duminică, 7 iulie 2013

la cald: A Field in England


"I am my own man"

Regizor:
Ben Wheatley
Scenariul:
Amy Jump, Ben Wheatley
Actori:
Michael Smiley, Julian Barratt, Reece Shearsmith

     Dupa debutul in forta cu "Kill List" si urmatorul lor film "Sightseers" (cea mai buna comedie neagra din ultimul deceniu), cuplul (in viata si in lumea filmului) Amy Jump + Ben Wheatley revine cu mult asteptatul "A Field in England", film produs relativ repede si lansat ca experiment la TV, DVD, Cinema - in acelasi timp.
     L-am vazut aseara cu sufletul la gura si pot sa spun cu mana pe orice (inclusiv pe plita incinsa - pentru ca rubrica se proclama "la cald") ca e unul din cele mai bune si unice bucati de cinema din ultima vreme si unul din cele mai psihedelice filme contemporane - un film de autor, un film cinstit si impresionant, un film off-beat in zilele noastre cand realismul sec din cinema si lipsa de imaginatie contamineaza chiar si filmele inspirate din benzile desenate.

     Plasat in timpul Razboiului Civil din Anglia (1642-1651), filmul descrie calatoria initiatica si aventurile unui grup de dezertori (din ambele tabere) in cautarea unei carciume-fantoma. Actiunea e centrata in jurul lui Whitehead (jucat magistral de Reece Shearsmith), invatacel de alchimist si condus de lasitate prin natura lui. La jumatatea drumului, grupul nostru e capturat de O'Neil (jucat de Michael Smiley), necromant si alchimist, in cautarea unei "comori" ascunse pe acel camp. Sa mai adaugam ca grupul se hraneste doar cu tocana de ciuperci si bureti psihotropici si ... nu e nevoie sa va imaginati continuarea pentru ca trebuie sa vedeti filmul.

     Filmat in alb-negru contrastant, filmul prezinta natura ca un decor viu si amenintator, decor plin de magie si ambiguitate, exact ca in imaginatia grupului nostru de dezertori si cultura rurala de peste tot din lume. Imaginea mi-a adus aminte de filmele lui Tarkovski si Bergman, comparatie pe care nu am mai facut-o de multisor. Personajele "ingheata" cand si cand in pozitii semnificative, scenele  avand iz de fresca cu subiect mitologic  si posibil simbolizand momentele de neputinta in lumea de cosmar in care sunt plasati. Muzica e balansata si potrivita, o combinatie reusita de orchestral-electronic si muzica populara din acele timpuri. Jocul actorilor e impecabil si pasional, momentele psihedelice abunda si scenariul e proaspat si plin de fantezie/ creativitate - chiar daca regizorul se joaca cu momente de o ambiguitate sinistra (lasand la latitudinea privitorului sa umple golurile). Nu lipseste nici umorul englezesc (Reece Shearsmith e comedian prin excelenta), dar e presarat rar si bine dozat, regizorul alegand sa nu se bazeze pe pilonii  cinematografiei clasice engleze. Si mai amintesc ca totul se petrece la lumina zilei, fara trucuri horror ieftine, gen contrast lumina/intuneric sau liniste/zgomote puternice.  Arta si magie cinematografica, nu scamatorie unsuroasa si stridenta de Mall !

     O sa va intrebati la final despre ce a fost filmul. Nu trebuie sa faceti eforturi, zic eu. E un film fabulos la nivel de calatorie irationala (mister) dar si la nivelul povestii rationale. E un film in care e bine sa te alaturi trupei de dezertori fara sa te impotrivesti, si sa parcurgi cu ei calatoria onirica. Un film despre prietenie, curaj, sclavie, stapani si alte subiecte rar abordate, din nefericire, in cinematograful contemporan. (ultimul film recent care a abordat subiectele astea dar in alt context a fost "The Master" al lui P.T. Anderson).


Un film pe care trebuie sa-l vedeti in liniste si cu rabdare, un film de neratat !
Un film "de iubit cu pasiune sau urat cu pasiune"
Un film adaugat cu bucurie la "The Pervert's Guide to Cinema".

Trailer:
(cred ca e cel mai bun trailer din ultima vreme,
 realizat de cei care au lucrat la Berberian Sound Studio)


"The blood in the earth": un interviu cu Ben Wheatley (in engleza)
http://www.uncut.co.uk/blog/the-view-from-here/the-blood-in-the-earth

Mai adaug ca puteti sa va bucurati mult mai mult de Reece Shearsmith in 3 sezoane de 
"The League of Gentlemen", un serial de comedie neagra cum nu s-a mai pomenit.
 


7 comentarii:

  1. Welcome back! Ce rapid esti! Tocmai ce vazusem in ultimul Sight&Sound (pe iulie) ca A Field in England e tratat pe larg, iar acum văd că îl şi semnalezi (nici nu credeam ca e disponibil, fiind din 2013). N-am văzut Kill List încă (dar îl recuperez saptamana viitoare), insă am vazut la cinema (la festivalul B-EST IFF) Sightseers şi nu mi-a venit să cred ce comedie neagră splendidă... Acum, că ai scris atât de fain de noul film, o să văd cât mai rapid şi A Field in England. Multam....

    RăspundețiȘtergere
  2. Ionut:
    bine te-am gasit :)
    si cu multa placere.

    E un film pt care a meritat sa ma adun sa scriu ceva.
    Macar atat sa fac :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Amice, m-ai luat prin surprindere cu articolul asta baban. :)
      Faptul ca se poate vedea deja ultimul proiect al lui Wheetley e cea mai buna veste din weekend. Sunt tare curios. Kill List a fost mindblowing, Sightseers atat de straniu, grotesc si ireal. Abia astept sa vad nebunia medievala.

      Bine-ai revenit!

      Ștergere
    2. hehe :) mista Richie. aparent asta e viitorul producatorului non-hollywood de filme: releasul pe toate canalele posibile in acelasi timp (si publicul alege unde merge si cat contribuie). pentru ca l-am vazut "pe gratis" (daca s-ar proiecta in oras as merge, evident, dar ...) si pentru ca e un film deosebit, a fost de datoria mea sa scriu ceva. sper sa-ti placa si tie. e din filmele care polarizeaza gusturile spre extreme, "you hate it or you love it".

      Ștergere
  3. Ionut:
    una din partile absolut remarcabile la filmele lui Ben Wheatley e ca toate sunt diferite intre ele. omul se joaca si experimenteaza la un mod foarte sanatos pentru cinematograful modern. e de urmarit cu atentie :)

    RăspundețiȘtergere
  4. + un proaspat interviu cu Ben:
    http://www.film4.com/special-features/interviews/ben-wheatley-on-a-field-in-england

    RăspundețiȘtergere
  5. am avut filmul asta in lista de cateva luni, si tot a urcat treptat pana am reusit sa-l vad...mi se pare excelent...de la Ben Wheatley am mai vazut Sightseers si am fost surprins sa vad ca a urmat ceva atat de diferit...psihedelie medievala alb-negru, nu credeam ca alaturarea asta de cuvinte ar putea avea sens in vreun context, dar pt A Field in England descrie foarte bine nebunia din film :D

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.