sâmbătă, 4 septembrie 2010
The Killer Inside Me (2010)
Cand am vazut The Assassination of Jesse James de catre 'lasul' jucat de Cassey Affleck mi-am pus in minte sa fiu cu ochii pe fratele mai mic al lui Ben, intrucat avea o stofa de calitate. Apoi a venit sublimul Gone Baby Gone in care din nou stofa mezinului Affleck a iesit in fata, de data asta sub mana sigura a fratelui cel mare, care-l indruma inspirat din fotoliul de regizor. Fara nicio legatura cu ele mi-am permis o intoarcere in timp spre experimentalul Gerry al lui Gus van Sant si din nou l-am gasit pe Cassey Affleck facand pereche cu Matt Damon intr-o plimbare tacuta si.. mortala. Dar The Killer Inside Me ma face sa uit toate celelalte roluri anterioare si sa-l asociez de acum incolo pe molatecul Cassey cu tanarul ajutor de serif Lou Ford care bate cu sadism femeile iubite.
Filmul lui Winterbottom porneste de la ideea ca chiar si intr-un oras mic nimeni nu e ceea ce pare si dezvaluie gradual un personaj infiorator. Ajutorul de serif jucat de Cassey Affleck e un tanar de 29 de ani cu voce moale, aproape sugrumata, extrem de politicos si de un calm aproape agasant, la care se adauga si privirea aia de catelus bolnav insa caruia din cand in cand ii mai scapa cate un ranjet sfidator ce divulga latura sa ascunsa, de psihopat sadic. Tipul are o problema cu femeile - le bate. Iar cele care-i ies in cale nu-s nici ele mai normale, incepand cu maica-sa, trecand prin patul iubitei (Kate Hudson) si ajungand pana in iatacul amantei (Jessica Alba), toate formeaza un sir de masochiste bune de incasat palmele si pumnii aparatorului legii. Filmul e brutal fara sa fie excesiv de sangeros, iar scenele violente sunt furnizoare de fiori neplacuti atat prin lungimea lor cat si prin lipsa de emotii sau luciditatea personajului Ford. In plus, povestea e spusa la persoana I, din perspectiva lui Ford, devenind o 'confesiune' a unei minti periculos de lucide.
Jocul lui Cassey e impresionant si vine ca un soc inca din primele scene, cand, trimis fiind sa evacueze o prostituata (J. Alba) constata ca violenta fizica poate fi extrem de stimulanta sexual. Cei doi incep o relatie 'bolnavicioasa' de sado-masochism pana cand baiatului ii vine ideea s-o foloseasca ca momeala si tap ispasitor intr-o vendeta personala si, una-doua, o rupe-n bataie. Din acel moment incepe un mic thriller psihologic in care banuiesti ca Ford o s-o incurce, practic iti si doresti asta, dar latul nu se grabeste deloc sa-i prinda gatul. Iar el manifesta acelasi calm enervant si patologic totodata, continua sarada omului nevinovat si ucide din nou in mod brutal.
Filmul reprezinta ecranizarea unei carti de Jim Thompson si la nivel de redare fidela a atmosferei anilor '60 Winterbottom face o treaba minunata. Distributia e remarcabila, Cassey e cameleonic, Jessica Alba e bataioasa si delicata in acelasi timp (si sa nu uitam, goala) iar Kate Hudson e aproape de nerecunoscut in rolul de country girl. Alaturi de firul principal al povestii exista si un plot secundar, dezvaluit gradat, picatura cu picatura, in forma unor scene din copilaria lui Ford. Ele se vor esentiale pentru intelegerea sechelelor sinistrului personaj dar nu fac decat sa adanceasca confuzia. Cred ca s-a insistat prea mult pe crearea acestui personaj marcant in detrimentul unei naratiuni mai logice. Iar finalul mi s-a parut prea poetic si nerealist, in contrapunct cu toata munca depusa de personaj pentru a fi "criminal" de autentic. Oricum merita cel putin o vizionare, iar unele scene sunt de colectie.
Trailer
Categorii:
Made in Hollywood
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
finalul pare desprins din cumpana in care a stat scriitoarea Karen Eiffel (Stranger than fiction), a ales o varianta mai comerciala (mai lame, mai...nashpa) ca urmare, poate, a atasamentului fata de personajul principal
RăspundețiȘtergereFain filmul, doar finalul scartaie. De mult n-am mai vazut un bad guy asa de carismatic. Era si cazul.
RăspundețiȘtergerePe mine m-a surprins placut filmul. L-am vazut la recomadarea lui Richie (secventa de ciomageala) si nu imi pare rau.
RăspundețiȘtergereAm pus ochii pe Cassey Affleck in gone baby gone unde mi s-a parut ca a jucat foarte bine.
Si aici, fata lui de copil cuminte ma duce umpic cu gandul la dexter. Joaca detasat, se implica tare bine in rol si povestea lui e bine legata.
mersi de film :)
@Ovidiu: la tine ma si gandeam cand pomeneam de Cassey Affleck si Jesse James. Ma bucur ca l-ai vazut si, mai mult, ca ti-a si placut.
RăspundețiȘtergereL-am remarcat acum ceva vreme pe imdb, lasa impresia unui film mediocru, dar l-am vazut si nu-mi pare rau.
RăspundețiȘtergereAiurea finalul intr-adevar.
Cassey Affleck e bun, dar fata de "The assasination ... ", hm ....
Filmul ala mi-a placut teribil.
Aiurea finalul!! Atâţia oameni şi-au băgat capul în casa aia şi nu şi-au dat seama că miroase ciudat de la amestecul ăla de carburanţi şi alcool????
RăspundețiȘtergere