joi, 2 septembrie 2010

The Other Guys (2010)

rating: Brainwash

Am avut putine asteptari de la filmul asta si poate din acest motiv mi-a si placut atat. Nu ma hazardez cand spun ca e, cred, cel mai amuzant film pe care l-am vazut anul asta. The Other Guys e o comedie neaosa americana, cu multe fete cunoscute (Samuel L. Jackson, Dwayne Johnson, Will Ferrell, Mark Wahlberg, Michael Keaton, Steve Coogan si Eva Mendes) scenariu absurd si tacanit si cateva scene si replici ce-si vor gasi usor locul pe youtube pentru ca sunt pur si simplu de o franchete dezarmanta. Politistii de rezerva e un fel de replica la Expendables a lui Stallone, cu diferenta ca baietii astia nu opereaza sub radar si la adapostul intunericului ci in miezul zilei, cu sirene si lumini si in vazul tuturor. Ei nu ocolesc legea, ci o aplica, oarecum :)). Daca eroii de sacrificiu ai lui Sly erau niste tipi faimosi ce se luau mult prea in serios incercand sa para totodata cool, 'rezervele' lui Adam McKay sunt niste tipi cool ce incearca sa fie cat mai neseriosi si sa iasa din anonimat.

Jackson si Dwayne 'The Rock' aka cuplul de politisti Highsmith si Danson din NYPD ies repede din schema, de la inaltime chiar, avand doar rolul de a deschide povestea si a lasa cateva replici memorabile in haosul unei scene de urmarire furibunde: "You have the right to remain silent... but I want to hear you scream!" si "Did someone call 9-1-holy shit!" amandoua reamintindu-mi de ce s-a potrivit atat de bine el Jackson in Shaft. Odata cu moartea celor mai de succes politisti din departament se deschide portita pentru crearea unui nou duo care sa 'lupte cu faradalegea': Ferrell si Wahlberg. Doar ca ei sunt cei mai nepotriviti pentru asta. Baietii astia sunt intr-o perfecta contradictie: primu e atat de legat de slujba de birou incat l-ai lua drept las pe cand al doilea e caz tipic de hiperactivitate, dornic de actiune dar tras pe dreapta de capitan din motive irelevante. Care capitan e nimeni altul decat un Michael Keaton cu o slabiciune pentru muzica TLC, puscand cate un vers de tip "guys, don't go chasing waterfalls" la fiecare scena mai lunga. Britanicul Coogan e ceva miliardar care incearca sa traga o teapa mare orasului si, inconsecinta, bad guy-ul oarecum manierat si non-violent pe care tre sa-l prinda 'rezervele'.


Filmul e mult peste media comediilor din ultimii ani. E drept ca aduce aceeasi vulgaritate si gustul pentru referinte culturale pop dar ceea ce functioneaza e relatia dintre cei doi trasniti. Cred ca regizorul a scos din ei untul artistic, amandoi jucand rolurile good cop-bad cop-crazy cop pe rand si cu extrem de multa convingere. Atacurile verbale dintre ei, teoretizarile absurde, bancurile - unele ridicol de stupide cateodata dar resuind sa-mi starneasca zambete - sunt in acelasi timp neasteptate si par proaspete. Tragand linie, cred ca merita testat, s-ar putea sa binedispuna.. pe cei ce gusta si umorul asta mai facil, hollywoodian.

Trailer

Un comentariu:

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.