marți, 26 mai 2015

Juriul Ceau, Cinema!

TREI ÎNTR-O BARCĂ. BARCA CEAU, CINEMA!

S-a încheiat perioada de înscriere la prima ediție a competiției Ceau, Cinema! Pînă deliberează selecționerul Ionuț Mareș ce filme veți vedea, noi suntem bucuroși să anunțăm componența juriului. Bucuroși că ni s-au alăturat trei oameni serioși (cu tot cu Omul Invizibil), care ne dau și mai multă încredere în îndrăzneala noastră. Două voci puternice și distincte ale criticii românești de film se vor armoniza (sperăm!) cu o prezență feminină tot mai vizibilă în cinema. Iată-i!


Lucian Maier este critic de film, co-fondator și responsabil editorial al proiectului FilmSense.eu; este colaborator permanent al revistei de cultură Tribuna (Cluj-Napoca). Publică texte despre film din anul 2005 și a colaborat cu LiterNet.ro, Echinox sau Vatra. A colaborat și cu revista IDEA (artă+societate) pe subiecte de artă contemporană. Este autorul eseului Comunismul românesc, o realitate discutată cinematografic (2012), publicat de Editura LiterNet. Un alt eseu de-al său, Direcții în documentarul românesc actual, e parte din volumul Politicile filmului. Contribuţii la interpretarea cinemaului românesc contemporan (2015, Editura Tact).



Andreea Vasile a studiat actoria la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (master, promoția 2010). În 2014, a fost selectată în Talent Campus-ul Festivalului de la Sarajevo, iar în 2014 în programul Berlinale Talent Campus din cadrul Festivalului de la Berlin. A debutat pe micul ecran în serialul La urgenţă (2006), jucând în paralel în teatru, la Nottara, Metropolis sau Godot. Anul acesta, a putut fi văzută în serialul produs de HBO România, Umbre si in lungmetrajul lui Tudor Giurgiu, De ce  eu?. A mai jucat în Holiday at the Seaside (scurtmetraj de Cristina Groșan), Sunt o babă comunistă (r. Stere Gulea) şi Q.E.D. (r. Andrei Gruszniczki).




Cinesseur scrie din 2009 pe blogul cu acelaşi nume, blog de film rezervat obsesiilor sale cinematografice dar mai ales celor câteva sute de cinefili care-l citesc. Blogul e accesibil în regim privat: intră cine vrea, rămâne cine poate (ca pe vremuri, la Junimea). Omul din spatele blogului e invizibil şi aproape inaccesibil, „o combinaţie de J.D. Salinger, Th. Pynchon, Mr. Arkadin, Howard Hughes & avioanele stealth la un loc”, cum îl definea un mare critic cândva.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.