sâmbătă, 19 iulie 2014

PREMIERĂ ABSOLUTĂ: Let the wall divide us all!

FILME BĂNĂȚENE



Fapt probabil nemaiîntîlnit în istoria festivalurilor de pretutindeni: un film din program care să nu fi fost văzut anterior orei proiecției de absolut NIMENI. Desigur, în afară de autor. În cazul nostru, Flavius Băican alias Navetistul Bănățean, gonzo-jurnalistul/agentul provocator, care a apărut ieri la Ceau, Cinema!, i-a înmânat lui Richie un hard cu filmul, proaspăt editat și procesat...și a plecat. Pare o scenă desprinsă dintr-un film de Lynch. Pe hard ar putea fi un snuff, ar putea fi un porno, ar putea fi un cocktail molotov, ar putea fi orice, la cum îl știm pe Navetist.

Let the wall divide us all este un mister pentru noi, dar și pentru autor. Săptămâna trecută când am vorbit la telefon, aproape implorîndu-l pe Flavius să ne dea filmul să apucăm să-l verificăm tehnic, mi-a zis: "nu am ce film să-ți dau, că nici io nu l-am văzut. Atît pot să-ți spun: va fi o istorie a eșecurilor mele". O istorie care își va găsi finalul astăzi, chiar la Ceau, Cinema!. Veți vedea cum, dacă veți fi la Casa Artelor de la ora 18.00.

Înainte de filmul lui Flavius va fi prezentat un mini-doc de 12 minute, despre efectele publicității în viața cotidiană, regizat de Luiza Alecsandru și Pascal Castello. Luiza va fi și ea prezentă la discuțiile de după, la fel ca și Flavius Băican, cei doi realizatori care deschid secțiunea "Filme Bănățene".

Ce e cu filmele astea bănățene? Sunt creații ale unor regizori din zonă sau care au legătură cu Timișoara. Așa cum e cazul lui Adrian Sitaru, care deschide de la ora 20.00 calupul de Filme Bănățene de la Cool Cinema (demisol). Tot atunci mai avem mediumetrajul lui Vlad Dragomirescu, Proprietara (lansat de noi la Timișoara), The Living Room (autoarea Noemi Dumitrescu ar putea fi și ea prezentă) și Silent Places, un spectaculos film de dans  regizat de Simona Deaconescu și filmat de Oleg Mutu, trimis nouă de producătoarea Anamaria Antoci. Deși nu apare în program, ne bucurăm să prezentăm și On the beach, o animație multimedia realizată de Eugen Neacșu, pe muzica lui Tavi Horvath sau Vita de la Blazzaj.  

Apropo de muzică, imediat după proiecție (aprox. 21.05), vă așteaptă o discuție interesantă despre muzica de film cu compozitorul Cari Tibor.

Nu uitați însă că, înainte de astea bănățene, mai dăm un film care după titlu nu prea i-ar interesa pe bănățeni: București, unde ești? (Vlad Petri, 2014).  Dar ar trebui.  De data asta îl dăm înăuntru, nu ca la proba video.

Biletul pentru întreg programul pe o zi costă 15 lei. În caz de vreme nefavorabilă, mutăm filmul înăuntru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.