marți, 13 noiembrie 2012

Oltre le colline

"PIETAS ED ORRORE" 

După Dealuri a primit 4 din 5 stele în revista de cinema italiană CIAK.

"Plecînd de la cartea Tatianei Niculescu Bran, Mungiu a ajuns într-un teritoriu diferit: nu face reportaj sau vreun denunţ explicit, ci o relatare obiectivă care respinge orice judecată, preferînd să deschidă întrebări mai complexe. Spectatorul poate fi speriat de durata filmului, dar sunt 150 de minute necesare pentru a trăi ritualurile lente, pentru a simţi pe propria piele frigul şi oboseala. Mungiu (...) îşi ia timpul just, înfrînează orice emoţie şi la final îşi incendiează pelicula cu smerenie şi oroare".

Autorul cronicii, Stefano Lussardi, aseamănă După Dealuri în privinţa "modului în care interoghează credinţa" cu Viridiana (Luis Bunuel, 1961), Marea Tăcere (Philip Groning, 2005) şi Lourdes (Jessica Hausner, 2009).



*mulţumesc pentru pont şi imagine fratelui Mădălin

later edit: După Dealuri va avea o proiecţie de gală, în prezenţa echipei, la Filarmonica din Timişoara (sala Capitol)  pe 20 noiembrie (revenim cu detalii)


2 comentarii:

  1. Acum vin de la el. Am fost la Cinema City sa-l vad si era destul de multa lume in sala desi era ora 4 jumate.
    Filmul mi-a placut enorm. Felul in care a ales sa spuna povestea mi se pare remarcabil. Dupa o intamplare de genul asta, sa iesi din sala fara sa dispretuiesti sau macar sa acuzi un personaj anume e mare lucru. Actorii au fost foarte buni. Si vizual mi-a placut, au fost cateva cadre superbe.
    Un sigur lucru cred ca ar fi facut experienta si mai potrivita: frigul si disconfortul fizic de la cinema Timis.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Vlad

    :)
    stiu ce zici Vlad despre Timis

    dar meritul lui Mungiu e ca te face sa simti frigul si disconfortul fizic fara sa ai nevoie de "stimuli fizici exteriori filmului" :)

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.