vineri, 8 mai 2015

În curînd, Comoara. Într-un Cannes de lîngă dumneavoastră

Nu se întîmplă foarte des aici să preluăm cu copy-paste pasaje din comunicatele de presă ale filmelor. Dar nu se întîmplă des nici să vedem un film românesc în cinema la o săptămână după premiera de la Cannes (13 - 24 mai). Comoara lui Corneliu Porumboiu intră pe 29 mai în cinematografele din România. Mai jos, pasaje din ce a transpirat despre film către media plus un teaser:




Mi-a fost întotdeauna teamă să urmez rețete. Când scriu un scenariu, îmi place mult să schimb la casting sau la filmare, etc. Filmele mele par a fi destul de conceptuale, dar vreau să am timp și libertatea de a improviza. Pentru mine un film se face doar pe platoul de filmare. Pentru acest film, provocarea a fost de a găsi "un ton" bun. Filmând căutarea comorii prea realist, aș fi putut cădea în comedia situației sau caricatură. Dar m-am eliberat lucrând. Acum, personajele mele sunt destul de rafinate, aproape ca arhetipuri, cu fețe suficient de puternice, sper eu, pentru a întruchipa poveștile lor fără prea multe explicații.“, a spus Corneliu Porumboiu într-un interviu despre film.

Pe scurt, e o poveste care începe cu o cerere de împrumut și continuă cu căutarea unei comori. Rolurile principale sunt interpretate de Cuzin Toma (Aferim!, Câinele japonez), Adrian Purcărescu și actorul amator Corneliu Cozmei. Au fost selecțati după un proces amplu de casting, care s-a desfășurat pe parcursul a 3 luni de zile. Cuzin Toma joacă alături de soția lui, Cristina și băiatul lor, Nicodim, în vârstă de 8 ani.




“Corneliu este un regizor care știe foarte bine ce are de făcut și la fel de bine știe cum să-și facă echipa să înțeleagă ce își dorește. Este foarte atent la amănunte, la detalii, nimic nu este întâmplător. Este magician. Cu un calm și o răbdare incredibile te face să ințelegi și știe să scoată de la tine ce nici tu nu crezi că poți să simți. Pentru mine colaborarea cu el a fost o școală. Am învățat enorm de multe și destul de multe despre mine... “, zice Cuzin.

Imaginea filmului este semnată de Directorul de imagine Tudor Mircea, cu care Corneliu a colaborat și la Când se lasă seara peste București sau Metabolism, iar producția este asigurată de Marcela Ursu (42 Km Film), în coproducție cu Les Films de Worso și Rouge International. Proiectul este susținut de CNC România (Centrul Național al Cinematografiei), ARTE, EURIMAGES, CNC Franța (Centre national du cinéma et de l'image animée).

Tocmai s-a anunțat și juriul Un Certain Regard (secțiunea în care e proiectat filmul). Comoara va fi judecat, printre alții, de Isabela Rosellinni și Tahar Rahim. Vestea bună pentru colega noastră, Adina: va vedea prima Comoara. Vestea proastă: n-o să se poată da mare cu asta, că îl vedem și noi cîteva zile mai târziu :)



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.