestea cu persoana privata care ar fi imprumutat regia de stat. Este legal asa ceva?

Claudiu Butuza raspunde ca e o procedura absolut legala si ca oricare dintre noi poate face asta, daca are ceva capital de investit. Daca vrem, putem cumpara creantele Primariei, o dam in judecata si ii luam cladirile. Regia Autonoma de Distributie si Exploatare a Filmului (R.A.D.E.F.) are datorii de milioane de euro. Avea datorii mari la o firma de distributie a filmelor cu care lucra de 11 ani. "O doamna a avut o informatie si niste bani, a vrut sa faca o afacere, s-o vanda repede". Doamna ar fi cumparat creantele R.A.D.E.F. de la firma respectiva. Apoi R.A.D.E.F. a fost executata silit printr-o hotarare judecatoreasca. Regia de stat a pierdut cinematograful Studio, dar a mai ramas cu niste bani pe langa.

Ulterior, cladirea e cumparata de Butuza, tranzactia fiind perfectata la un birou notarial. "L-am cumparat ca sa fac o afacere (mai detine trei cladiri in oras, tot investitii imobiliare, dar precizeaza ca nu a facut privatizari sau alte afaceri necurate n.m.).

E randul lui sa ma intrebe de ce avem o fixatie cu cinema Studio: "Fiti curiosi si de celelalte cinematografe! Mai sunt cinci cinematografe libere de sarcini, care sunt in paragina si pica pe oameni. Dacia, Arta, Fratelia, Doina si Melodia. Dar nimeni nu vrea sa investeasca in ele. E un fenomen, si e in toata Transilvania. Arad, Oradea, Cluj. Tehnica avanseaza. Cinematografele ca Studio nu cred ca vor mai rezista, pana nu vine un investitor cu o strategie corecta. Dar Studio e un fir de par. Pe langa cultura si cinematografie, va mai dau 20 de exemple de imobile in Timisoara. Aceeasi soarta juridica o au si fabricile de pe Calea Sagului. Tipografia s-a executat silit. De 20 de ani, Primaria nu s-a implicat cu nimic".

Aici sunt de acord cu interlocutorul meu. O vina are si Primaria Timisoara ca nu s-a interesat si nu a incercat sa salveze niciun cinematograf (chiar si atunci cand ar fi putut, in urma ordonantei de guvern din anii 2000 care trecea cinematografele catre autoritatile locale).

L-am intrebat pe domnul Butuza daca s-au facut lucrari inauntru si daca mai poate fi cinema acolo. "Da, mai poate fi. Dar nu cred ca veti gasi pe cineva care sa vrea sa investeasca intr-un cinematograf". In acest moment, proprietarul Studio se afla in tratative cu trei companii si spera sa-l dea pana in primavara.

Precizez ca punctele de vedere prezentate mai sus apartin domnului Claudiu Butuza. Nu e treaba noastra sa le verificam mai departe. Pentru mine, un lucru e clar: cinema Studio nu va mai fi cinematograf sau cinemateca (in afara cazului putin probabil ca una din cele trei companii ar mentine obiectul de activitate initial). Adio, Studio! 

PS. Pana la urma a mai urmarit cineva subiectul si din presa locala.

4 comentarii:

  1. Amu, nu cred ca e rau ca dispare.
    Am cateva amintiri foarte "reci" din acea sala ce era intotdeauna ca pestera.

    Poate ca disparitia ei e un lucru pozitiv, facand sa apara ceva noi si bun, obligand comunitatea sa nu se mai lege de ceva vechi pe care sa il tot carpim.

    Parerea mea, of course, vorba francezului :)

    RăspundețiȘtergere
  2. @Darael

    de acord

    doar ca ar trebui si comunitatea sa se implice mai hotarat in aparitia a ceva nou si bun

    pentru a arata ca isi doreste cu adevarat asa ceva

    RăspundețiȘtergere
  3. Biroul notarial la care a fost domnul Claudiu e cumva al Saftai Criste? ROg un raspuns. Multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
  4. @Lau

    nu am intrebat la ce birou, pentru ca nu asta era obiectivul demersului meu

    dar puteti sa-l intrebati direct, asa cum am facut si eu la numarul de pe bannerul din poza



    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.