duminică, 30 mai 2010

Balibo (2009)

rating: Colectable

Exista un film pe care fiecare jurnalist tanar ar trebui sa-l vada ca sa-si faca cel putin o idee de unde isi trage prestanta aceasta profesie. Eu cand ma gandesc la jurnalist am in minte o imagine destul de diferita de cea a unui scrib care publica constiincios comunicate de presa sau chestii senzationale nesemnate. Am figura unui tip neobosit, aproape fara viata sociala, un idealist care chiar crede cu tarie in lupta pentru o cauza drepta - dezvaluirea adevarului - si ca actiunile sale au impact real in societate, ca pot afecta destine sau schimba cursul istoriei. E o imagine romantata, recunosc, de lup singuratic, dar credeti-ma genul asta de oameni ii inspira pe altii sa-i urmeze. Jurnalistul de razboi e un soldat mult mai periculos decat orice infanterist caci armele sale, obiectivul camerei si stiloul, lasa urme de nesters in constiinta publica si politica.


Filmul este Balibo, un film australian regizat de Robert Conolly care reconstituie suficient de realist circumstantele nefericite care au dus la moartea celor 5 jurnalisti australieni prezenti in Timorul de Est in momentul invaziei indoneziene din 1975. Contextul istoric e in felul urmator: la 28 noiembrie 1975 Portugalia isi retrage ocupatia din Timorul de Est (insula in coasta Indoneziei) iar acesta se declara independent. Suspectand o miscare agresiva din partea Indoneziei, o echipa de reporteri australieni se strecurase in zona incercand sa surprinda pe pelicula incursiunile trupelor de ocupatie indoneziene. Reporterii insa dispar in zona orasului Balibo. Roger East, un alt jurnalist australian foarte cunoscut, este contactat de Jose Ramos Horta, membru al Frontului Revolutionar pentru Independeta Timorului (FRETILIN) pentru a face PR cauzei timoreze dar apoi se implica in cautarea celor 5. Refacand pasii grupului de jurnalisti, East calatoreste in jungla timoreza pana in Balibo doar ca sa descopere moartea tragica a celor 5 in momentul invaziei. Intorcandu-se in capitala Dili, Roger East e capturat de trupele de ocupatie indoneziene si executat laolalta cu alti timorezi.


Filmul e puternic incarcat emotional. Afara de filmarile tip document pe care cei 5 le-au transmis in saptamanile anterioare invaziei si care dezvaluie drumul lor spre frontiera timoreza, beneficiem si de o performanta remarcabila din partea lui Anthony LaPaglia (Roger East). Are o cinematografie superba, muzica de efect iar scenariul conduce intr-un ritm crescand spre un final frisonant. Filmul asta te atinge, nu glumesc. E aproape imposibil sa nu ramai marcat la un moment dat de tragicul lor destin si modul in care ti-a fost relatat. Acei tineri jurnalisti de nici 30 de ani nu si-ar fi imaginat niciodata ca legitimatia de presa le-ar aduce o executie in jungla. Erau niste nebuni entuziasti care considerau ca "reporting news" e mai important decat propria siguranta. Si la fel ca ei sunt multi altii.


Ca sa inchei mai mentionez ca Balibo se bazeaza partial pe cartea Cover-Up scrisa de Jill Jolliffe, un alt jurnalist care s-a intalnit pe cei 5 inainte de a fi ucisi, si pe marturiile localnicilor care au supravietuit regimului de 24 de ani de ocupatie. Timp de 30 de ani aceste evenimente au fost acoperite dar acum au iesit la suprafata si ipoteza ca guvernul australian ar fi furnizat informatii celui indonezian privind jurnalistii sai da fiori. Pioni incomozi au fost probabil sacrificati in jocul politic dintre doi vecini de forte egale.

Trailer

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.