marți, 14 octombrie 2014

Supravegheat de Securitate

ASTRA CEA DE TREI ZILE (II)



Întâmplător a trebuit să încep ziua de sâmbătă în aceeași notă (informativă) a zilei de vineri și anume tot cu un film despre o perioadă neagră din istoria noastră: Supravegheat de securitate. Era senzația pe care au trăit-o mulți români în anii '70 și '80, dar puțini au avut acces la propriul dosar din arhivele CNSAS, și mai puțini dintre ei au avut îndrăzneala să vorbească despre asta în fața camerei de filmat. Un film bine documentat (regia Nicolae Mărgineanu) despre practicile unui instrument represiv, care teoretic ar fi trebuit să funcționeze în serviciul populației. Un subiect care, după cum vedem zilele acestea, rămâne de actualitate.

Oana Giurgiu (director de locatii la Moartea Domnului Lazarescu) mi-a oferit cel mai bun film al zilei: Aliyah DaDa, tribut adus inițiatorilor curentului dadaist: Tristan Tzara și Marcel Iancu, evrei de origine română din satul Moinești, aceeași localitate din care pleacă spre Palestina acum 133 de ani unii dintre primii coloniști evrei. Istoria tulburătoare a acestor migrații se împletește cu zbuciumul istoriei României moderne. O adevărată moară de măcinat ingrediente legionare, comuniste, zioniste, ilegaliste, regaliste îți stîrnește pofta de a deschide o carte de istorie. Descoperi astfel că personaje considerate "rele" au și o față umană. Iar alții sunt mai răi decât credeai.

Am văzut vrăjitoare zburând este o inițiere în lumea vrăjilor și practicilor magiei dintr-un cartier aglomerat de la marginea orașului Caracas, Venezuela. Credința celor trei  protagoniste, foarte fragile emoțional, că își pot afla viitorul și își pot rezolva problemele din trecut cu ajutorul așa-zișilor vrăjitori fumători de trabuc și consumatori de droguri e puerilă și pe alocuri hilară. 

Bugarach e bazat tot pe o șarlatanie”, de data asta despre celebrul 21.12.2012 din calendarul maya. Convingerea că sfărșitul lumii vine peste tot, mai puțin în Bugarach (un mic orășel din Franța), a avut-o multă lume în preajma “fatidicei” date. Se pare că totul ar fi pornit de la o farsă lansată în presă care a prins la fel ca “invazia extraterestră” a lui Orson Wells din show-ul radiofonic  Razboiul Lumilor”. O grămadă de oameni au pornit cu rulotele spre muntele sacru de la Bugarach. Un mic magician și un extraterestru deghizat în nebunul satului fac deliciul acestui film inedit, care ilustrează, dacă mai era nevoie, că societatea modernă trece printr-o criză a valorilor spirituale. (text de Răzvan Băloi)





2 comentarii:

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.