vineri, 21 mai 2010

Best Regards, from Cannes


Fiindca n-am ajuns nici anul asta la Cannes, voi apela la vocea altora. The Village Voice. "The competition isn't fierce but romanians are" este subtitlul raportului semnat de J. Hoberman.

Aparent, cu cateva zile inainte de final, competitia oficiala e plictisitoare. Cu cateva exceptii (Biutiful, Another Year) este dominata de "mediocritate, familiaritate" (aici intra probabil si Ken Loach, care a venit acum cu un film despre Irak, Route Irish).

Incrancenarea e apasatoare insa in cadrul Un Certain Regard (sectiune introdusa in 1988 pentru a incuraja tinerele talente si operele inovative si indraznete). Aici concureaza veteranii Manoel de Oliveira (regizor portughez un pic mai tanar decat cinematograful - are 101 ani!!!) si Jean-Luc Godard (doar 80). Sectiunea tinerelor talente, cum ziceam.

Tinerii romani au luat de trei ori acest trofeu in ultimii 5 ani: Moartea Domnului Lazarescu (2005), California Dreamin' (2007) si Politist, Adjectiv (2009). Din doi in doi ani. Conform algoritmului, anul asta ar trebui sa zicem pas. Si totusi, dupa cate se zice, avem doua sanse.

Cristi Puiu -declansatorul 'noului val' romanesc- se intoarce la Cannes cu Aurora. De data asta elogiile sunt mai temperate. Unele voci spun ca lungimea filmului (3 h) e nejustificata. Altele folosesc eufemisme ca "experiment ambitios". Corespondentul The Village Voice mai spune ca e un test pentru admiratorii lui Puiu. Un 'murder mistery' in care e cunoscuta identitatea criminalului dar nu si a motivelor sale. E indeajuns sa te puna pe jar identitatea protagonistului: Cristi Puiu insusi. Criminal!



Aurora are o concurenta serioasa din partea celuilalt film romanesc din sectiune: Marti, dupa Craciun. Un film despre clasicul triunghi amoros realizat de Radu Muntean in clasicul -de acum- stil romanesc, fondat pe "cadre lungi, real-time si intaietatea actorilor", cum bine observa Hoberman. Un barbat (Mimi Branescu) planuieste in Ajun de Craciun sa isi lase sotia si copilul pentru o femeie mai tanara. Branescu e cunostinta mai veche; e timpul sa invatam nume noi de actori. Tura asta, Mirela Oprisor.

"Daca Marti, dupa Craciun sintetizeaza castigurile anterioare ale filmelor romanesti, imbinand o poveste banala cu tensiune dramatica extraordinara, Aurora impinge stilul romanesc pe un teritoriu nou" decreteaza The Village Voice despre cele doua 'geme' romanesti din Un Certain Regard. Indiferent daca vor castiga ceva sau nu (aflam duminica asta), simt cum imi cresc deja transaminazele de emotia asteptarii lor pe ecranele de acasa.

intuitia mea: Poate ca anul asta este randul lui Radu Muntean

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.