luni, 23 noiembrie 2015

Pura Vida de 1 Decembrie





Horia Colibășanu e cunoscut in Spania pentru ca in 2008 nu si-a parasit partenerul de expeditie, desi isi punea in pericol propria viata (la altitudine mare, in "death zone", nu poti supravietui mai mult de 5 zile, in aerul extrem de rarefiat). La 7400 m., pe fata de sud a Annapurnei, alpinistul spaniol Inaki Ochoa de Olza trage sa moara in urma unui edem.

La altitudinea la care se află cei doi, la 7.400 de metri, elicopterele nu zboară, iar organismul poate supraviețui doar câteva zile, din cauza condițiilor extreme; densitatea aerului scade la o treime față de cea de la nivelul mării, iar temperatura coboară sub -30 grade. Timp de trei zile și trei nopți, fără sursă de încălzire, fără apă și doar cu două ciocolate și o pungă de macaroane, Colibășanu topește apă în mâini pentru a-și ține în viață camaradul de coardă, aflat în hemipareză.

Gestul lui Horia (considerat absolut normal de acesta: "moral, nu aveam nicio alta alegere") a fost rasplatit cu numeroase distinctii. Una dintre cele mai importante este ca Pep Guardiola, pe vremea cand antrena Barcelona, si-a motivat jucatorii cu exemplul de solidaritate si prietenie demonstrat de roman.

Filmul spaniol Pura Vida (2012) documentează cea mai amplă operațiune de salvare din istoria Himalayei, care începe cu cei doi oameni 'blocați' în cort. Unul de boală, altul de prietenie. Între timp, doi dintre cei mai valoroși alpiniști din lume, Denis Urubko (originar din Kazahstan) și Ueli Steck (Elveția) urcă din tabăra de bază a Annapurnei, punându-și propriile vieți în pericol pentru a-i coborî pe cei doi. În total, 14 oameni vor participă la această demonstrație de fraternitate montană. În urmă cu un an, la Plai, am proiectat Pura Vida cu Horia Colibășanu prezent în cortul/Casa Filmelor.

Nu putea fi o alegere mai bună pentru Discovery Channel de 1 decembrie. Pura Vida va fi difuzat de Ziua Națională, la ora 18.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.